Deskarske tekme za svetovni pokal v Livignu in Winterbergu odpovedane

09.03.2020

Jutri (10.3.) bi italijanski Livigno moral gostiti predzadnji paralelni slalom za svetovni pokal v tej sezoni a je bila tekma zaradi preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa po pričakovanjih že odpovedana in ne bo nadomeščena. Zadnji dve tekmi (posamični in ekipni paralelni slalom) bi tako morali biti na sporedu konec tedna (14. in 15.3.) v nemškem Winterbergu a so tudi ti dve preizkušnji, zaradi pomanjkanja snega na prizorišču, včeraj odpovedali. Odločitev o morebitni izvedbi obeh ˝nemških˝ slalomov na novem prizorišču v istem terminu naj bi Mednarodna smučarska zveza (FIS) sporočila še danes (9.3.).

ScuolFIS naj bi še danes sporočila odločitev o morebitnem nadomestilu za odpovedani tekmi v Winterbergu. (Foto: Miha Matavž/FIS Snowboard) 

Odpoved tekme v italijanskem Livignu je bila zaradi razmer pričakovana. Zimskošportno središče, ki leži v provinci Sondrio, v neposredni bližini meje s Švico, je namreč del dežele Lombardije, kjer od včeraj dalje veljajo še bolj striktni preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa. Smučišče Livigno je tako od 8. marca do 3. aprila zaprto, vsi turisti ki se v tem trenutku tam še nahajajo, so bili že pozvani k odhodu domov. Podrobnosti so na voljo na FIS strani, na tej povezavi.  

Tako kot organizatorji tekem ženskega svetovnega pokala v alpskem smučanju (Ofterschwang), ki so bili zaradi pomanjkanja snega primorani odpovedati dve tekmi svetovnega pokala, pa tudi njihovi kolegi iz Winterberga, ki zadnja leta organizirajo zaključni preizkušnji alpskih deskarjev v svetovnem pokalu, s pomladnimi razmerami nimajo sreče. T.i. snežna kontrola jim namreč včeraj ni prižgala ˝zelene luči˝. Nemški organizatorji s FIS iščejo ustrezno alternativo (izvedba tekem v Nemčiji v istem terminu), dokončno odločitev bodo sprejeli še danes.

V FIS deskarskem koledarju je to pomlad še nekaj tekem nižjega ranga, med drugimi tudi dve tekmi za evropski pokal v švicarskem Davosu (21. in 22. 3., paralelni slalom in paralelni veleslalom) in pa Mladinsko svetovno prvenstvo v Avstriji (Lachtal, 30.3. – 1.4.). ˝Finala evropskega pokala naj bi se pod vodstvom trenerja Sebastjana Webra, če bodo razmere to dopuščale, udeležili Jernej Glavan, Črt Ikovic in Sara Goltes, mladinskega svetovnega prvenstva pa poleg Goltesove še Gal Leskovar, ˝ nam je danes povedal glavni trener slovenske reprezentance za paralelne discipline Izidor Šušteršič.  

˝Z nastopanjem v svetovnem pokalu smo, kakor kaže v tem trenutku, za letos že zaključili. Na švicarskih tekmah evropskega pokala zagotovo ne bom nastopil. Morda tekom pomladi nastopim na kakšni tekmi nižjega ranga in pa na avstrijskem državnem prvenstvu. Če tekme, glede na razmere, ki se zelo hitro spreminjajo, sploh bodo, ˝ pa nam je danes povedal letos naš najuspešnejši deskar Tim Mastnak.

Brez zadnje tekme svetovnega pokala (snežni park, Spyndleruv Mlyn, Češka) so ostali tudi deskarji prostega sloga. Tekmo so organizatorji zaradi smernic češke vlade organizatorjem javnih prireditev odpovedali že prejšnji teden. V letošnjem koledarju je še nekaj tekem za evropski pokal v snežnem žlebu (half pipe), skokih prostega sloga (big air) in snežnem parku (slopestyle). ˝Prva že to nedeljo (snežni žleb) v švicarskem Laaxu. Tekma naj bi bila izvedena, izmed naših deskarjev sta za nastop prijavljena Kaja Verdnik in Max Kralj Kos. Pa naprej? Tudi na preostalih dveh prizoriščih (avstrijski Küthai /snežni žleb in švicarski Corvatsch/ snežni park in skoki prostega sloga) tekem za evropski pokal konec marca in aprila nameravamo nastopiti. Spremljamo razmere in treniramo na Voglu, sproti pa se bomo odločali kako in kaj, ˝ nam je z Vogla, kjer so v tamkajšnjem snežnem parku zadnje dni razmere za trening odlične sporočil glavni trener slovenske reprezentance za prosti slog, Matevž Pristavec.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov