Anamarija Lampič končno dobila medaljo, v nedeljo državno prvenstvo

03.09.2020

Danes so se po treningu v okolici Ljubljane predstavili naši najboljši tekači in tekačice na smučeh, lani tretja sprinterka sezone pa je po pol leta končno dobila zasluženo medaljo za uspeh kariere.

Anamarija Lampič je končno dobila zasluženo medaljo © SloSki

Dol pri Ljubljani bo v nedeljo središče za smučarje tekače in tekačice na tekaških rolkah. Tekmovanje za 12. Nacetov tek, ki bo štelo tudi za poletno državno prvenstvo 2020 in poletni pokal Alpina se bo začelo v nedeljo, 6. 9. ob 10. uri, nastopile pa bodo vse kategorije od šolske mladine do članov in članice. 

Na današnjem druženju s sedmo silo je SZS izročila medaljo Anamariji Lampič za 3. mesto v skupnem seštevku sprinta za sezono 2019/20. Medalja je iz ZDA prišla po pol leta.

Nejc Brodar, glavni trener slovenske reprezentance v teku na smučeh

Sezona se je končala kot se je, predčasno in vsi vemo zakaj. Nekje do 15. maja smo večinoma vsi res trenirali samo doma. Potem, ko so se ukrepi začeli zmanjševati, smo tudi mi dobili več svobode. Tudi zaradi stroškov, da bi jih bilo čim manj, smo prve priprave v maju in juniju naredili bolj na zasebnem nivoju. V maju nam je stanovanje odstopil Miha Šimenc, v juniju pa še fizioterapevtka v Kranjski gori. Nato smo junija naredili še priprave na Rogli in na Pokljuki.

Samo poletje je minilo kot vsa ostala prej. Kljub manjšemu proračunu, ki ga imamo, mislim, da smo vsaj do začetka septembra izpeljali vse po načrtih. Tudi za september računam, v kolikor bo situacija s covidom takšna kot je, da ne bo nobenih težav, da bo tako. Zastavljeni cilji so piprave v Planici in Dobbiacu in nato konec oktobra v na Dachsteinu. Mislim, da bo zadeva šla skozi, če ne bo kakšnega zapiranja držav ali kakšnih karanten. Če se to zgodi, bo načrte potrebno nekoliko spremeniti, a za enkrat ostjamo na teh načrtih.

Glede samega svetovnega pokala je za 16. september napovedana video konferenca s FIS. Takrat naj bi končno dobili prve oz. uradne informacije kako naj bi svetovni pokal sploh potekal. Mislim pa, da bo takrat znova čas, ko se bomo morali usesti in trenutne plane prilagoditi situaciji. Načeloma pa se ne bojim, da bi mogli resno poseči v nek plan. Morda bodo le manjša odstopanja ali združevanja, sicer pa pričakujem kar normalno izvedbo svetovnega pokala. Edino stvar, ki jo trenutno že vem, je to, da bo pred vsako tekmo potrebno opraviti test na koronavirusno bolezen covid-19. Če bo test negativen, boš lahko nastopal, če bi bil slučajno pozitiven, to pomeni selitev domov, karanteno in nato povratek nazaj, ko bolezen preboliš.

Anamarija Lampič in Eva Urevc bosta začeli svetovni pokal med dekleti, Miha Šimenc, Janez Lampič in Luka Markun med fanti. Največji vprašaj je trenutno Miha zaradi njegove hernije. Poškodbo smo želili sanirati brez operacije, kar nam je delno uspelo, delno pa še ne. Res pa je, da se Miha v tej prvi fazi za operacijo ni odločil zaradi osebne stvari, saj oktobra pričakuje naraščaj. Želi, da bi to dal skozi in se bo potem odločil za operacijo, če bo potrebno. Na nek način pa še vedno dopuščamo možnost, da bi ta bolečina še bolj izvenela in da bi ga še manj ovirala pri samem treningu in bi na koncu lahko normalno izpeljal sezono. Štartali bomo sigurno z vsemi v svetovni pokal, tekom sezone pa bomo videli, kako se bo vse razpletalo.

Trening na progi za nedeljsko državno prvenstvo © SloSki

Anamarija Lampič

Končno sem dobila medaljo za tretje mesto v seštevku svetovnega pokala za sprint! Po pol leta! Mislila sem že, da je sploh ne bom dobila, saj so že čisto vsi dobili globuse in medalje. Rekla sem si že, "Pa kje je moja medalja, prepotovala je že cel svet, a še ni prišla v Slovenijo?" Zdaj sem res zelo vesela!

Če se ozrem na prejšnjo sezono, je bila res eksplozija. Tudi zame je bila morda celo prevelik preskok. Mislila sem, da ne bom tako uspešna. Sem tip človeka, ki gre rad po stopnicah, nerada preskakujem več stopnic na enkrat. Lani je bilo kar nekaj stopnic, ne samo ena. Če bo letošnja sezona takšna, kot je bila lanska ali vsaj polovico tako uspešna, bom že zelo zadovoljna. Priprave gredo po načrtu, letos je bil pristop sicer malce drugačen zaradi korone. V aprilu si nisem vzela tritedenskega dopusta za glavo in telo, da res ne migaš preveč. Letos tega ni bilo. Nisem prekinila treningov. Posledično smo bili z Boštjanom in Stefanom mnenja, da se počasi lotimo nove sezone in da začnemo z intervali malce kasneje, saj je od prejšnje sezone tega še veliko ostalo in telo zato potrebuje malce več počitka.

Ko se je odprla meja s Hrvaško, sem šla za dva tedna na Korčulo, kjer sem imela prve priprave. Trenirala sem vsak dan, pogoji so bili super, na plaži smo bili sami, tudi ceste so bile prazne. Pogoji so bili zares perfektni tako za kolo kot za rolke in tek. Potem so sledile prve prave priprave z italijansko ekipo, bili smo en teden v Val di Fiemmeju in en teden v Anterselvi. Teh 14 dni je minilo hitro, težav ni bilo. Nazadnje sem bila v Oberhofu, kjer sem v 12 dneh preživela približno 20 ur na snegu. Zdi se mi kar solidno, pogoji so bili super. Vemo, da Oberhof ni ravno znan po lepem vremenu, moram pa reči, da smo izkoristili sonce do zadnje sekunde. Niti en dan ni bilo megle, imeli smo izredno srečo, priprave so šle kot po maslu in tudi hitro.

Eva Urevc

Želja po povratku je bila sigurno velika. Največja kriza je bila zagotovo pozimi, ko so ostali tekmovali, jaz pa sem doma to gledala. Na koncu koncev se s tem sprijazniš, moraš iti čez to in tudi greš. Vse narediš najbolje kot lahko in se vrneš še močnejši.

Med sezono sem izgubila nekaj, ko sem morala počitvati, a sem kmalu začela delati. Moji osebni rezultati na kakšnih testih kažejo še na boljšo pripravljenost, a vse se bo videlo na tekmah. Tistega občutka s tekme pa trenutno nimam. V nedeljo bo zame prva tekma po poškodbi in tega dneva se zares veselim.

Z izjemo Mihe Šimenca bodo na nedeljskem državnem prvenstvu nastopili vsi naši najboljši © SloSki

Miha Šimenc

Poškodba se je pojavila že na začetku sezone. Prvi mesec sem treniral z bolečino, nato pa se je ustavilo, ker je bilo prehudo. Šel sem na slikanje, izkazalo se je, da gre za hernijo diska. Takoj sem začel z rehabilitacijo. Pri ortopetu sem bil na posvetu, svetoval mi je konzervativno zdravljenje, torej z vajami. Dejal je, da se bo stvar verjetno popravila. Tudi, ko sem govoril z ostalimi, smo bili za to, da gremo po tej poti. Torej z vadbo in pilatesom, da čim bolj ojačam zgornji del in držim hrbtenico v pravi poziciji. Potem sem že začel trenirati, če gledam nazaj, je napredek že kar lep. Žal pa še ni tako, da bi treniral brez bolečine. To je zdaj ta težava, ali bo bolečina šla do sezone mimo ali ne. Bomo videli. Za operacijo pa je zdaj neprimeren trenutek, saj je sezona preblizu in hkrati sva z ženo v pričakovanju. To bi bil čuden miks in zato smo se odločili, da še počakamo. Če v sezono ne pridem brez bolečin, se bomo najverjetneje odločili za operacijo.

Janez Lampič

Priprave so potekale normalno, no na začetku smo bili še v svojih občinah, nato pa smo začeli hoditi tudi drugod po državi, na Roglo, v Planico in na Pokljuko. Nato je steklo normalno, brez zapletov.

Že nedeljska tekma bo dober pokazatelj trenutne pripravljenosti. Mislim, da sem dobro pripravljen, res je tudi, da smo še malce dodali na treningu. Videli pa bomo, kako bo potekala sezona. Za enkrat je vse, kot smo si zamislili, poškodb ni in upam, da bo tako tudi ostalo.

Luka Markun

Zagotovo lahko rečem, da je zame to preskok, da sem prvo leto član A ekipe. Občutki so super, to pomeni, da iz sezone v sezono napreduješ in se nadgrajuješ. Lahko rečem, da smo z ekipo zelo dobro sodelovali in delali. S pripravljalnim delom sem lahko zadovoljen, to so pokazali tudi terenski testi, ki sem jih v primerjavi s prejšnjimi leti izboljšal. Za enkrat je vse pozitivno.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov