Optimistično in odločno v novo sezono!

06.12.2020

Pred nami je drugi decembrski teden in s tem tudi začetek svetovnega pokala alpskih deskarjev na snegu. V soboto (12.12.) namreč »rejserje« čaka paralelni veleslalom v Cortini d´Ampezzo, aktivni pa bodo tudi tretji teden zadnjega meseca v letu. Najboljše v Carezzi v četrtek (17.12.) čaka še ena preizkušnja v olimpijskem paralelnem veleslalomu, mladinci pa bodo dva dni zatem (19.12.) v avstrijskem Lachtalu pričeli z nastopi na Mladinskem svetovnem prvenstvu v alpskih deskarskih disciplinah.

CortinaAlpski deskarji bodo letošnjo sezono odprli v Cortini d´Ampezzo. (Foto: Miha Matavž)

Kot je na petkovi novinarski konferenci povedal glavni trener slovenske reprezentance v paralelnih disciplinah, Izidor Šušteršič, bo slovenske barve na uvodu v sezono zastopala šesterica. Poleg standardne elitne trojke (Tim Mastnak, Rok Marguč, Žan Košir) bosta v moški konkurenci deskala še B reprezentanta Črt Ikovic in Jernej Glavan, v ženski pa ob odsotnosti Glorie Kotnik (predolimpijsko sezono izpušča, saj februarja pričakuje prvorojenca), Sara Goltes. Slednja bo ob Galu Leskovarju tudi edina slovenska predstavnica na Mladinskem svetovnem prvenstvu, ki ga bo med 19. in 21. decembrom gostil avstrijski Lachtal.

»Pred nami je, zaradi vsem znanih razmer, specifična sezona. Nekaj tekem je že bilo odpovedanih, ampak prepričan se, da se bo Mednarodna smučarska zveza maksimalno angažirala pri iskanju ustreznih alternativ in bo večji del predvidenih tekmovanj tudi izpeljan. Veselim se začetka sezone na tradicionalnih prizoriščih v italijanskih Dolomitih. Dobro smo pripravljeni, saj smo imeli jeseni na ledenikih v Italiji in Avstriji izjemne pogoje za delo,« je pred sezono optimističen Izidor Šušteršič, ki mu prikimavajo tudi vsi člani A in B reprezentance.

Tim Mastnak, ki je bil lani petkrat med elitno šestnajsterico, se pred dolomitskim dvojčkom odlično počuti: »Priprave so bile letos zelo dobre, pogoji za delo odlični! Vreme, snežna podlaga, tako da smo res kakovostno trenirali. Sem zdrav, kar je najbolj pomembno. Veselim se prvih tekem in sezone, » je dobro razpoložen Celjan, ki bo januarja prihodnje leto dopolnil trideset let. »S Cortino imam zaradi lanskega pripetljaja (diskvalifikacija v kvalifikacijah, op.p.) še nekaj neporavnanih računov, s Carezzo pa sva v dobrih odnosih,« v šali še dodaja zadnji zmagovalec tekme za svetovni pokal v Carezzi.

Dobro razpoložen je tudi Rok Marguč, ki je prav tako zadovoljen z jesenskim dogajanjem na ledenikih: »V primerjavi z lansko sezono so bile priprave res odlične, posledično so zelo dobri tudi občutki. Držite pesti, da bodo tekme normalno izpeljane, pa da nam je ne bo zagodlo vreme ali virus. Torej, v Italijo z negativnimi testi in pa obilico pozitivne energije!« je odločen nosilec štirih kolajn iz prvih treh svetovnih prvenstev v tem desetletju.

Odločnosti ne manjka tudi nosilcu treh olimpijskih kolajn, Žanu Koširju: »Vsi do potankosti poznamo klasični dolomitski prizorišči in vemo kaj nas tam čaka. Za mano so uspešni jesenski dnevi na snegu, tako da upam, da se bom že letos lahko pohvalil s kakšno uvrstitvijo na stopničke«, zaključuje najstarejši član naše A reprezentance, s katerim so letos trenirali tudi B reprezentanta Črt Ikovic, Jernej Glavan, Gal Leskovar in Sara Goltes.    

Najstarejši izmed četverice B reprezentantov, 24-letni Korošec Črt Ikovic je poškodbo, ki ga je pestila tekom lanske sezone že v juniju povsem saniral in je 100 % pripravljen na nove izzive: »Kot so že povedali kolegi z A ekipe je za nami odlično pripravljalno obdobje. Tudi jaz se odlično počutim in se nadejam izboljšanja dosedanjih rezultatov na tekmah svetovnega in evropskega pokala,« nam je povedal Ikovic, ki je v svetovnem pokalu debitiral leta 2013 na Rogli, skupaj je na najvišji ravni zbral osemnajst nastopov, a mu preboj med najboljše še ni uspel.

Petnajst manj nastopov na najvišji ravni pa je zbral tri leta mlajši Jernej Glavan. Dvakrat je med elito deskal na domači Rogli in enkrat, prav v Cortini, tudi na tujih prizoriščih. »S pripravami sem tudi jaz zadovoljen. Nekaj treningov sem sicer izpustil zaradi poškodbe prsta, ki sem jo staknil na Kaunertalu. Sem optimist in si želim čim več uspešnih tekmovalnih dni v svetovnem in evropskem pokalu. V Cortini sem deskal že lani, vem kaj lahko pričakujem tam. Komaj čakam, da se znova podam med vratca na tem elitnem prizorišču …«, pa zaključuje peti moški predstavnik Slovenije na premierni tekmi letošnjega svetovnega pokala.

V ženski konkurenci bo ob odsotnosti Glorie Kotnik slovenske barve na prvi tekmi svetovnega pokala zastopala le ena predstavnica, Sara Goltes. 19-letno Trboveljčanko sicer v tem trenutku ovira poškodba roke, a je pred sezono zaradi dobrih priprav optimistična: »Izpeljali smo več odličnih treningov. Dobro se počutim na novi deski. Vselim se prvih tekem. Na prihajajočem Mladinskem svetovnem prvenstvu v Lachtalu ciljam na uvrstitve med najboljših osem. Tam sem vedno dobro tekmovala, tako da se rada vračam,« pravi Goltesova, ki je na zadnjem Mladinskem svetovnem prvenstvu (MSP) na domači Rogli spomladi leta 2019 zasedla sedmo (paralelni veleslalom) in deseto mesto (paralelni slalom).

Prav na domačem prvenstvu aprila 2019 pa je izkušnje na svojem prvem MSP nabiral tudi zdaj 18-letni Gal Leskovar. »Zaradi dobrih razmer sem letos s snežnimi treningi lahko pričel že zelo zgodaj, tako da tako zgodnji datum MSP, ki bi sicer moral biti na sporedu že spomladi, ni ovira. Tudi kondicijsko sem dobro pripravljen, veselim se Lachtala in pa nove zime,« je zadovoljen, optimističen in odločen tudi naš najmlajši reprezentant.

ZVOČNE IZJAVE:
>>> Izidor Šušteršič
>>> Tim Mastnak
>>> Rok Marguč
>>> Žan Košir
>>> Črt Ikovic
>>> Jernej Glavan
>>> Sara Goltes
>>> Gal Leskovar

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov