Pred biatlonci posebna sezona tudi zaradi domačega prvenstva na Pokljuki

17.11.2020

Danes je svoje misli pred začetkom nove sezone svetovnega pokala preko spletne novinarske konference predstavila celotna slovenska reprezentanca s tekmovalci in vodstvom.

Moška biatlonska reprezentanca © Prezlc Photography

Uroš Zupan, direktor Smučarske zveze Slovenije

V imenu SZS želim vsem športnikom v prvi vrsti zdravja in jasno, čim boljše pogoje za nadaljevanje trenažnega procesa in kasneje možnost, da bodo vse, kar so v tem obdobju trenirali uspeli pokazati tudi na tekmi. S stališča SZS lahko rečem, da panoga biatlon izgleda v zelo dobrem finančnem stanju. Programi so potekali, kljub situaciji, kakršna je, normalno, po načrtu. Jasno, da je bilo nekaj prilagajanj z vidika omejevanj, vezanih na covid, ampak po informacijah, so naredili tisto, kar so želeli. Verjamem, da bo tudi, kljub temu, da smo zdaj v zaprtosti, zadeva potekala naprej v smeri, kot je bila začrtana. Ekipam želim, da ostanejo zdrave, da uspešno nastopajo in da bodo na dogodku, ki bo predstavljal vrhunec sezone, na svetovnem prvenstvu na Pokljuki, že spodbujani s strani naših navijačev. V kolikor pa to ne bo mogoče, pa bomo to gledali preko TV ekranov lepe rezultate, dobre tekme in super pogoje. Srečno vsem!

Blaž Repinc, predsednik Zbora za biatlon

Pridružujem se besedam direktorja SZS. Veseli me, da je naša panoga v dobri kondiciji, ne dvomim da je tako tudi z našimi tekmovalci. Mislim, da jim tudi motivacije ne manjka. Glede na to, da prihajajoča sezona zna biti zelo zahtevna, predvsem z vidika ukrepov, se je veselim, ker vem, da bodo naši tekmovalci pokazali vse, česar so sposobni. Predvsem na domačem svetovnem prvenstvu. Prepričan sem, da organizatorji prvenstva delajo vse, da bodo dogodek, ki je res zelo pomemben, izpeljali tako kot je treba. Ukrepi, ki jih moramo tekmovalci, vodstvo in vsi udeleženci spoštovati, so postavljeni. Vsem želim res lepo in uspešno sezono. Upam, da se zadeve čim prej sprostijo v tej smeri, da bodo tekmovanja in vse skupaj potekalo v smeri, kot smo je bili navajeni.

Janez Ožbolt, vodja panoge za biatlon

Mednarodna biatlonska zveza je že prilagodila program tekem svetovnega pokala. Prvi dve prizorišči bosta tako v Kontiolahtiju na Finskem, kjer začnemo naslednji vikend, nato pa nas naslednja dva konca tedna čakajo tekme v Avstriji, v Hochfilznu. Nekoliko je spremenjeno tudi samo točkovanje za svetovni pokal in v pokalu narodov. Odštevalo se bo nekaj več tekem kot prej.

Na prve tekme bo potovalo pet fantov, kvoto imamo za štiri tekmovalce. To so Jakov Fak, Klemen Bauer, Rok Tršan, Miha Dovžan in Alex Cisar. Potovala bodo štiri dekleta, kvoto imamo za tri. Lea Einfalt, Polona Klemenčič, Nina Zadravec in Nika Vindišar.

Pred začetkom sezone smo si zastavili kar visoke cilje, med drugim je to tudi medalja na domačem svetovnem prvenstvu na Pokljuki. V moški konkurenci si tam želimo vsaj dva tekmovalca med prvih petnajst, med dekleti pa eno med prvih petindvajset. Želimo, da je vsaj ena štafeta uvrščena do osmega mesta. V svetovnem pokalu je cilj uvrstitev na stopničke ter trikrat do 10. mesta v moški konkurenci. Pri dekletih pa želimo vsaj dvakrat do tridesetega mesta in da bi bili vsaj dve tekmovalki v točkah svetovnega pokala. Ciljamo tudi na visoko uvrstitev v pokalu narodov. Pri moških ciljamo na 10. mesto, kar bi nam dalo kvoto petih tekmovalcev v naslednji sezoni, pri ženskah pa je cilj 20. mesto, kar nam prinese olimpijske kvote. To pomeni, da bi tudi dekleta na olimpijskih igrah lahko nastopila v polni postavi. Bo pa ta sezona zares velik, velik izziv zaradi virusa. Srčno upam, da nam bo uspelo vse premagati in da se zopet izkažejo tisti najboljši tekmovalci.

Andreja Mali, glavna trenerka ženske reprezentance

Dekleta so vsako leto starejša, a še vedno je to mlada ekipa, ki si nabira izkušnje. Vseeno imamo višje cilje kot lani. Štiri punce, ki odhajajo na tekme svetovnega pokala, so sposobne doseči točke na teh tekmah. To je tudi cilj vsake tekme. Če so tri na štartu, je cilj na vsaki tekmi uvrstitev med dobitnice točk. Tudi na ekipni tekmi želim, da se približamo rezultatu med najboljšo dvanajsterico. Na koncu koncev pa se borimo, že tekmujemo za nastop na olimpijskih igrah, kamor želimo potovati kot ekipa.

Mislim, da smo skozi poletje naredili dobro delo. Glede na vse razmere, nismo bili prikrajšani za treninge. Vse je potekalo po načrtu, normalno. Dekleta so bila pridna, lahko rečem, da smo že naredili en velik korak naprej na skoraj vseh področjih. Kar nam manjka, je tudi skozi poletje, stik s konkurenco. Na žalost je odpadlo tudi poletno svetovno prvenstvo. Komaj že čakamo ta stik, da dejansko vidimo, kje smo. Dekleta so si med sabo konkurenčna, kar je pozitivna stvar. Borijo se med seboj, ena drugo tako potegnejo naprej. Želimo si prvih tekem, da vidimo, kam spadamo.

Polona Klemenčič

Lani sem želela točke, žal se to ni uresničilo. Letošnje želje so enake kot lanske in seveda čim boljši nastopi na Pokljuki.

Lea Einfalt

Sigurno si želim lanski rezultat še nadgraditi. Upam, da bom letos pokazala napredek in da bo šla moja pot naprej proti vrhu. Predvsem pa si želim zdravja in sproščeno štartati v sezono in v prvih tekmah pokazati, da sem napredovala v primerjavi z lanskim letom.

Med pripravami sem realizirala vse, kar sem morala. Bila sem zdrava. Ni stvari, ki bi jo lahko naredila bolje. Sem zadovoljna, tako s streljanjem kot z občutkom v teku.

Nina Zadravec

Letos bom prvič nastopala kot članica, napredek sem naredila na vseh področjih. Tako pri teku kot pri streljanju lahko pokažem bistveno več. Zdi pa se mi, da je najbolj pomembno to, da ostajam v svojem fokusu in da ne gledam na ostale tekmice, da se ne obremenjujem z drugimi. Ravno to me navadno vrže iz mojega ritma. Če bom vztrajala pri sebi in gledala, da sem jaz OK, znam narediti svoj najboljši rezultat.

Nika Vindišar

Lani sem videla, da na tekmah svetovnega pokala ni nič preveč drugače, kot na mojih tekmah, zato grem v letošnjo sezono sproščeno, ko bom več priložnosti dobila na najvišjem nivoju.

Počutim se veliko bolj prijetno, ker bo svetovno prvenstvo blizu mojega doma, saj vem, da je to neko varno okolje za mene, kjer preživim veliko časa.

Ženska reprezentanca © Prezlc Photography

Uroš Velepec, glavni trener moške A reprezentance

Večji del reprezentance je pobožal koronavirus. Pet od šestih, ki smo bili na pripravah v Ramsau, nas je zbolelo, moram pa se zahvaliti višjim silam, da hujše ni bilo. Zlatan Ibrahimović je potreboval dva dni, da je to prebolel, jaz samo en dan. Ostali fantje pa so prav tako odnesli relativno dobro. Seveda pa je bilo neprijetno, ko izveš, da si pozitiven. Greš v karanteno, 10 dni sediš doma v hiši brez izhoda. Če vemo, da je to v nekem občutljivem obdobju pred sezono in da so trije fantje sedeli doma, v času, ko bi morali trenirati, njihovi "nasprotniki" pa tečejo na snegu, moraš te dni enostavno zdržati. Alex, Rok in Miha zdaj nekako tipajo, kje točno so s pripravljenostjo. Po daljši odsotnosti s smuči je potrebno znova najti tiste občutke, potrebno se je vrniti v trenažni ritem. To lovimo zdaj v zadnjih dneh pred odhodom na Finsko v Obertillachu, kjer bomo skušali čim več teči in zraven narediti kar nekaj intenzivnih treningov. Upam, da fanjte sami začutijo, kje so s priprvljenostjo. K sreči Jakov in Klemen nista bila prisotna na teh pripravah v Ramsau in sta ostala zdrava. Upam da bo tako ostalo do konca sezone.

Seveda pa je velika neznanka, kako bo vse skupaj izgledalo. Svetovni pokalo bodo drugačni, potrebno bo biti precej pazljiv. Morda za nas, ki smo covid že premagali in se nam obeta, če prav razumem, nekaj mesečna imunost, bo malce bolj sproščeno, a ne smemo zapostaviti ostalih. Res bo zanimivo. Navadno vedno vem, kje smo, kje bomo pred prvimi tekmami, ne zmotim se prav pogosto. Letos bo to vse skupaj bolj skok v neznano.

Alex Cisar

Moram reči, da sem letos imel privilegij, da sem se lahko priključil A reprezentanci. To je zame predstavljalo nek izziv oz. stopničko višje glede načina, intenzivnosti in količine treninga ter tudi samega profesionalnejšega pristopa k športu. To jemljem kot dodatno motivacijo in kot veliko priložnost, da se od starejših fantov učim in da tudi na treningih skušam iti v stik z njimi in hkrati napredovati v svojem teku in streljanju.

Primarni cilj je, da nastopim na čim več tekmah med svetovno elito. Od tega je odvisnega veliko faktorjev. Predvsem moja pripravljenost, ki je še rahla neznanka. A ne dvomim o tem, da smo poleti veliko in kvalitetno trenirali. S časom bi se to moralo poznati. Želim zbirati izkušnje, ki mi bodo prišle prav v kasnejših letih. Rezultatsko si zelo želim, da bi štartal tudi na kakšni zasledovalni tekmi, kar pomeni uvrstitev med najboljših 60 na šprintu.

Rok Tršan

Razen težav v zadnjem tednu, je bilo vse v redu. Trening sem opravil po programu. Sem zadovoljen in rad bi nadgradil rezultate iz prejšnje sezone. Vrhunec pripravljenosti bi rad doživel na Pokljuki, kjer si želim doseči najboljši rezultat v sezoni. Letos je cilj prva dvajsterica, kar mislim, da je to povsem realno, če sem si za cilj zadal korak naprej v primerjavi z lansko sezono.

Miha Dovžan

Upam, da štafetah znova pokazal to, kar sem v preteklosti, sploh z mojim hitrim streljanjem. Upam, da ne bom razočaral. Sicer pa bi si želel večjo konstantnost na vseh tekmah. Če bi se večkrat uspel uvrstiti med dobitnike točk, bi bil zelo zadovoljen. Mislim, da je prednost to, da živim zelo blizu Pokljuke, kjer preživim veliko časa. Poleti in pozimi ni isto, a to jemljem kot prednost, ne dajem si dodatnega bremena.

Klemen Bauer

Žal se ne bom mogel več izgovarjati, da nimam izkušenj, saj grem v 15. sezono svetovnega pokala. Po eni strani vse postaja že zelo rutinirano, po drugi strani pa se sezone veselim, kot bi bila moja prva. Temu primerna je tudi motivacija in relativno visoko postavljeni cilji. Skozi vso pripravljalno obdobje sem imel v mislih, da želim poseči po vidnih uvrstitvah, biti konstanten in postaviti piko na i z nastopi na svetovnem prvenstvu na domači Pokljuki.

Menim, da je pomembno uspešno začeti sezono, z nekimi vzpodbudnimi rezultati. Sam bi bil zadovoljen konkretno z mesti okrog 15. – 20. mesta. Potem je lažje v nadaljevanju, dobiš neko potrditev, veš, da si delal dobro, da si bil na pravi poti in potem delaš lažje naprej na vseh tekmah do svetovnega prvenstva. Svetovno prvenstvo na Pokljuki bo verjetno zgodba za sebe.

Jakov Fak

Odločil sem se za določene spremembe pri treningu. Menim, da bi mi delni pristop, ki ga ima Klemen v zadnjih nekaj sezonah, znal koristiti. Začutil sem potrebo, da bi malo manj časa preživel na pripravah in bi se več časa ubadal sam s sabo in s svojimi šibkimi točkami na treningu. Veliko dela sem opravil sam in se poizkušal učiti na napakah, ki jih ponavljaš dnevno.

Upam, da bodo rezultati boljši kot so bili v lanskem letu. Bilo je nekaj kar zelo lepih rezultatov, a vseeno so manjkale stopničke. Najbolj boli tisto, ko si na svetovnem prvenstvu zelo blizu, pa ne uspe. A lanska sezona je vseeno imela veliko vzpodbudnih točk. Najbolj sem vesel, da tudi kot ekipa lahko posegamo zelo visoko. Kar na enkrat se odpira neka druga perspektiva, priložnost, da ne samo sam, kot posameznik narediš odličen rezultat, ampak tudi s štafeto. Prav veselim se, da je svetovno prvenstvo doma. Želel bi si, če nam je vsem uspelo delno narediti korak naprej od lani, da lahko mogoče letos pridemo tudi do priložnosti osvojiti kolajno tudi na štafetni tekmi na svetovnem prvenstvu, kar bi bilo res nekaj posebnega.

Mislim, da sem treninge opravil, praktično vse, razen v maju je bilo malce izpada treninga, realizirano po načrtu. Načrt je bil kar obsežen s precej intenzivnimi enotami. V tem tednu je še čas za finalizacijo tega procesa, potem pa potujemo na Finsko, kjer bo le še določena aktivacija za tekme. Trenutno se počutim v redu, tečem hitreje, upam, da bo to tudi v sorazmerju s konkurenco na svetovni ravni.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov