Zmagovalec zadnjega smuka sezone Avstrijec Matthias Mayer, do novih točk tudi Klemen Kosi

07.03.2020

Avstrijec Matthias Mayer je zmagovalec zadnjega moškega smuka za svetovni pokal v tej sezoni. V domačem Kvitfjellu je bil drugi Aleksander Aamodt Kilde, tretji pa Švicar Carlo Janka. Izmed slovenske trojke je do novih točk prismučal Klemen Kosi (28. mesto), brez pa sta ostala Martin Čater (40. mesto) in Miha Hrobat (odstop). Smukaški mali kristalni globus je osvojil Švicar Beat Feuz, izmed naših pa sta v tej sezoni smukaške točke osvajala Klemen Kosi (48. mesto) in Martin Čater (50. mesto).

KosiKlemen Kosi je na zadnji smukaški tekmi svetovnega pokala v tej sezoni osvojil 28. mesto. (Foto: Gepa)

Potem ko je bilo včeraj jasno, da finala svetovnega pokala v alpskem smučanju iz vsem znanih razlogov letos ne bo, so se smukači danes še zadnjič v tej sezoni pomerili za točke svetovnega pokala. Smuk v norveškem Kvitfjellu je dobil Avstrijec Matthias Mayer, ki je tako še četrtič letos stopil na najvišjo stopničko. Poleg današnje zmage je bil najboljši še na smuku v Kitzbühlu, alpski kombinaciji v Wengnu ter superveleslalomu v Lake Louisu. Drugo mesto (+0,14) je osvojil zmagovalec obeh uradnih treningov, domačin Aleksander Aamodt Kilde, tretje (+0,37) pa Švicar Carlo Janka, ki se je po uvodnem decembrskem smuku  v kanadskem Lake Louisu znova uvrstil med najboljše tri.

Izmed Slovencev se je med dobitnike točk uvrstil Klemen Kosi (28. mesto), brez pa sta ostala Martin Čater (40. mesto si je razdelil z Avstrijcem Christianom Walderjem) in Miha Hrobat, ki je odstopil.

˝Klemen je danes smučal dobro in z občutkom, zadovoljen sem z njegovo predstavo in tudi uvrstitvijo. Žal mi je le za njegove napake v zgornjih sektorjih proge, ki so odnesle višjo uvrstitev. Prav tam kot Kosi je napake delal tudi Martin Čater, od njega sem pričakoval precej več. Miha Hrobat pa je že takoj po štartu zgrešil idealno linijo, sledil je odstop, ˝ je zadnji smuk sezone ocenil trener Grega Koštomaj, ki bo slovensko četverico, ki nastopa v hitrih disciplinah, jutri spremljal na zadnji tekmi svetovnega pokala v tej sezoni. ˝V superveleslalomu so naša štartna izhodišča boljša, enako velja za pričakovanja.  Cilj je, da so vsi štirje, tako kot v Hinterstoderju, med dobitniki točk, ˝je optimističen Koštomaj, ki dodaja, da pa prav nič optimistična ni lokalna vremenska napoved, saj naj bi do jutri zapadlo kar nekaj novega snega, napovedan je tudi močan veter.

˝Po napaki sem zdrsnil in to tik pred prelomnico, tako da sem imel kar srečo, da se je vse skupaj končalo brez hujšega padca. Moj hrbet je v redu, ni večjih bolečin, jutri bom povsem nared za popoln napad, ˝nam je po odstopu povedal Hrobat.

˝Na treningih sem bil soliden in tudi danes sem se zelo dobro počutil. Imel sem res dober občutek, tako da sem bil nad rezultatom negativno presenečen. Očitno sem si želel preveč, premočno sem obremenjeval smuči in posledično izgubil potrebno hitrosti, ˝pa po zadnji smukaški tekmi ni bil zadovoljen Čater, ki je tudi od celotne smukaške sezone pričakoval precej več. ˝Precej več. Vsekakor pa že gledam naprej. Še to pomlad bomo, dokler bodo razmere prave, opravili kar nekaj snežnih treningov, ˝ pa že tudi  v prihodnjo sezono, v kateri ima seveda višje cilje, pogleduje 27 – letni Celjan.

˝Po uradnih treningih sem vedel, da sem konkurenčen in da lahko osvojim vsaj nekaj točk. To mi je na koncu tudi uspelo, kljub nekaj napakam. Vesel sem, da mi je na zadnji smukaški tekmi sezone to vendarle znova uspelo. Seveda nisem nikoli ˝vrgel puške v koruzo˝, boril sem se do konca. Smukaški zaključek je torej zadovoljiv, pogled pa je seveda že usmerjen najprej na jutrišnjo tekmo in pa naprej v prihodnost, ˝pa nam je po tekmi povedal Klemen Kosi, danes naš najvišje uvrščeni smučar.

Mali smukaški kristalni globus za sezono 2019/20 je pripadel Švicarju Beatu Feuzu (danes četrti), drugi v skupnem seštevku kraljevske discipline je Nemec Thomas Dressen (danes osmi) in tretji današnji zmagovalec Mayer. Smukaške točke sta v tej sezoni osvajala dva Slovenca. Kosi jih je zbral 14 (20. mesto v Lake Louisu in 28. mesto v Kvitfjellu), kar je zadostovalo za 48. mesto, Čater pa dve manj (24. Saalbach, 26. Lake Louise) in je zasedel skupno 50. mesto.

FeuzBeat Feuz, dobitnik malega kristalnega globusa v kraljevski disciplini. (Foto: Gepa)

Jutri (10:30) bo torej na Norveškem na sporedu še zadnji superveleslalom za svetovni pokal v tej sezoni. Na štartu bo tudi slovenska četverica (Miha Hrobat, Boštjan Kline, Klemen Kosi, Martin Čater). V skupnem seštevku so pred zadnjim superveleslalomskim dejanjem sezone na vrhu Švicar Mauro Caviezel (365 točk, 1. mesto), Avstrijec Vincent Kriechmayr (362 točk, 2. mesto) in Norvežan Aleksander Aamodt Kilde (336 točk, 3. mesto). Pa slovenska četverica? Miha Hrobat (27 točk, 30. mesto), Boštjan Kline in Klemen Kosi (23 točk, 33. mesto) in Martin Čater (21 točk, 35. mesto).

Zvočna izjava:
>>> Grega Koštomaj
>>> Klemen Kosi 
>>> Martin Čater
>>> Miha Hrobat

Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov