Moška štafeta znova v deseterici, dekleta 19.

07.03.2020

V Novem Mestu na Moravskem sta bili danes na sporedu dve štafetni preizkušnji. Moška reprezentanca, v kateri je zaradi bolezni Roka Tršana v zadnjem trenutku prišlo do menjave in je na Češko iz tekem v Nemčiji pripotoval Alex Cisar, je znova nastopila zelo spodbudno in je bila 8., dekleta pa so v cilj pritekla na 19. mestu. Obe zmagi sta odšli na Norveško.

Slovenski štafeti imata za sebo uspešen dan. Foto: Sloski

Naša dekleta so bila v postavi Nika Vindišar, Lea Einfalt, Polona Klemenčič in Nina Zadravec dolgo časa v igri za izboljšanje letošnje najboljše štafetne uvrstitve (18. mesto), na koncu pa so zasedele 19. mesto. Ženska tekma je bila na sporedu pred moško, dekleta pa so se zopet spopadla s težkimi vremenskimi pogoji na strelišču. Zelo dobro je tekmo za naše odprla Vindišarjeva, ki je s petimi popravamai, dvema v leže in tremi v stoje, zelo solidno opravila svojo nalogo na strelišču in predala kot 12. Druga je šla na progo Lea Einflt, ki je svoj nastop začela s 57 sekundami zaostanka. Lea se tokrat na strelišču ni znašla tako dobro, kot na sprinterski tekmi v sredo. Zgrešila je preveč strelov in na postanku stoje celo morala v kazenski krog. Slovenija je bila na polovici proge na 17. mestu, zaostanek pa je narasel na 2:44.8. Poloni Klemenčič je danes uspel zelo dober nastop. S tremi popravami, eno leže in dvema stoje, je obdržala 17. mesto, zadnja naša Nina Zadravec pa je na progo odšla z zaostankom 3:54.4. Tudi Zadravčeva je začela zelo dobro, z dvema popravama po postanku leže je sicer padla na 19. mesto, a je bila še vedno v igri tudi za 17. mesto. Zadravčevi se je nato nastop stoje povsem ponesrečil, trikrat je morala v kazenski krog, a je vseeno lahko v svojem ritmu nato pritekla do konca, Slovenija pa je zasedla 19. mesto.

Zmage so razveselile Norvežanke, ki so sicer malce bolj zadržano začele, nato pa so se počasi pribijale do vrha. Na koncu so slavile s prednostjo slabe pol minute pred Francozinjam, tretje pa so bile Nemke, ki so zaostale 57 sekund.

Cisar odlično upravičil zaupanje

Po ženski tekmi so se vremenske razmere na Češkem nekoliko spremenile in pri moških so bili strelski rezultati veliko bolj natančni, kot pri dekletih. Med bolj natančnimi reprezentancami je bila tudi Slovenija, ki je znova zabeležila uvrstitev med najboljšo deseterico. Kot je v navadi, je tekmo odprl Miha Dovžan, ki je svoj nastop končal z dvema popravama leže, njegov zaostanek pa je bil vseeno nekoliko večji, kot je to običajno, saj se je uštel z izbiro smuči. Štafetno palico je Jakovu Faku predal na 21. mestu in z zaostankom 1:13.6. Fak je potrdil, da je na Češkem v odlični formi in je v svoji izmeni pridobil devet mest. Za zadetih deset tarč je potreboval 12 nabojev, saj je ob izjemno tveganem streljanju zgrešil dve tarči stoje, ki pa jih je uspešno podrl z rezervnima nabojema. Fak je zaostanek za vodilno Norveško zmanjšal na manj kot minuto (59.3 sekunde). Sledil je že tradicionalno zelo dober nastop Klemena Bauerja, ki letos na štafetnih tekmah enostavno blesti. Tako kot že na nekaj zadnjih tekmah je imel Klemen nekaj težav pri streljanju leže in je potreboval 3 rezervne naboje, da je lahko zapustil strelišče brez kazenskega kroga. V stoje je bil brezhiben in Slovenija je bila že osma. Zadnji se je na progo podal Alex Cisar, ki je včeraj še tekmoval na tekmah IBU Junior pokala v Nemčiji, kjer je tudi zmagal, v večernih urah pa je bil pripeljan na Češko, saj Rok Tršan zaradi bolezni danes ni mogel nastopiti. Naporna pot in sprememba nivoja tekmovanja pa nista iz tira vrgla izjemno nadarjenega mladega biatlonca. Brez strahu se je podal na progo in brezhibno opravil z obema strelskima nastopoma, ter tako suvereno zadržal visoko osmo mesto reprezentance.

"Ob nastopu Mihe smo nekako pričakovali zaostanek okoli 40 sekund, a je preprosto vzel napačne smuči. Vzel je teflonske in ko je pričel rahlo padati sneg, mu smuči niso več stekle in so se vsi vozili mimo. Podobna zgodba kot v Oberhofu, zgubljal je samo po klancu navzdol in ne navzgor. Miha ni v tako slabi tekaški formi in bi lahko tekel zraven, a preprosto to tako je in zaostanek več kot minute in deset sekund je bil prevelik, da bi lahko potem računali na uvrstitev v top 6. Jakov je nato lovil tekmece pred seboj, a več kot do 12. mesta ni mogel. Potem je Klemen oddelal super in prišel na osmo mesto, Alex pa je uspel to zadržati, tako da smo zadovoljni. Vemo da je to sedaj že šesta štafeta v sezoni, kjer smo vedno končali med najboljšimi deveti in vemo, da ni več naklučje, da je ekipa tako močna. Sedaj pa nas jutri še čaka tekma s skupinskim startom, ko bo na startu zopet Jakov Fak," je današnji nastop reprezentance ocenil Uroš Velepec.

V boju za zmago Norveška konkurenci ni pustila nikakršnega upanja, da bi ji ta lahko ogrozila zmago. Johannes Thingnes Boe si je v zadnjem krogu lahko privoščil "sprehod" in prednost Norveške je v cilju še vedno znašala 38.2 sekunde. Zelo zanimivo pa je bilo v boju za preostali dve mesti na zmagovalnem odru. Štiri reprezentance so se v zadnji krog podale v razmaku desetih sekund.  Na koncu pa sta bila najmočnejša Ukrajinec in Šved, ki sta svoji reprezentanci priborila srebro in bron.


Uradni rezultati, ženske

Uradni rezultati, moški

Zvočna izjava Uroš Velepec (mp3)

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov