Alpski deskarji po letu 2013 znova v Kanadi

27.02.2020

Konec tedna (sobota, 29.2. in nedelja 1.3.) bosta v kanadskem Blue Mountainu na sporedu zadnja dva paralelna veleslaloma za svetovni pokal v deskanju na snegu v tej sezoni. Na obeh tekmah bo nastopila tudi standardna slovenska četverica. Gloria Kotnik, Tim Mastnak, Žan Košir in Rok Marguč bodo skušali popraviti slab vtis z zadnje tekme v Južni Koreji, kjer so vsi ostali brez uvrstitve v finalne, izločilne dvoboje.

Marguc Rok
Rok Marguč ima Kanado v zelo dobrem spominu. Leta 2013 je v Stonehamu postal svetovni prvak v paralelnem slalomu. (Foto: Oliver Kraus, FIS Snowboard)   

Na prizorišču v zvezni državi Ontario, ki prvič gosti alpske deskarje (v Blue Mountainu so v preteklosti že organizirali tekme svetovnega pokala v deskarskem krosu), so se zbrali alpski deskarji in deskarke iz osemnajstih držav, med njimi je seveda tudi udarna slovenska zasedba z Glorio Kotnik, Timom Mastnakom, Žanom Koširjem in Rokom Margučem. Prvi trije so s trenerjem Izidorjem Šušteršičem v Kanado odpotovali neposredno iz Koreje, Rok Marguč pa se jim je pridružil naknadno, saj se je pred odhodom v Kanado za kratek čas ustavil doma, kjer je tudi opravil trening. ˝Tudi tu nas je pričakalo pomladno vreme, sneg je za Kanado netipično mehak. Po prihodu smo na prizorišču opravili dva res dobra treninga. Tu so vse proge zelo podobne, dokaj položne, tako da smo se dobro adaptirali na lokalne pogoje. Danes in jutri nas čakata še uradna treninga, nato pa gre znova zares. Seveda vsi upamo, da se bo tokrat le izteklo po naših željah,˝ nam je s Kanade danes popoldan (dopoldan po lokalnem času) sporočil Šušteršič, ki bo tokrat tudi v vlogi postavljalca proge.

Kanadska prizorišča imajo slovenski deskarji sicer v lepem spominu, predvsem Rok Marguč in Žan Košir, ki imata, tako kot Kotnikova, za razliko od Mastnaka, za seboj že več nastopov v Kanadi.  Prvi je leta 2013 v Stonehamu postal svetovni prvak v paralelnem slalomu, drugi pa je bil v paralelnem veleslalomu četrti. Tudi leto prej (2012), ko je bila v Kanadi zadnja tekma alpskih deskarjev za svetovni pokal sta bila tako Košir (8.) kot Marguč (16.) finalista.

˝Severnoameriški sneg imam rad, tako da se že veselim svoje prve tekme v Kanadi. Seveda si po ponesrečeni Koreji želim vrniti na prejšnje pozicije in storiti še korak naprej, ˝napoveduje Tim Mastnak, letos naš najuspešnejši deskar in aktualni svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu, ki ga je lani osvojil prav na severnoameriškem snegu (Park City, ZDA).

Pred zadnjima paralelnima veleslalomoma sezone v skupnem veleslalomskem seštevku in tudi seštevku obeh paralelnih disciplin zanesljivo vodita Italijan Roland Fischnaller in Nemka Ramona Theresia Hofmeister. Mastnak je v veleslalomskem seštevku 19. (v skupnem 15.), Košir 21. (v skupnem 27.), Marguč 29. (v skupnem 28.) in Kotnikova 13. (v skupnem 15.).  Alpski deskarji se po tekmah v Kanadi vračajo v Evropo, kjer jih čakajo še trije paralelni slalomi. Prvi v Moskvi (6.marec), drugi v italijanskem Livignu (10. marec) in nato zadnji še 14. marca v nemškem Winterbergu, kjer bo dan potem še ekipna slalomska preizkušnja. 

Obe tekmi v Kanadi se bosta s kvalifikacijami pričeli ob 16. uri po našem času, finalni preizkušnji bosta tri ure kasneje (ob 19. uri).

Zvočna izjava:
>>> Tim Mastnak

Spored, Blue Mountain
Spletna stran organizatorja


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov