Evropski pokal v deskanju na snegu ta vikend v Rusiji (Moskva) in Gruziji (Gudauri)

28.02.2020

Konec tedna bodo na sporedu tri tekme za evropski pokal v deskanju na snegu. Deskarji prostega sloga se bodo jutri (sobota, 29.2.) v ruski prestolnici pomerili v skokih prostega sloga (big air), alpski deskarji pa v gruzijskem Gudauriju v paralelnem slalomu. Dan kasneje bo v Gruziji še paralelni veleslalom. V vzhodni Evropi je tudi osem slovenskih reprezentantov. Peterica (Tinkara Tanja Valcl, Lenart Maligoj, Anej Herženjak, Ožbe Kuhar, Naj Mekinc) v Rusiji in trojka (Sara Goltes, Jernej Glavan, Črt Ikovic) v Gruziji.

Medtem ko se najboljši deskarji te dni mudijo v Severni Ameriki (alpske deskarje čakata dve tekmi svetovnega pokala v Kanadi, deskarji prostega sloga pa so v ameriškem Vailu, kjer poteka prestižni ˝Burton open˝, ki pa ni pod okriljem FIS), se deskarji, ki nastopajo na kontinentalnih tekmah mudijo v Vzhodni Evropi.

MekincNaj Mekinc (desno) je na tekmah evropskega pokala v Srbiji dvakrat osvojil drugo mesto. (Foto: Ski Assosiation of Serbia)

Naši deskarji prostega sloga (Tinkara Tanja Valcl, Lenart Maligoj, Anej Miglar, Ožbe Kuhar in Naj Mekinc) so v Moskvo skupaj s trenerjem Anejem Miglarjem z brniškega letališča odleteli včeraj zvečer, danes jih na skoku na ˝Vorobjovi gori˝ v Moskvi čaka uradni trening, jutri pa kvalifikacije in finale. Med favoriti za najvišja mesta je tudi naš A reprezentant Naj Mekinc, ki v rusko prestolnico odhaja z lepo popotnico (dve drugi mesti) s srbskega Kopaonika, ki je v ponedeljek in torek gostil tekmi evropskega pokala v snežnem parku (slopestyle) in skokih prostega sloga (big air). Poleg Mekinca, ki že dve sezoni redno nastopa tudi v svetovnem pokalu, se je na zmagovalni oder v Srbiji prebila tudi Tinkara Tanja Valcl. 18 – letna deskarka iz štajerskega Frama je bila namreč v skokih druga, v parku pa je končala tik pod stopničkami, na četrtem mestu. Poleg Mekinca in Valclove so na Kopaoniku nastopili še Lenart Maligoj (8. - skoki in 10. - park), Ožbe Kuhar (11. – skoki), Jan Vogrin (18. – park in 24. – skoki) in Anej Herženjak (26. – skoki).

Valcl
Tinkara Tanja Valcl je ˝Big Air˝ Kopaonik zaključila na drugem mestu. (Foto: FB Noemie Equy)

˝Začetek tedna v Srbiji je bil zelo naporen, saj so organizatorji zaradi slabega vremena večkrat prestavili začetek tekem, tako da smo praktično cel ponedeljek (tekmo so lahko izvedli šele zvečer, pod žarometi) in torek dopoldan prebili na snegu, nato pa je sledila še vožnja nazaj v Slovenijo,˝ nam je pred današnjim letom v Rusijo povedal trener Anej Miglar, ki je v Srbiji spremljal šesterico, v Moskvi pa jih bo pet, doma je ostal Jan Vogrin.

Alpski deskarji (Sara Goltes, Črt Ikovic, Jernej Glavan) so včeraj v Gruziji že opravili prvi uradni trening, danes jih na progi Kudebi v Gudauriju čaka še drugi, ki je hkrati zadnji, potem pa gre v soboto (paralelni slalom) in nedeljo (paralelni veleslalom) znova zares. ˝Pred odhodom v Gudauri smo trenirali na domači Rogli, Glavan pa se je pretekli vikend z Galom Leskovarjem udeležil tudi dveh FIS paralelnih veleslalomov v italijanskem Funesu (Glavan je osvojil 15. in 22. mesto, Leskovar pa 29.in 38. mesto, op.p.), ˝nam je iz Gruzije, kjer so po dolgem času trenirali na naravnem snegu sporočil trener Sebastjan Weber, ki se z ekipo v domovino vrača v ponedeljek, že naslednji petek in soboto (7. in 8.3.) pa bodo znova med vratci in sicer v avstrijskem Tauplizu, kjer bosta na sporedu dva paralelna slaloma.

Goltes in Co.Sara Goltes in druščina so bili pred letom v Gruzijo dobro razpoloženi. (Foto: SloSKi Snowboard)

Do konca sezone je v koledarju evropskega pokala v paralelnih disciplinah (po Tauplizu) še šest tekem na treh prizoriščih (Rogla, Racines, Davos) a je izvedba vseh zaradi mile zime pod vprašajem. Tekmi (paralelna veleslaloma) na domači Rogli, ki bi morali biti 11. in 12. marca sta namreč že pod vprašajem in bosta po vsej verjetnosti odpovedani.

Rezultati, Kopaonik
Rezultati, Funes

Spored, Moskva
Spored, Gudauri

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov