Naj Mekinc tretji na tekmi evropskega pokala v Avstriji

09.03.2020

Pretekli konec tedna so bile v Avstriji (Flachau in Tauplitz) na sporedu tri tekme evropskega pokala za deskarje na snegu. Deskarji prostega sloga so v Absolut Parku v Flachauu tekmovali v skokih prostega sloga (big air), alpski deskarji pa v Tauplitzu na dveh paralelnih slalomih. Izmed slovenske sedmerice se je najbolj izkazal naš edini nastopajoči A reprezentant, Naj Mekinc, ki je v Flachauu osvojil tretje mesto in hkrati prevzel vodstvo v skupnem seštevku evropskega pokala v skokih prostega sloga.

MekincNaj Mekinc je po Kopaoniku znova stopil na zmagovalne stopničke v evropskem pokalu. (Foto: Swiss Snowboard Freestyle Team).

Naj na stopničke in v majico vodilnega v ˝Big Air˝ razvrstitvi evropskega pokala

Deskarji prostega sloga so pretekli petek nastopali v avstrijskem Flachauu. Tamkajšnji Absolut Park, ki ga naši deskarji zelo dobro poznajo, je gostil tekmo v skokih prostega sloga (big air). Organizatorji z Nemške deskarske zveze so tekmo iz Götschna v Flachau prestavili zaradi pomanjkanja snega v nemškem zimskošportnem središču. Na tekmo se je ˝v zadnjem hipu˝ (po prvotnem scenariju bi moral trenirati pred zadnjo tekmo svetovnega pokala, ki pa je bila nato odpovedana) tudi naš A reprezentant Naj Mekinc, ki je na koncu zaostal samo za švicarskim dvojcem Nicolas Huber (1.) – Wendelin Gauger (2.) in zasedel odlično tretje mesto. 18 – letni Ljubljančan je tako tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku evropskega pokala v skokih prostega sloga. Naslednja in hkrati zadnja tekma za evropski pokal v skokih bo 18. aprila v Švici (Corvatsch). Preostali nastopajoči Slovenci so v petek zasedli naslednja mesta: Ožbe Kuhar (28.), Lenart Maligoj (29.) in Jan Vogrin (32.). Uvrščenih je bilo 54 deskarjev. V konkurenci deklet je zmagala Švicarka Lia-Mara Boesch.

Evropski pokal v disciplinah prostega sloga se zdaj seli v Švico (Laax). V meki deskanja prostega sloga (te dni so gostili ˝banked slalom˝, tekmo z zvenečimi deskarskimi imeni vseh generacij, med drugimi so nastopili Peter Bauer, Uelli Kastenholz in Travis Rice) bo to nedeljo (15.3.) na sporedu tekma v snežnem žlebu. Nastopila bosta tudi dva naša predstavnika, Kaja Verdnik in Max Kralj Kos. V petek (13.3.) bi morali Švicarji izvesti tudi tekmo v snežnem parku, a so jo morali odpovedati. ˝Iščemo alternative in upamo, da bomo tudi tekmo le izvedli tekom tega meseca, ˝pa je danes popoldan iz Švice sporočil David Ortlieb, vodja projektov za ˝freestyle˝ dogodke pri švicarski smučarski zvezi. Po nedeljski tekmi v Laaxu deskarje prostega sloga čakajo še tri tekme evropskega pokala: v avstrijskem Küthaiu (28.3., snežni žleb) in švicarskem Corvatschu (15.4., snežni park, 18.4., skoki prostega sloga). ˝Če bodo tekme organizirane, zaradi vremenskih in aktualnih zdravstvenih razmer v Srednji Evropi se zadeve pač spreminjajo, bomo nastopili. Naj Mekinc je namreč v boju za najvišjo oziroma zelo visoko uvrstitev v kupnem seštevku evropskega pokala, ˝ pa nam je z Vogla, kjer trenira z reprezentanco povedal trener Matevž Pristavec. Za Mekinca in druščino bosta še posebej pomembni zadnji tekmi v Corvatschu, ki imata oznako ˝premium˝. ˝Oznako premium sta imeli tudi Big Air tekmi v Davosu in Moskvi, ima pa jo tudi prihajajoča Half Pipe preizkušnja v Laaxu. To pomeni, da tekmovalec in tekmovalka za uvrstitev dobi dvojne točke evropskega pokala, kar tekmam daje dodatno težo,˝ razloži Pristavec.

Ikovic GlavanJernej Glavan in Črt Ikovic na ogledu proge v Tauplitzu. (Foto: SloSki Snowboard)

V Tauplitzu najvišje Črt ikovic

Alpski deskarji so pretekli konec tedna nastopili na dveh paralelnih slalomih evropskega pokala v Tauplizu. Na avstrijskem štajerskem je pod vodstvom trenerja Sebastjana Webra nastopila tudi slovenska trojka. Sara Goltes, ki v letošnji sezoni zaradi poškodbe v ključnem, jesenskem pripravljalnem obdobju ne uspe ujeti priključka z vrhom v evropskem pokalu, je osvojila 44. in 40. mesto, Jernej Glavan 42. in 31. mesto ter najbolj izkušeni B reprezentant, Črt Ikovic, 32. in 27. mesto. ˝Deskali smo v težkih pogojih, štartna številka je bila zelo pomembna. Prvi dan sem po odstopu v drugi kvalifikacijski vožnjo ostal na 32 mestu, drugi dan pa mi je vendarle uspela nekoliko boljša druga vožnja, tako da sem se prebil v trideseterico. Treniramo dalje. Po odpovedih kar štirih tekem za evropski pokal, ki bi morale biti na sporedu v naslednjih dneh nam ostane samo še finale v Davosu, ki bo 21.3 (slalom) in 22.3. (veleslalom),˝ nam je povedal Ikovic, naš najboljši predstavnik v Avstriji. Na tekmi z močno udeležbo so se zmag veselili Avstrijka Sabine Schöffmann in Poljakinja Alkesandra Krol v ženski konkurenci ter Avstrijca Alexander Payer in Fabian Obmann v moški konkurenci. V skupnem seštevku evropskega pokala je pred zadnjima preizkušnjama  sezone na vrhu avstrijski par Schöffmann & Payer (Korošca sta par tako na deskarskih ekipnih tekmah kot tudi zasebno). Sara Goltes je na 29. mestu, v moški konkurenci pa je Glavan 20. in Ikovic 32. Na lestvici so tudi naši deskarji, ki so nastopili samo na nekaj tekmah: Rok Marguč, 50., Simon Katrašnik 81. in Gal Leskovar 88. Slednjega (ob Sari Goltes) letos čaka tudi nastop na Mladinskem svetovnem prvenstvu, ki naj bi bil na sporedu od 30.3. do 1.4. (paralelni veleslalom, paralelni slalom, ekipna paralelna tekma) v avstrijskem Lachtalu, kjer sta Žan Košir in Rok Marguč leta 2015 na članskem prvenstvu osvojila srebro in bron.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov