Deskarji sezono svetovnega pokala sklenili s tekmo v Veysonnazu

14.03.2020

Z včerajšnjo tekmo za svetovni pokal v deskarskem krosu se je v švicarskem Veysonnazu zaključila letošnja sezona svetovnega pokala v deskanju na snegu. Tako zmage na zadnji tekmi kot tudi zmage v skupnem seštevku krosa sta se veselila Italijanka Michela Moioli in Avstrijec Alessandro Haemmerle. Slovenci v tej disciplini v svetovnem pokalu v zadnjih letih nimamo predstavnikov.

Michela
24-letna aktualna olimpijska prvakinja Michela Moioli je osvojila že svoj tretji kristalni globus. (Foto: FB Michela Moioli)

Moiolijevi in Haemmerlu zadnja deskarska globusa

Potem ko so sezono svetovnega pokala zaradi odpovedi zadnjih tekem (Livigno, Winterberg, Spindleruv Mlyn) že končali alpski deskarji in deskarji prostega sloga, pa so krosisti preteklo soboto v Španiji (Sierra Nevada) in včeraj v Švici (Veysonnaz) vendarle še tekmovali. Zadnji izmed športnikov, ki tekmujejo v svetovnih pokalih pod okriljem FIS, že za danes predvideni smučarski kros na isti lokaciji in tudi preostali program svetovnega pokala FIS je bil namreč že odpovedan. Na zadnji tekmi sezone je v ženski konkurenci zmagala Italijanka Michela Moioli, ki je bila v velikem finalu četverice boljša od zmagovalke predzadnje tekme v Španiji, Francozinje Chloe Trespeuch (2. mesto), Avstralke Belle Brockhoff (3. mesto) in Čehinje Eve Samkove, ki pa finalne vožnje ni končala. Med moškimi je še drugič letos zmagal 26- letni Avstrijec Alessandro Haemerle, ki je bil vsaj v malem finalu na vseh letošnjih tekmah. Drugo mesto je osvojil Italijan Omar Visintin, tretje Avstralec Adam Dickson, brez stopničk pa je ostal četrti veliki finalist, Italijan Lorenzo Sommariva.

V skupnem seštevku svetovnega pokala v deskarskem krosu je v ženski konkurenci že tretjič v karieri zmagala Italijanka Michela Moioli, v moški pa drugič Avstrijec Alessando Haemmerle. Slovenci v svetovnem pokalu v zadnjih letih (potek ko sta kariero sklenila Matija Mihić in Rok Rogelj) nimamo predstavnikov.

In kdo so dobitniki globusov v preostalih deskarskih disciplinah?

Prosti slog

V skokih prostega sloga (big air) Japonka Reira Iwabuchi in Američan Chris Cornig, v snežnem parku (slopestyle) Britanka Katie Ormerod in Japonec Ruki Tobita, v snežnem žlebu (half pipe) Kitajka Xeuteong Cai in Avstralec Scotty James. Kitajka in Avstralec sta tudi dobitnika velikega globusa v ˝park&pipe˝ disciplinah (skoki, park, žleb).  Uvrstitve Slovencev? Urška Pribošič (12. skoki, 22. park, 26. prosti slog – skupno), Naj Mekinc (37. skoki, 53. park, 90. prosti slog – skupno), Tit Štante (22. – žleb, 63. – prosti slog – skupno)

Alpski slog

V alpskih disciplinah sta v olimpijskem paralelnem veleslalomu globus osvojila Nemka Ramona Theresia Hofmesiter in Italijan Roland FIschnaller v paralelnem slalomu pa je pripadel Švicarki Julie Zogg in Avstrijcu Andreasu Prommegerju. Tako kot v veleslalomskem seštevku, sta bila tudi v skupnem seštevku paralelnih disciplin najboljša Hofmeisterjeva in Fischnaller. Uvrstitve Slovencev? Gloria Kotnik (14. veleslalom, 16. slalom, 14. paralelne discipline – skupno), Tim Mastnak (16. veleslalom, 11. slalom, 16. paralelne discipline – skupno), Žan Košir (25. – veleslalom, 53. – slalom, 26. paralelne discipline – skupno, Rok Marguč (33. veleslalom, 26. slalom, 31. paralelne discipline – skupno), Jernej Glavan (68—veleslalom, 71. paralelne discipline)

Sezona svetovnega pokala 2019/20 je torej iz znanih razlogov predčasno zaključena, enako pa velja tudi za evropski pokal, saj so bile vse tekme, ki bi morale po prvotnem programu na sporedu v marcu in aprilu že odpovedane.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov