Naja Mekinca jutri čakajo kvalifikacije v snežnem parku Mammoth Mountaina

29.01.2020

Svetovni pokal deskarjev prostega sloga se je iz Evrope znova preselil v Severno Ameriko. V Kaliforniji, natančneje v zimsko športnem središču Mammoth Mountain, bosta v naslednjih dneh (od 29.1. – 1.2.) na sporedu tekmi svetovnega pokala v snežnem žlebu (half pipe) in snežnem parku (slopestyle). Izmed slovenskih reprezentantov bo na tekmi, ki je del serije ˝US Grand Prix˝, deskal samo Naj Mekinc, nastopil bo v snežnem parku. Medtem ko je bil mladi Ljubljančan na poti v ZDA, pa sta v Švici (Crans Montanta) na prvi tekmi evropskega pokala v snežnem žlebu v tej sezoni uspešno nastopila Kaja Verdnik in Max Kralj Kos, oba sta se uvrstila v prvo deseterico.  

Mekinc
Naja Mekinca jutri čaka nastop na tretji ˝slopestyle˝ tekmi v tej sezoni. (Foto: Buchholz /FIS Snowboard) 

V Calgaryju se bo Mekincu po vsej verjetnosti znova pridružil Štante, Pribošičeva na tekmah v ZDA in Kanadi ne bo nastopila  

Po dveh tekmah v Srednji Evropi (Laax, Siser Alm) so se deskarji prostega sloga, ki nastopajo v svetovnem pokalu, znova preselili v Severno Ameriko, kjer jih ta mesec čakajo preizkušnje (žleb in park) v ameriškem Mammoth Mountainu in kanadskem Calgaryju. Na prvem prizorišču bo slovensko reprezentanco zastopal 18-letni Ljubljančan Naj Mekinc, ki bo nastopil na tekmi v snežnem parku.Za Mekincom, ki je v ZDA skupaj s trenerjem Matevžem Pristavcem sta že dva uradna treninga, jutri (30.1. ob 20:45 po srednjeevropskem času) pa ga čaka nastop v kvalifikacijah. V sobotno (1.2.) finale se bo uvrstilo šestnajst najboljših kvalifikantov. ˝Za nami sta uspešna uradna treninga, ki sta potekala v vetrovnem vremenu. Za naslednje dni je napovedano brezvetrje, tudi padavin ne bo, kar je tukaj redkost. Obeta se nam torej lepa tekma, ˝nam je iz ZDA sporočil trener Pristavec, ki po tekmi z Mekincem odpotuje v Salt Lake City, kjer bosta trenirala pred odhodom na tekmo v Calgary. ˝Na slednji bo, v žlebu seveda, po vsej verjetnosti že lahko nastopil tudi Tit Štante, ki si je pred novim letom na treningu v švicarskem Laaxu poškodoval roko. Poškodba se dobro celi, Tit že trenira v Salt Lake Cityu. Če ne bo večjih zapletov, bo v Calgaryu znova na štartu slovenski dvojec, ˝ še sporoča naš trener in hkrati dodaja, da pa se bo Urška Pribošič, ki izpušča severnoameriško turnejo, svetovnem pokalu znova priključila na naslednji tekmi v Evropi.

Verdnikova peta, Kralj Kos osmi v Crans Montani

Preteklo nedeljo (26.1.) je bila v švicarski Crans Montani na sporedu prva tekma evropskega pokala v snežnem žlebu (half pipe) v tej sezoni. Na tekmi sta pod vodstvom trenerja Aneja Miglarja nastopila tudi Kaja Verdnik (5. mesto) in Max Kralj Kos (8. mesto), ki sta z uvrstitvijo med deseterico dosegla rezultatske cilje, hkrati pa sta v odlično pripravljenem žrebu opravila tudi kakovosten trening. Po skoraj dveletnem premoru zaradi poškodbe hrbta se je tako na tekme uspešno vrnila  Kaja Verdnik, ki je v preteklosti že tekmovala v svetovnem pokalu (trikrat je bila med petnajsterico), Slovenijo je zastopala tudi na zadnjih olimpijskih igrah v Koreji, kjer je v snežnem žlebu zasedla 21. mesto. ˝S povratkom in rezultatom sem zadovoljna. Zelo dobro so mi uspevali vsi triki, ki sem jih izvajala pred poškodbo. Manjka mi samo še višina, ki pa jo bom pridobila postopoma, s treningom in kilometrino v žlebu, ˝ je zadovoljna 20-letna deskarka, ki pravi, da je njena poškodba hrbtenice sicer trajna, a da  v tem trenutku lahko kakovostno trenira. ˝Letos v svetovnem pokalu ne bom nastopila, z ekipo se kmalu vračam nazaj v Švico, trenirali bomo v Laaxu. Cilji za letošnjo sezono? Predvsem trening, marca pa bom znova tekmovala na dveh tekmah evropskega pokala (švcarski Laax in avstrijski Küthai),˝nam je še povedal Verdnikova, ki se v naslednji sezoni želi vrniti na tekme najvišjega ranga.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov