Danes ogrevanje, jutri gre zares …

11.12.2020

V italijanski Cortini d´Ampezzo bo jutri (12. 2.) na sporedu prva tekma alpskih deskarjev za svetovni pokal v tej sezoni. Na prizorišču olimpijskih iger 2026 do deskalo tudi šest Slovencev. Poleg elitne trojke Žan Košir, Rok Marguč, Tim Mastnak bodo na prvem paralelnem veleslalomu sezone priložnost dobili tudi Črt Ikovic, Jernej Glavan in Sara Goltes.

kosir cortinaŽan Košir, Cortina 2019 (Foto: Giuseppe Ghedina, snowboardclubcortina.com)

Večji del deskarjev in deskark je v Cortino prispelo včeraj pozno popoldan, saj so v Alpah še lovili zadnje priložnosti za dober trening. Danes jih čaka še uradni trening na prizorišču jutrišnje tekme, jutri pa gre zares. Kvalifikacijske vožnje se pričnejo ob 13. uri, šestnajsterica finalistk in finalistov pa se bo nato pod žarometi v dvobojih na izpadanje pomerila ob 17. uri.

Izmed slovenske šesterice glavni trener Izidor Šušteršič največ seveda pričakuje od izkušene trojke Žan Košir, Rok, Marguč in Tim Mastnak. »Končno gre zares. Pripravljeni in motivirani smo, tudi hitri, a le rezultat na tekmah je tisto kar šteje. Spremljajte nas in držite pesti!« vabi Šušteršič, ki je v tej sezoni s Koširjem, Črtom Ikovicem, Jernejem Glavanom in Saro Goltes (Mastnak in Marguč sta večinoma trenirala samostojno) večji del snežnih treningov opravil v Avstriji in Italiji.

Lansko zmago v Cortini in tudi velik kristalni globus branita 24-letna Nemka Ramona Hofmeister in 40-letni domačin Roland Fischnaller, ki vstopa v svojo dvajseto sezono svetovnega pokala. Slovenci smo lani v Cortini v finalu navijali za tri naše reprezentante. Najvišje, na peto mesto, se je prebila Gloria Kotnik, ki pa predolimpisjko sezono zaradi nosečnosti izpušča. Žan Košir je bil lani po sedmem kvalifikacijskem rezultatu in porazu v osmini finala proti Italijanu Mauriziu Bormoliniju na koncu enajsti, Rok Marguč pa po enajstem izidu kvalifikacij in porazu v prvem izločilnem dvoboju proti Nemcu Stefanu Baumeisterju trinajsti. Tima Mastnak je bil diskvalificiran, Jernej Glavan je na svoji prvi tekmi za svetovni pokal izven slovenskih meja osvojil 48. mesto, Črt Ikovic pa se je zaradi nesrečne poškodbe gležnja, ta se je nato vlekla skozi sezono, tik pred tekmo nastop moral odpovedati.

Kaj so slovenski reprezentanti povedali pred vstopom v novo sezono v katerih jih, če bo šlo vse po načrtih, čaka najmanj enajst tekem za svetovni pokal na osmih prizoriščih? Preberite oziroma poslušajte na tej povezavi.

marguc cortinaRok Marguč, Cortina 2019 (Foto: Giuseppe Ghedina, snowboardclubcortina.com)

Kam pa se karavana alpskih deskarjev seli v nedeljo? Na še eno tradicionalno prizorišče v Dolomitih, v Carezzo. Ta bo tekmo svetovnega pokala, drugi paralelni veleslalom, gostila že desetič. »Tekma v četrtek 17. decembra bo, po obilnih snežnih padavinah deskarje in deskarke čaka prava zimska kulisa,« pa sporočajo organizatorji druge preizkušnje klasičnega dolomitskega dvojčka.

Po novem letu (9.1.) alpske deskarje in deskarke čaka najprej čaka nova preizkušnja v švicarskem Scuolu. Na domačem terenu aktualnega olimpijskega prvaka Nevina Galmarinija (ta se po poškodbi vrača na tekmovanja) bo na sporedu še trtji paralelni veleslalom. Poleg Glamarinija povratek v karavano v tej sezoni napovedujeta še Avstrijka Julia Dujmovits (na uvodu je zaradi poškodbe ne bo in pa Japonka Tomoka Takeuchi.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov