Pred sezono: Izidor Šušteršič

02.12.2020

Z decembrom se pričenja nova sezona svetovnega pokala alpskih deskarjev na snegu, ki se bodo v Italiji 12. in 17. decembra pomerili v paralelnem veleslalomu. Pred odhodom na tradicionalni prizorišči v Dolomite (Cortina d` Ampezzo in Carezza) smo se pogovarjali z glavnim trenerjem slovenske deskarske reprezentance v paralelnih disciplinah, Izidorjem Šušteršičem.

Izidor Šušteršič
Izidor Šušteršič in "rejs" druščina so nared za novo sezono. (Foto: Miha Matavž)

Zunaj že diši po zimi, za nami so prve smučarske tekme za svetovni pokal, na boj za nove točke in zmage pa ste pripravljeni tudi alpski deskarji.

Tako je. Dobro treniramo, tako da že težko pričakujemo prvi tekmi za svetovni pokal, ki bosta na tradicionalnih prizoriščih v italijanskih Dolomitih. Začnemo naslednjo soboto (12.december) z nočnim paralelnim veleslalomom v Cortini d`Ampezzo, nato pa se takoj premaknemo v Carezzo, tekma bo v četrtek, 17. decembra. Tudi na tem prizorišču, ki svetovni pokal gosti že deseto leto zapored, bomo tekmovali v paralelnem veleslalomu.

Slovenska ekipa za »dvojček v Dolomitih«?

Poleg standardne moške trojke Tim Mastnak, Rok Marguč in Žan Košir, bosta na obeh tekmah deskala tudi B reprezentanta Črt Ikovic in Jernej Glavan. Slovenci imamo v moški konkurenci v svetovnem pokalu namreč na voljo pet mest. Pri ženskah pa, po zaslugi Glorie Kotnik, eno.

Toda prve dame slovenskega alpskega deskanja v Italiji ne bo.

Drži. V zadnjih letih naša najuspešnejša deskarka, Gloria Kotnik, bo to sezono izpustila. Je noseča, februarja bo rodila sina. V Cortini bo v ženski konkurenci tako po vsej verjetnosti nastopila Sara Goltes, ki jo nato ta mesec čaka še mladinsko svetovno prvenstvo v Avstriji. Prvenstvo bi v avstrijskem Lachtalu po prvotnem načrtu moralo biti na sporedu že spomladi, a je bilo iz vsem znanih razlogov prestavljeno na decembrski termin. Mladi alpski deskarji bodo na avstrijskem Štajerskem tako tekmovali med 19. in 21. decembrom. Poleg Goltesove bo Slovenijo zastopal še Gal Leskovar. Naša mlada upa čakajo trije nastopi. Prvenstvo se na predzadnjo decembrsko soboto prične s paralelnim veleslalomom, sledi še paralelni slalom in pa za zaključek ekipna tekma.

Kako ste zadovoljni s potekom priprav in zadnjimi snežnimi treningi?

Zelo sem zadovoljen. S Koširjem, Ikovicem, Glavanom, Leskovarjem in Goltesovo smo trenirali na več lokacijah v Italiji (Solda, Stelvio) in Avstriji (Kaunertal, Mölltal), občasno se nam je pridružil tudi Mastnak, ki je sicer tako kot Marguč v pripravljalnem obdobju treniral po lastnem programu. Razmere so bile povsod zelo dobre, sneg odličen. Zaradi korona omejitev je bilo tudi manj gneče, lažje smo dobili dobre terene. Z  opravljenim delom na snegu smo lahko izredno zadovoljni, sploh če za primerjavo vzamemo lansko sezono. Upam, da bo tako tudi v nadaljevanju in z iskanjem snega ter primernih terenov za kakovosten trening ne bo težav. Seveda pa se bomo morali prilagajati tudi vsem ostalim zadevam, na katere nimamo vpliva. Govorim seveda o omejitvah zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa. Zaključek lanske sezone je bil v tem kontekstu specifičen in konfuzen, veliko smo se naučili, tako da zdaj lažje odreagiramo v stresnih situacijah. Pripravljeni smo na različne scenarije, zavedamo se, da so v tej situaciji edina stalnica spremembe. Čakajo nas tekme v Srednji Evropi, Rusiji in Aziji, tudi svetovno prvenstvo na Kitajskem. Zelo motivirani smo in osredotočeni na delo na snegu. 

Pa cilji?

Prepričan sem, da se bodo stvari rezultatsko letos obrnile v pravo smer. Vsi vemo kam naša izkušena moška trojka sodi. V vrh in na vrh! Lani so bili vseskozi v stiku s širšim vrhom, pričakovanega in želenega preboja v »končnico« tekem pa žal ni bilo. Nekajkrat so bili »žrtve« igre stotink, tudi športna sreča jim ni bila naklonjena. Izkušnje in znanje so na njihovi strani, tako da sem pred prvimi tekmami optimističen. Enako velja B reprezentante. Dobro delajo in napredujejo, željni so dokazovanja na tekmah.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov