Kranjec sezono začel s sedmim mestom

18.10.2020


Žan je na uvodnem veleslalomu svetovnega pokala v Avstriji zasedel sedmo mesto. Razlike med časi so bile izredno majhne, Kranjec pa je bil med tistimi favoriti, ki so ostali brez najvišjih uvrstitev. Štefan Hadalin je dan v Soeldnu sklenil izven finala.


Žan Kranjec, foto: Gepa

Čast otvoritve nove sezone svetovnega pokala za moške je pripadla Žanu Kranjcu. Naš smučar se je s progo na ledeniku Rettenbach spopadel izvrstno in v cilju zabeležil čas 1:08.19. Kar nekaj tekmovalcev je bilo blizu tega, da izboljša čas Slovenca, edini, ki mu je to uspelo pa je bil Švicar Gino Caviezel, ki se je na progi zadržal 6 stotink manj.

Razlike med tekmovalci so bile tudi sicer izredno majhne, saj se je v eni sekundi znašlo kar 14 smučarjev. Tretje mesto je zasedal Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je za vodilnim zaostajal desetinko sekunde, še pet stotink več pa je za vožnjo potreboval Alexis Pinturault iz Francije.

Drugi Slovenec na startu je bil Štefan Hadalin, ki se je na pot podal 45. po vrsti. Načrt, da se prvič v karieri uvrsti v finale tekme v Soeldnu, se žal ni uresničil. Ob prihodu čez ciljno črto je namreč zasedel 35. mesto, po zadnji vožnji prvega teka pa je bil 38. Od finala ga je ločilo 45 stotink.

Štefan Hadalin: ''Z uvrstitvijo ne morem biti zadovoljen, moj cilj je bil finale, kar mi ni uspelo. Smučanje težko komentiram, moram pogledati video analizo, da bom lahko povedal kaj več. Je pa dejstvo, da nisem našel pravih občutkov, čez celotno progo je bilo veliko matranja in malo užitka, iskanja prave hitrosti in to se je potem tudi poznalo na času.''


Štefan Hadalin, foto: Gepa


Razplet prve tekme je bil dramatičen, žal pa je bil Kranjec med tistimi favoriti, ki so danes ostali brez najvišjih uvrstitev. Naš smučar je nastopil v času vodstva Norvežana Lucasa Braathna, ki je po uvodni vožnji zasedal peto mesto, medtem ko je bil drugi Švicar Marco Odermatt.  V vožnji našega asa ni bilo kakšnih večjih napak, čas pa ga je na koncu vendarle popeljal na šesto mesto.

Poskus obrambe vodilnega položaja Caviezlu nato ni uspel, a se je Švicar lahko vseeno veselil tretjega mesta. To je tudi pomenilo, da je Kranjec prišel do zelo lepe uvrstitve na uvodu sezone, dan v Avstriji je namreč sklenil na sedmem mestu.

Žan Kranjec: ''Prvi tek je bil zelo soliden, čutil sem, da imam še nekaj rezerve. V drugem se mi zdi, da sem se lotil pogumno, a sem imel težave, saj nisem narekoval tempa, ga je bolj proga. To se je poznala na času. Bili smo zelo skupaj in čim vožnja ni optimalna padeš nazaj in izgubiš kar nekaj mest. Na koncu je sedmo mesto, želel sem si več, a nek začetek je in lahko gremo optimistično naprej.''

Glavni trener, Klemen Bergant: ''Danes pred tekmo smo imeli kar veliko vprašanj, saj nam v zadnjem tednu treningi niso šli oziroma izvedbe niso bile optimalne. Kakor je Žan odreagiral je odreagiral najbolje, kot je v temu trenutku sposoben. Je zraven, se je pa videlo, da je konkurenca strašna, da bo letos mesarsko klanje. Le super dobra priprava in super dobra izvedba na tekmi bo zadoščala za najvišja mesta. Z Žanom sem zadovoljen. Štefan pa se je za razliko od Žana ta teden na treningih smučal dosti solidno. Številko je imel dobro, proga je bila dobra, a na tekmi se ni znašel, tako da nas popoldne čaka analiza, da vidimo, kaj se je dogajalo in da bo Štefan povedal kaj o svojih občutkih.'' 

Zvočne izjave:
Žan Kranjec >>>
Štefan Hadalin >>>
Klemen Bergant >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov