Jakov Fak na tekmi elite na 15. mestu, naslova za Johannesa Thingnesa Boeja in Marte Olsbu Roeiseland

23.02.2020

Sklepni dan prvenstva v Anterselvi sta bila na sporedu tekmi s skupinskim startom, kjer ima pravico nastopa zgolj najboljših 30 biatloncev ta hip. Del elite je tudi Jakov Fak, ki je prvenstvo sklenil s 15. mestom. Oba naslova sta odšla na Norveško.

Jakov Fak je bil na letošnjem prvenstvu najboljši četrti. Foto: Gepa

Tudi na 1600 metrih nadmorske višine v Anterselvi prave zime danes ni bilo. Toplo vreme in malo dežnih kaplic je povzročalo veliko dela servisnim ekipam. Tekma pa se je za slovenski tabor začela odlično. Jakov Fak je v prvem krogu na strelišče prišel skupaj z vsemi tekmovalci, nato pa najhitreje izmed vseh zadel vseh 5 tarč in za trenutek prevzel vodstvo na tekmi. Kmalu pa so se na čelo tekme postavili Norvežaani, ki so že v drugem krogu zelo pospešili v smučini. Jakov Fak je na drugem strelskem postanku leže zgrešil en strel, a ker so že nastale občutne razlike, izgubil ni veliko. Še vedno je bil na zelo visokem 10. mestu. Z novo ničlo na prvem strelskem postanku stoje se je obdržal v boju za visoka mesta, tudi med najboljšo peterico. Sledil je še zadnji strelski postanek stoje, kjer se je od Jakova pričakovalo, da bo zadel vse strele in še malce napredoval po lestvici. Letos je namreč na vseh dosedanjih tekmah s skupinskim startom bil nezgrešljiv na zadnjem postanku in je popravil svojo uvrstitev. Danes je žal svojo izvrstno statistiko malce pokvaril. Streljal je zelo drzno in hitro, saj je želel na strelišču pridobiti čim več časa, a žal sta dve tarči ostali ne pokriti in dvakrat je moral v kazenski krog. Vse skupaj je bilo na koncu dobvolj, da je Jakov zaključil prvo polovico vrščenih na današnji tekmi in je bil 15.

Novo predstavo za učbenike je uprizoril Norvežan Johannes Thingnes Boer, ki je ob tradicionalno hitrem teku, danes zadel tudi vseh 20 strelov. Vse skupaj je pomenilo veliko prednost pred zasledovalci in zanesljivo osvojitev naslova svetovnega prvaka. Tudi drugo mesto je kljub tremi zgrešenimi streli zanesljivo zasedel Francoz Quentin Fillon Maillet. Zalo zanimivo pa je bilo v boju za tretje mesto. Čeprav je Tarije Boe, starejši brat Johannesa, v zadnji krog šel z nekaj sekundami zaostanka za Francozom Emilienom Jacquelinom, ga je na polovici kroga ujel in o bronu je odločal podaljšan šprint v zaključku tekme. V nejm pa je bil močnejši Francoz, ki je tako stopil na najnižjo stopničko odra za zmagovalce.

"Jakov je v prvem krogu pokazal svoj maksimum, v končnici pa je malo preveč tvegal. Danes material ni bil povsem pravi, zato je bilo na koncu glede na formo tveganje nujno, a ni se izšlo. S tremi zgrešenimi streli seveda ne more biti povsem zadovoljen," je po tekmi RTV povedal trener Uroš Velepec.

Še pred moško tekmo so se za naslov prvakinje borile tudi dekleta, kjer pa Slovenci nismo imeli svoje predstavnice. Izjemen podvig je uspel Norvežanki Marte Olsbu Roeiseland, ki je z današnjo zmago osvojila še 7 medaljo v sedmih nastopih na letošnjem prvenstvu. Izjemno prvenstvo ima za seboj tudi domača junakinja Dorothea Wierer, ki je bila danes druga, bron pa si je priborila Hanna Oeberg iz Švedske.


Skupinski start moški

Skupinski start ženske

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov