Lampičeva tudi v Falunu izvrstna, s četrtim mestom ostaja v rdečem

08.02.2020

Na šprintu v klasičnem koraku v švedskem Falunu je Anamarija Lampič šestič zapored tekla v velikem finalu, osvojila je odlično četrto mesto. Točke tudi Katji Višnar in Mihu Šimencu, ki sta izpadla v četrtfinalu.

V švedskem Falunu se je po tednu dni premora nadaljeval svetovni pokal s šprintom v klasičnem koraku. Od štirih naših predstavnikov je v kvalifikacijah obstal le Janez Lampič, ki je zasedel 40. mesto. Kot prva je v izločilnih bojih nastopila najboljša v skupnem seštevku, Anamarija Lampič. V drugi četrtfinalni skupini je suvereno odtekla v polfinale, potem ko je na težki progi v Falunu zaostala le za zmagovalko kvalifikacij, domačinko Johanno Hagström, blizu je bila na tretjem mestu le še Therese Johaug, precej je zaostala Jessica Diggins, več kot deset sekund pa Norvežanka Ane Appelkvist Stenseth in Finka Kerttu Niskanen.

Katja Višnar je nastopila v zadnji, peti četrtfinalni skupini. Blejka je imela nekaj težav z oprijemom na vzponih, tudi to je bil eden izmed razlogov, da se ni uvrstila v polfinale, potem ko je v skupini zasedla tretje mesto za eno izmed osmih domačink v izločilnih bojih, Linn Svahn in Norvežanko Heidi Weng. Višnarjeva je prehitela Finko Katri Lylynpera, Kanadčanko Mayo Macisaac-Jones in Švedinjo Moo Lundgren. Višnarjeva je končala na končnem 14. mestu.

Edini moški predstavnik, Miha Šimenc, je tekel v tretji četrtfinalni skupini, s tem je seveda že šestič v tej sezoni vpisal točke svetovnega pokala. Že na drugem od štirih vzponov so se konkurentje odlepili od Logatčana, ki je na tretjem vzponu ujel tekmece, a jih prehiteti ni mogel, tako da je zasedel končno 6. mesto. Najhitrejši je bil Rus Aleksander Bolšunov, zanesljivo pred Norvežanom Haavardom Solaasom Taugbölom.

V polfinalni skupini je Lampičeva tekla ob Švedinjah Hagstömovi in Jonni Sundling, Norvežankah Maiken Caspersen Falli in Johaugovi in Rusinji Nataliji Neprjajevi. Začetek ni obetal, a bolj kot se je približeval cilj, bolje je tekla naša tekmovalka. Na zadnjem vzponu je potem, ko se je vrnila skorajda povsem z začelja, že prebila za Neprijajevo, na ciljni ravnini pa je znova dokazala svojo moč v rokah in za pet stotink na ciljni črti na drugem mestu ugnala Sundlingovo, Falla je bila četrta, zmagala pa je Neprjajeva.

Tokrat tik pod zmagovalnim odrom

V šestem zaporednem finalu je Lampičeva tekla ob Neprjajevi, Svahnovi in Sundlingovi, Falli, Astrid Uhrenhld Jacobsen in Američanki Sophie Caldwell. Tokrat je Lampičeva začela v ospredju, ob Svahnovi, pravi boj pa se je začel po spustu s tretjega vzpona, kjer se je naša tekmovalka vozila le za Svahnovo in Sundlingovo, torej na tretjem mestu. Z ozadnja je na zadnji vzpon na drugo mesto skočila Neprjajeva, Lampičeva je na ciljno ravnino prišla na četrtem mestu v smučini za Sundlingovo. Največ moči je na koncu imela Svahnova, druga je bila Neprjajeva, tretja Sundlingova in sijajna četrta Lampičeva, ki je s tem tudi ohranila vodstvo v skupnem seštevku šprintov v tej sezoni. Pred zadnjimi šestimi šprinti sezone ima Lampičeva 20 točk prednosti pred Svahnovo.

Takole je po novem uspehu razmišljala Lampičeva: "Danes mi je bilo kar težko, a kot vedno, se mi je bolj in bolj odpiralo. Pri štartih sem, razen finala, zamujala, v finalu sem bila točna. Sama nase sem bila danes jezna. Ni bilo za stopničke, tudi sama menim, da sem naredila preveč napak. Še vseeno pa je četrto mesto vrhunski rezultat, moram biti zadovoljna." Glavni trener, Nejc Brodar, je dodal: "Po moji oceni še en vrhunski, odličen nastop Ane. Nekaj taktičnih napak v finalu jo je najverjetneje stalo zmagovalnega odra, a moramo biti zadovoljni s četrtim mestom in obranitvijo rdeče majice. Trije tekmovalci so v točkah, Katja se je po slabši uvrstitvi v Oberstdorfu dobro vrnila in je s 14. mestom pokazala, da še vedno sodi v sam vrh svetovnega šprinta. Miha je v četrtfinalu imel slabše smuči, kar mu je onemogočilo preboj med najboljše. Kljub vsemu sem v vsemi tremi zelo zadovoljen. Žal mi je Janeza Lampiča, a do konca sezone bo še dovolj priložnosti za popravni izpit."

Moško priezkušnjo je dobil Norvežan Paal Golberg pred rojakom Erikom Valnesom in Rusom Aleksandom Bolšunovom, Šimenc je zasedel končno 27. mesto.

Jutri bo v Falunu na sporedu še tekma na 10 oz. 15 km razdalji v prostem koraku, Katja Višnar ne bo štartala.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov