Na predzadnji tekmi svetovnega pokala deskarjev prostega sloga Naj Mekinc trideseti

15.02.2020

Po deskarjih prostega sloga, ki so specialisti za žleb, so v kanadskem Calgaryju včeraj zvečer po našem času v kvalifikacijah predzadnje tekme za svetovni pokal deskarjev prostega sloga nastopili še deskarji in deskarke, ki tekmujejo v ˝park˝ disciplinah (skoki prostega sloga in snežni park). Med enainpetdesetimi deskarji, ki so se pomerili v snežnem parku (slopestyle) je bil tudi naš Naj Mekinc, ki je osvojil trideseto mesto. Finale z najboljšimi šestnajstimi kvalifikanti in osmimi najboljšimi kvalifikantkami bo jutri (16.2.) ob 21. uri po srednje evropskem času. V Evropi pa medtem tekmujejo B reprezentanti. Prostoslogaši so na Poljskem, alpski deskarji pa v Avstriji.

mekinc18 - letni Ljubljančan Naj Mekinc je v Calgaryju osvojil trideseto mesto. (Foto: SloSki Snowboard) 

Mekinca po severnoameriški čaka še evropska turneja  

Kvalifikacijske vožnje (vsak deskar in deskarka sta imela na voljo po dve) so potekale v lepem sončnem in toplem vremenu. Posledično je snežna podlaga v olimpijskem parku v Calgaryju kmalu popustila, nastopajoči so se morali soočiti z mehko in počasno podlago, na določenih delih je bil sneg tudi razrit. To je še otežilo delo deskarkam in deskarjem, ki za dobro izvedbo trikov seveda potrebujejo ustrezno hitrost. Naj Mekinc je v obeh vožnjah storil manjši napaki, kar ga je stalo uvrstitve v jutrišnji finale. V svoji kvalifikacijski skupini je zasedel petnajsto mesto (v finale jih je napredovalo osem), skupno je to zadostovalo za trideseto mesto. Najvišjo oceno dneva sta dobila Japonec Ruki Tobita (pet točk višjo od drugo uvrščenega) in domačinka Laurie Blouin (skoraj sedem točk višjo od drugo uvrščene), ki sta tako tudi prva favorita nedeljskega finala. ˝Z vožnjama v zahtevnih razmerah sem zadovoljen. Sem pa pričakoval precej boljše sodniške ocene in posledično tudi uvrstitev, ˝nam je po tekmi povedal Naj Mekinc, ki s trenerjem Matevžem Pristavcem zdaj potuje v Evropo. ˝Že naslednji petek bo Naj v švicarskem Davosu nastopil na tekmi za evropski pokal v skokih prostega sloga (big air), nato pa bo vse do konca marca, ko ga čaka zadnja tekma svetovnega pokala v snežnem parku na Češkem (Špindlerov Mlin, 20.  – 21.3.) deskal na tekmah za evropski pokal˝, napoveduje Pristavec.

B reprezentanci na tekmah evropskega pokala na Poljskem in v Avstriji

Naš glavni trener deskarjev prostega sloga  z enim očesom že zdaj opazuje tudi evropske tekme. Včeraj so na Poljskem (Kotelnica Bialczanska) v okviru ˝Garmin festivala zimskih športov˝ Ožbe Kuhar, Anej Herženjak in Tinakara Tanja Vlacl pod vodstvom trenerja Aneja Miglaraja že pričeli z nastopi na tekmi evropskega pokala v skokih prostega sloga. Kuhar je osvojil 21., Herženjak pa 12. mesto. Danes bo na sporedu še veliko finale moške deseterice in pa ženske šesterice, kjer bo nastopila Tinkara Tanja Valcl. Medtem ko so deskarji prostega sloga na Poljskem, pa se njihovi kolegi, ki deskajo v paralelnih disciplinah te dni mudijo v Avstriji (Simonhöhe), kjer bodo danes in jutri nastopili na dveh paralelnih veleslalomih evropskega pokala. B reprezentantom (Sara Goltes, Gal Leskovar, Črt Ikovic, Jernej Glavan), ki jih vodi trener Sebastjan Weber, se je tokrat pridružil tudi A reprezentant Rok Marguč.

poljska
˝Poljaki so se znova izkazali kot odlični organizatorji,˝ pravi naš trener Anej Miglar. (Foto: Tomek Gola /gola.pro)

Zvočne izjave:
>>> Matevž Pristavec
>>> Naj Mekinc

Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov