Četrte zaporedne stopničke Lampičeva, drugo mesto v Oberstdorfu

26.01.2020

Na klasičnem šprintu za svetovni pokal v nemškem Oberstdorfu je Anamarija Lampič  zaostala le za Rusinjo Natalijo Neprjajevo, tako da je še povečala prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Anamarija Lampič je dosegla nov velik uspeh © GEPA

V izločilne boje sedmega šprinta letošnje sezone v Oberstdorfu sta se od šesterice Slovencev prebila Anamarija Lampič z drugim časom kvalifikacij in Miha Šimenc z 29. časom kvalifikacij, žal se med prvo trideseterico ni uspelo prebiti Janezu Lampiču, Luki Markunu, Vesni Fabjan in Katji Višnar, ki je padla. 

Lampičeva je v četrti četrtfinalni skupini zanesljivo opravila s tekmicami in se še sedmič letos prebila v polfinale, kjer so jo čakale že težje tekmice in sicer Norvežanki Ane Appelkvist Stenseth in Heidi Weng, Američanka Jessica Diggins, Švedinja Linn Svahn in Švicarka Laurien van der Graaf.

Žal je le malce do polfinala zmanjkalo Mihi Šimencu, ki je v svoji prvi četrtfinalni skupini zasedel tretje mesto za Norvežanoma Johannesom Hösflotom Kläbom in Erikom Valnesom. Žal je bila skupina prepočasna, da bi se Šimenc v polfinale prebil po času.

Zanesljivo do finala, nato odlično drugo mesto

V polfinalnem teku je najboljša šprinterka te sezone vodila od štarta do cilja in brez vidnih težav prišla do petega letošnjega nastopa v finalu. Druga polfinalna skupina je bila tudi hitrejša od prve, tako da so se poleg Lampičeve naprej prebile še Stensethova, Svahnova in Digginsova, iz prve skupine pa Rusinja Natalija Neprjajeva in Američanka Sophie Caldwell.

Najboljše tri na tekmi v Oberstdorfu © GEPA

V velikem finalu je Lampičeva narekovala ritem vsem, na zadnjem vzponu pred ciljem pa sta z Neprjajevo pobegnili tekmicam, tako da je o zmagovalki odločal ciljni šprint. Močnejša je bila Rusinja, naša šampionka pa je še četrtič zapored končala na zmagovalnem odru, saj je bila z dvema desetinkama zaostanka druga, tretje mesto je osvojila Američanka Digginsova. "Zjutraj sem bila kar nervozna. Tu je čisto nova proga, nihče ni vedel, kako se odzvati na to progo, kako bomo to zvozili. Po kvalifikacijah sem videla, da gre, a še vedno sem bila malce nervozna, a bilo je vse lažje. Tudi taktično sem se tekov dobro lotila, šla sem v ospredje, imela svoj tempo. Zdi se mi, da je do finala šlo precej z lahkoto," je povedala Lampičeva, ki je nato pokomentirala še finalni nastop: "Na zadnjem klancu sva se udarili z Neprjajevo. Šla sem toliko kot sem lahko, ona je že včeraj tekmovala, bila je malce utrujena. Mislim, da je imela malce boljše smuči, a nič zato, še vedno sem zadovoljna z drugim mestom. Moramo biti zadovoljni, smuči so bile super, dober oprijem, letele so in bravo servis!"

Z drugim mestom se je Lampičeva po polovici sezone še utrdila v skupnem vodstvu šprinterskega svetovnega pokala, zdaj ima 70 točk naskoka pred Švedinjo Svahnovo, na tretje mesto se je s prvo zmago v sezoni povzpela Rusinja Neprjajeva. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Lampičeva na 9. mestu.

Takole je Nejc Brodar, glavni trener naših povzel današnjo tekmo: "Še en vrhunski nastop Ane. Rutinirani teki, z glavo. Pokazala je, da v tem trenutku zasluženo nosi majico vodilne v skupni razvrstitvi šprinta. Miha je naredil še en zelo dober nastop. Po kvalifikacijah je kazalo slabše, a se je nato zbral, nastopil je izredno suvereno, predvsem v zadnjem delu in je v svoji skupini zasedel 3. mesto, kar je bilo dovolj za končno 16. Miha gre tekmo po tekmo, korak za korakom proti svojim želenim ciljem. Katja Višnar je doživela padec v kvalifikacijah, ni uspela priti med najboljših trideset. Vesna Fabjan in Luka Markun nista imela najboljšega nastopa. Za Janeza Lampiča je ta nova konfiguracija proge nekoliko pretežka. Osebno sem pričakoval štiri v točkah, na koncu pa je izplen 2. in 16. mesto."

V moški konkurenci je zanesljivo zmagal Norvežan Johannes Hösflot Kläbo, Šimenc je zasedel končno 16. mesto.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov