Bo Pjongčang za Slovence znova uspešen?

19.02.2020

Alpski deskarji na snegu bodo  v soboto (22.2.), po skorajda eno mesečnem tekmovalnem premoru, nadaljevali z nastopi na tekmah svetovnega pokala. Na olimpijskem prizorišču ˝Phoenix Snow Park˝ v korejskem Pjongčangu se bodo pomerili na petem paralelnem veleslalomu v tej sezoni. Na tekmi bo nastopila tudi standardna slovenska četverica: Tim Mastnak, Žan Košir, Rok Marguč, Gloria Kotnik.

mastnak
Tim Mastnak je bil pred letom v Korejo dobro razpoložen. (Foto: Miha Matavž)

Košir in druščina se vračajo na, za slovensko deskanje, zelo uspešno prizorišče 

Slovenski deskarji so konec preteklega tedna in v ponedeljek na domačih terenih (Krvavec, Rogla) opravili še zadnje treninge pred letom v Azijo. ˝Prizorišče, teren in konfiguracijo proge v Pjongčangu dobro poznamo, sneg pa je letos, glede na temperature, povsod specifičen. Tudi v Koreji je zima zelo mila. Za naslednje dni pred tekmo je napovedano toplo vreme, na dan tekme pa naj bi rahlo snežilo. Ampak to so pač dejstva, ki veljajo za vse, s tem se ne obremenjujemo. Naša četverica je med bolj izkušenimi v karavani, tako da skrivnosti in presenečenj ni. Cilji? Temu primerni. Visoki, najvišji, ˝ nam je pred včerajšnjim letom iz Benetk sporočil glavni trener slovenske deskarske reprezentance v paralelnih disciplinah Izidor Šušteršič, ki bo na prizorišču z ekipo jutri in v petek opravil še dva aktivacijska treninga. ˝V času tekmovalnega premora, od tekme v Piancavallu dalje, sem opravil veliko treningov. Moje vožnje so na še višjem nivoju kot so bile v začetku koledarskega leta. Sem svež in pripravljen za korak naprej! Komaj čakam, da znova slišim zvok odpiranja štartnih vrat …˝ je odlično razpoložen Tim Mastnak, ki je lani v na tekmah v Koreji (na sporedu sta bila dva paralelna veleslaloma) zasedel deseto in šesto mesto. V še boljšem spominu pa ima tekme v Koreji seveda Žan Košir, bronasti na OI 2018. Lani je na prvi tekmi v Koreji zmagal, na drugi je osvojil deseto mesto. ˝Upam, da mi bo tudi po letošnji tekmi Pjongčang ostal v dobrem spominu. Ponovnega potovanja v Azijo in nato tudi naprej v Kanado in Rusijo se veselim in računam, da se bom na srednjeevropski zaključek sezone vrnil z dobrim rezultatskim izkupičkom, ˝ pravi Tržičan, ki se mu januarske tekme niso izšle po načrtih. Za razliko od Mastnaka in Koširja, pa naš tretji moški adut, Rok Marguč, v Pjongčangu še ni deskal v izločilnih dvobojih. Lani je tekmi zaradi poškodbe izpustil, na olimpijskih igrah in generalki za le-te pa je osvojil nehvaležno sedemnajsto mesto. Bodo stotinke letos na njegovi strani?

V ženski konkurenci bo naša edina predstavnica Gloria Kotnik. Tako kot Košir in Mastnak se je lani zelo izkazala, saj je bila obakrat četrtfinalistka (šesto in osmo mesto). Zmagali sta Čehinja Ester Ledecka (zmage ne bo branila, saj bo ta vikend nastopila na smučarskih tekmah v švicarski Crans Montani) in Nemka Ramona Theresia Hofmeister. V moški konkurenci se je lani poleg Koširja prvega mesta veselil še zimzeleni Avstrijec (jeseni bo dopolnil 40 let), Andreas Prommeger, tudi zmagovalec zadnje letošnje tekme za svetovni pokal v Pinacavallu.

Ikovic na tekmi evropskega pokala v Avstriji na pragu finala elitne šestnajsterice, konec meseca novi tekmi v Gruziji

Medtem ko se je del prvokategornikov in prvokategornic pripravljal na tekmo v Koreji, pa je drugi del elite pretekli vikend deskal na tekmah (dva paralelna veleslaloma) evropskega pokala v avstrijskem Simonhöheju, ki ju je odlično organizirala ekipa, ki jo vodi Werner Schöfmann, sicer oče oziroma stric avstrijskih reprezentantk Sabine in Pie. Že sam pogled na oba zmagovalna odra, da vedeti, da je bila zasedba na tekmah odlična. Prvi dan so bili v moški kategoriji na stopničkah Kanadčan Darren Gardner (1. mesto) ter ruska reprezentanta Vic Wild (2. mesto) in Andrej Soboljev (3. mesto). Slednji je bil tretji tudi na drugi tekmi, pred njim sta bila Poljak Oskar Kwiatkowski (2. mesto) in Rus Dimitry Loginov (1. mesto). Izmed slovenskih B reprezentantov se je najbolj izkazal Črt Ikovic, ki je po diskvalifikaciji na prvi tekmi v drugo osvojil osemnajsto mesto. Jernej Glavan je osvojil 38. in 26. mesto, Gal Leskovar pa 39. in 48. mesto. Poleg B reprezentantov sta na tekmah deskala še A reprezentant Rok Marguč (24. in 16. mesto) ter član Snowboard kluba Bled, Simon Katrašnik, ki je zasedel 36. in 42. mesto.

Tudi v ženski konkurenci so bile na vrhu deskarke, ki vrh krojijo tudi v svetovnem pokalu. Na prvi tekmi je zmagala Rusinja Natalija Soboljeva pred avstrijsko veteranko Claudio Riegler in rojakinjo Mileno Bikovo, na drugi pa domačinka Sabine Schöfmann pred Rusinjo Sofijo Nardišino in Švicarko Jesicco Keiser. Sara Goltes, edina slovenska deskarka na tekmi, je osvojila 19. in 23. mesto. ˝Tekmi sta bili res odlično organizirani. Proga odlično pripravljena, zasedba pa močna. Vesel sem, da Črt vse manj čuti posledice poškodbe gležnja in se počasi prebija oziroma vrača na pozicije, kjer je že bil. Tudi z napredkom in pristopom ostalih naših deskarjev sem zadovoljen, tako da z optimizmom zrem v nadaljevanje sezone, ˝nam je po tekmi povedal trener B ekipe, Sebastjan Weber. Naslednja tekmi evropskega pokala (paralelni slalom in paralelni veleslalom) bosta na sporedu zadnji februarski in prvi marčevski dan v Gruzijskem Gaudariju. Tam bodo tekmovali tudi Goltesova, Ikovic in Glavan. Slednji se bo z Leskovarjem še prej (ta vikend, 22. in 23.2.) udeležil še dveh FIS paralelnih veleslalomov v italijanskem Funesu.

Mekinc in Kuhar v Davosu

Poleg Leskovarja in Glavana pa bosta ta konec tedna aktivna tudi deskarja prostega sloga, Naj Mekinc in Ožbe Kuhar. V petek (21.2.) ju v švicarskem Davosu čaka tekma evropskega pokala v skokih prostega sloga (big air). Mekinc se v Evropo vrača po severnoameriški turneji svetovnega pokala, Kuhar pa v Švico potuje iz Poljske. Tam je prejšnji teden tekmoval na Garminovem festivalu zimskih športov (evropski pokal, skoki prostega sloga), ki sta se ga pod vodstvom trenerja Aneja Miglarja udeležili tudi Anej Herženjak in Tinkara Tanja Valcl. Slednja je osvojila peto mesto, Hrženjak je zasedel dvanajsto, Kuhar pa po ponesrečenih kvalifikacijah enaindvajseto mesto. Še ne 16 - letnega Vrhničana, B reprezentanta in udeleženca letošnjih mladinskih zimskih olimpijskih iger, ter 18 – letnega A reprezentanta bo na tekmi v Davosu spremljal glavni trener slovenske reprezentance v disciplinah prostega sloga, Matevž Pristavec.   

kuharOžbe Kuhar bo znova tekmoval v Švici. (Foto: arhiv OKS)

Zvočne izjave:
>>> Tim Mastnak
>>> Žan Košir
>>> Sebastjan Weber

Spored, Pjongčang
Spored, Funes
Spored, Davos


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov