Lampičeva s 7. mestom do najboljšega rezultata v Ruki, točke tudi Urevčevi

27.11.2020

Na prvi tekmi svetovnega pokala v šprintu v klasični tehniki je Anamarija Lampič pritekla na 7. mesto, kar je njen najboljši dosežek na tekmah v Ruki. 26. mesto je osvojila povratnica po poškodbi, Eva Urevc.

Anamarija Lampič je s 7. mestom prišla do najboljše uvrstitve v finski Ruki © SloSki

V prvih izločilnih bojih prvega šprinta sezone 2020/21 smo Slovenci imeli dve predstavnici, žal sta v kvalifikacijah izpadla Janez Lampič in Luka Markun. Kot prva od naših dveh je nastopila Anamarija Lampič (9. čas kvalifikacij) v drugi skupini četrtfinala ob Norvežanki Tiril Udnes Weng, Švedinji Moi Lundgren, Američanki Hailey Swirbul, Rusinji Juliji Stupak in Poljakinji Moniki Skinder. Lampičeva je začela odločno, s prvega mesta, v vodstvu pa se je skozi 1,4 km krog izmenjavala s Švedinjo in Norvežanko. Nekoliko je izgubljala na spustih, pridobivala pa na ravnini in ob teku navkreber, kar je bilo dovolj za drugo mesto, zaostala je le za Lundgrenovo za 1,14 sekunde in se tako neposredno uvrstila v polfinale.

V tretji četrtfinalni skupini je tekla povratnica po poškodbi Eva Urevc (15. čas kvalifikacij), ob njej so bile še Švedinja Anna Dyvik, Norvežanka Hedda Östberg Amundsen, Američanka Rosie Brennan, Švicarka Nadine Fähndrich in Italijanka Lucia Scardoni. Urevčeva je bila v strnjeni skupini zraven do zadnjega klanca, ki tradicionalno odloči šprint v Ruki, nato pa ji je žal zmanjkalo moči in je končala na 6. mestu in tako brez uvrstitve v polfinale, kamor sta se neposredno iz te skupine uvrstili Švicarka in Italijanka.

V prvi polfinalni skupini je Lampičeva tekla ob Švedinjah, Linn Svahn in Lundgrenovi, Norvežankah Anne Appelkvist Stenseth in Anne Kjersti Kalvaa in Švicarki Fähndrichovi. Tokrat je Lampičeva začela v ozadju, kjer je tekla vse do vzpona pred ciljem, kjer je pridobivala mesta in se na ciljno ravnino pripeljala na tretjem mestu. Zanesljivo je bila najhitrejša Svahnova s časom 2:59,29 pred Stensethovo, Lampičeva je bila z zaostankom 1,58 sekunde in s časom 3:00,87 tretja in je čakala na čase druge polfinalne skupine, da bi se tako uvrstila v prvi finale v Ruki.

Po časih druge polfinalne skupine je bilo jasno, da se Lampičevi žal ni uspelo prebiti v finale, kjer so bile štiri Švedinje in dve Norvežanki. Potreben čas za uvrstitev v finale je bil 2:58,93. Na koncu smo pričakovano videli trojno švedsko zmago, Svahnova je ugnala Majo Dahlqvist in Jonno Sundling, sledili sta Norvežanki Lotta Udnes Weng in Stensethova, šesta je bila Emma Ribom.

Skandinavke so že navite, prve točke Urevčeve v klasičnem šprintu

"Sem zadovoljna, a malo je grenkega priokusa, ker bi danes lahko, vsaj zdi se mi, prišla tudi v finale. Morda je to že urok tekem v Ruki, ampak se mi zdi, da gre vsako leto bolje. Mislim, da to še ni moja prava forma, počakati moramo do Oberstdorfa. Tam naj bi bila v tisti najboljši formi. Mislim, da so Skandinavke zdaj že res navite in v veliko boljši formi kot jaz," je najprej povedala Lampičeva po današnjem nastopu, nato pa še nekoliko podrobneje razložila nastope v kvalifikacijah in izločilnih bojih: "Že v kvalifikacijah sem imela malce težav z oprijemom in tudi zaradi tega je bil zaostanek malce večji. V četrtfinalu je bil oprijem zelo dober, a sem imela malce počasnejše smučke na spustih, v polfinalu pa so bile smuči res na nivoju, a res sem štartala čisto levo. Bila sem v ozadju, nisem se mogla prebiti naprej in to je bil, vsaj zdi se mi tako, ključen razlog, zakaj danes nisem bila v finalu."

Valnes presenetil rojaka Kläba

V moškem finalu štirih Norvežanov, Rusa Aleksandra Bolšunova in Švicarja Joviana Hedigerja je do prve zmage v karieri presenetljivo prišel Erik Valnes pred prvim favoritom Johannesom Hösflotom Kläbom in Emilom Iversenom.

Po koncu dneva je črto potegnil še glavni trener naših, Nejc Brodar: "Cilj Ane, uvrstitev v polfinale, je dosežen. Led je prebit in mislim, da, vemo iz preteklih sezon, da Ana samo stopnjuje svojo pripravljenost tudi skozi tekmovanja. V miru se lahko pripravlja naprej, mi pa se veselimo naslednjih tekem svetovnega pokala." O nastopih Eve Urevc je dodal: "Eve ne moremo soditi po tem, kakšne čase je dosegla na samem tekmovanju, a moramo biti zadovoljni predvsem s tem, da se je uvrstila v izločilne boje po enoletni odsotnosti. Po drugi strani je prvič osvojila točke svetovnega pokala v klasični tehniki. S tem, kaj je bilo v preteklosti, se ne bom obremenjeval, bomo pa gledali, da bo tudi ona napredovala in dosegala še vidnejše uvrstitve." Za konec je opisal še nastopa obeh moških predstavnikov: "Mislim, da to ni bilo v skladu s trenutno pripravljenostjo. Janez je bil zagotovo zmožen uvrstitve v izločilne boje, Luka pa, gledano na uvrstitev, prav tako ne kaže trenutne pripravljenosti. Res pa je, da se je med žensko in moško tekmo v smučini naredil led in servis tokrat na žalost, predvsem za oprijem, ni odreagiral pravilno. Fanta sta na zadnjem vzponu ostala brez oprijema, kjer se je zaostanek samo kopičil. Vsekakor te tekme ne morem oceniti za dobro, po drugi strani pa če tisto, kar sta kazala na treningih preseneta na tekmo, bo rezultat tak, kot si ga vsi želimo."

Jutri bosta v Ruki na sporedu tekmi na razdalji v klasičnem koraku, v nedeljo pa še zasledovanje v prosti tehniki. 


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov