Zmagi v Švico in Italijo, Slovenci brez finala

22.02.2020

Zmagovalca petega letošnjega paralelnega veleslaloma za svetovni pokal v korejskem Pjongčangu sta Švicarka Julie Zogg in Italijan Roland Fischnaller. Slovenci so po zelo obetavni prvi kvalifikacijski vožnji ostali brez finalnih dvobojev. Na prizorišču olimpijskih iger iz leta 2018 je bila Gloria Kotnik na koncu devetnajsta, Žan Košir sedemindvajseti, Tim Mastnak devetindvajseti in Rok Marguč triintrideseti. Alpski deskarji se zdaj selijo v Kanado (Blue Mountain), kjer bosta naslednji vikend na sporedu še zadnja letošnja paralelna veleslaloma.

A ekipa Rogla
Slovenski kvartet s trenerjem Šušteršičem se iz Koreje seli v Kanado. (Foto: Miha Matavž)

Korejski Pjongčang, ki bo slovenskim ljubiteljem deskanja na snegu zaradi uspehov Žana Koširja (olimpijski bron 2018 in zmaga v svetovnem pokalu 2019) za vedno ostal v lepem spominu, letos našim deskarjem ni bil naklonjen. Čeprav je bil začetek tudi tokrat zelo obetaven. Prva kvalifikacijska vožnja se je namreč ponesrečila samo Roku Marguču, ki je tako prvi izmed naših zaključil s tekmo na olimpijski progi poimenovano po korejskem deskarju Sangho Leeju (ta na domači tekmi ni nastopil).  Žan Košir in Gloria Kotnik sta bila v prvi kvalifikacijski vožnji na svojih progah najhitrejša, Tim Mastnak pa deveti. V drugo se našim trem veleslalomskim prvokategornikom ni izšlo po pričakovanjih, na načetih progah so vsi trije odstopili in tako tekmo zaključili pred finalnimi obračuni, ki so se v lepem vremenu pričeli ob 14:00 uri po lokalnem času (ob 6:00 zjutraj po našem času). Kotnikovi je pripadlo končno devetnajsto mesto, Koširju sedemindvajseto, Mastnaku devetindvajseto in Marguču triintrideseto mesto.

˝Ponoči je v Koreji deževalo, nato se je shladilo, tako da je bil večji del proge zjutraj leden. V prvi kvalifikacijski vožnji so bili pogoji za deskanje dobri, nato pa so se razmere začele spreminjati. Proga ni zdržala, tako da se je bilo potrebno odzvati in prilagoditi danim razmeram. Našim to ni uspelo, dan se za nobenega izmed naše četverice ni izšel po pričakovanjih, ˝ po tekmah z varovanci ni bil zadovoljen naš glavni trener Izidor Šušteršič, ki vedno znova poudarja, da vremenske razmere ne smejo biti izgovor za slabši rezultat. ˝Na presenečenja in različne scenarije se je potrebno pravilno odzvati. Danes nam to žal ni uspelo, ˝ izgovorov za slabše izide ne išče naš trener, ki z ekipo zdaj potuje v Kanado (Blue Mountain). Tam bosta naslednji konec tedna (29.2. in 1.3.) na sporedu še zadnja dva paralelna veleslaloma v tej sezoni. ˝Pred tekmama nameravamo opraviti še nekaj snežnih treningov, tako da ostajamo v ritmu in upam, da nam bo na zadnjih dveh veleslalomih vendarle uspelo poseči precej višje, ˝ še dodaja Šušteršič, ki bo na novem prizorišču tekem svetovnega pokala tudi postavljalec proge.

Tekmo v Koreji je v ženski konkurenci dobila Švicarka Julie Zogg, ki je tako zmagala že drugič zapored (najboljša je bila tudi na zadnjem paralelnem slalomu v italijanskem Pinacavallu). 27 – letna Švicarka je bila v velikem finalu za tri stotinke boljša od Italijanke Nadye Ochner. Tudi v malem finalu je bila zmagovalka Švicarka. Ladina Jenny, ki je sezono začela z drugim in tretjim mestom v Rusiji (Banoje) in bila nato na vseh tekmah med deseterico, je še tretjič v tej sezoni stopila na zmagovalni oder. Na nehvaležnem četrtem mestu je ostala Nemka Ramona Theresia Hofmeister, ki pa je trdno zasidrana na prvem mestu v skupnem seštevku paralelnih disciplin. Enako velja za Italijana Rolanda Fischnallerja. 39 – letni Južni Tirolec, ki letos še ni bil slabši kot sedmi, je na olimpijskem prizorišču dosegel tretjo letošnjo zmago. V finalu mu je premoč priznal 19 let mlajši aktualni svetovni prvak Dimitrij Loginov (Rusija). Tudi tretje mesto je pripadlo Rusu. Andrej Soboljev je bil namreč v malem finalu uspešnejši od Avstrijca Alexandra Payerja.
 

Naj Mekinc četrti v Davosu

 Deskarji prostega sloga so včeraj v švicarskem Davosu nastopili na tretji letošnji tekmi v skokih prostega sloga (big air) za evropski pokal. S četrtim mestom se je izkazal naš A reprezentant, 18 – letni Ljubljančan Naj Mekinc, dvaindvajseto pa je v konkurenci oseminpetdesetih deskarjev zasedel dve leti mlajši Vrhničan Ožbe Kuhar, ki je član naše B ekipe. Zmagal je Italijan Emilaiano Lauzi pred domačinoma Nicolasom Huberjem in Wendelinom Gaugerjem. V ženski konkurenci, kjer Slovenci nismo imel predstavnic, je bila najboljša Belgijka Evy Poppe. Danes bo v Davosu še tekma v snežnem žlebu (brez slovenske udeležbe). Karavana evropskega pokala deskarjev prostega sloga se iz Švice seli v Srbijo. Na Kopaoniku bosta v ponedeljek in torek (24. in 25.2.) na sporedu tekmi v snežnem parku (slopestyle) in skokih prostega sloga (big air). 

mekincNaj Mekinc je na tekmi evropskega pokala v Švici končal tik pod zmagovalnim odrom. (Foto: SloSki Snowboard)

Zvočna izjava:
>>> Izidor Šušteršič

Rezultati, Pjongčang
Rezultati, Davos

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov