Alpski deskarji ta vikend na novem prizorišču deskarskih tekem svetovnega pokala v italijanskem Piancavallu

23.01.2020

Svetovni pokal alpskih deskarjev se iz našega zreškega Pohorja seli v italijansko Furlanijo – Julijsko krajino. V soboto (25.1.) in v nedeljo (26.1.) bosta v Piancavallu na sporedu posamični in ekipni paralelni slalom. Med nastopajočimi bo, prvi dan, standardna slovenska četverica Tim Mastnak – Rok Marguč – Žan Košir – Gloria Kotnik,  na nedeljski ekipni tekmi dvojic pa bo v paru s Kotnikovo deskal najboljši izmed naše moške trojice na sobotni tekmi. Člana B reprezentance, Sara Goltes in Jernej Glavan, ki sta preteklo soboto dobila priložnost na domači tekmi za svetovni pokal na Rogli, bosta v tem terminu tekmovala na dveh FIS slalomih v avstrijskem Gosau.

KotnikGlorio Kotnik ta vikend v Italiji čakata dve tekmi. (Foto: Miha Matavž)

Bo naš kvartet nedvomno kakovost dokazal na ˝Fishevem˝ domačem terenu?

Del slovenske ekipe se je na novo prizorišče tekem svetovnega pokala odpravil že včeraj. ˝Z Žanom Koširjem in Glorio Kotnik smo v Aviano, kjer bomo nastanjeni, pripotovali že včeraj. Seveda bomo v dneh pred tekmo natančno analizirali teren, snežno podlago in mikroklimo, tako da za vikend ne bo nobenih presenečenj, ˝ nam je z ˝baze˝ v Avianu, ki je od Piancavalla oddaljen dobrih petindvajset minut vožnje sporočil glavni trener reprezentance Izidor Šušteršič in hkrati dodal, da se jim Tim Mastnak in Rok Marguč pridružita kasneje, saj sta se odločila za slalomski trening na Rogli. Prav tam je trener Šušteršič s strani športnega direktorja italijanske ekipe, Cesarja Pisonija, v soboto že dobil nekaj koristnih informacij o novem prizorišču in tekmovališču, ki je lani spomladi gostilo tudi italijansko državno prvenstvo. Na le-tem je sodelovala tudi celotna A ekipa ˝azzurov˝ z Rolandom Fischnallerjem na čelu. Trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala je v močni konkurenci rojakov marca 2019 postal italijanski slalomski prvak in veleslalomski državni podprvak, tako da bo poznavanje domačega terena zagotovo skušal unovčiti na še eni domači tekmi. Ta pa za priljubljenega ˝Fisha˝ in druščino ne bo zadnja na domačem terenu, saj bodo Italijani nadomestili tudi odpadlo tekmo iz Carezze in sicer 10. marca v Livignu (paralelni slalom).

Medtem ko bodo naši moški A reprezentanti na domačem terenu močne italijanske ekipe (v moški konkurenci so na prvih štirih mestih v skupnem seštevku paralelnih disciplin Italijani) znova napadali vrh v elitni konkurenci (enako velja za njihovo reprezentančno kolegico Kotnikovo, ki ima najmočnejše tekmice v nemški in švicarski ekipi; Čehinja Ledecka se vrača v smučarski svetovni pokal), pa se bosta mlada člana B ekipe, Sara Goltes in Jernej Glavan, za vrh borila na dveh FIS paralelnih slalomih, ki jih ta vikend (25. in 26.1.) gosti avstrijski Gosau.

Manjkala je zgolj pika na i!

Organizatorji tekem v Pinacavallu si zagotovo želijo, da bi s strani udeležencev dobili vsaj pol toliko pohval, kot so jih v zadnjih dneh deskarji in deskarke ter trenerji prek medijev in objav na socialnih omrežjih  namenili izkušenim organizatorjem edine slovenske deskarske tekme za svetovni pokal. Med vsemi organizatorjem tekme na Rogli zagotovo še posebej godi tista s strani Ester Ledecke, ki je prav pri nas postavila nov mejnik na področju vrhunskega športa, saj je v eni sezoni zmagala tako na smučarski kot deskarski tekmi svetovnega pokala. ˝Seveda nas veseli, da se je to zgodilo prav pri nas. Pohvale ključnih akterjev na terenu so zgolj potrditev dobrega dela naše uigrane ekipe˝,  pravi Aleš Slapar, ki vodi organizacijski komite prireditve a hkrati poudarja da pa do tiste prave dodane vrednosti za sam dogodek lahko pride samo ob uspehu vsaj enega domačega tekmovalca. ˝Letos slovenske rezultatske pike na i žal ni bilo, posledično je tudi razpoloženje navijačev in ostalih obiskovalcev na spremljajočih dogodkih manj sproščeno. Mi pa si seveda želimo, da naši gostje z Rogle vedno odidejo zadovoljni. Seveda zaupamo v delo naše deskarske ekipe. Upamo in želimo si, da bo že naslednje leto tudi v tem smislu bolje, da bo tekma dobesedno tudi slovenski deskarski praznik  ˝ še dodaja Slapar, ki tako tudi potrjuje, da bodo deskarsko tekmo svetovnega pokala gostili tudi v naslednjih sezonah. To dejstvo pa veseli tudi našega glavnega trenerja, Izidorja Šušteršiča. ˝Domača tekma je seveda zelo pomembna, za nas je vedno eden od glavnih ciljev sezone. Letos se nam ni izšlo tako dobro kot v preteklih letih, ko smo osvajali stopničke. Ampak tudi te in zmaga, ki nam na Rogli še manjka, bodo še prišle, …˝ je optimističen Šušteršič, ki se je ob tej priložnosti ekipi na Rogli tudi zahvalil, da jim tudi letos, kljub neprijazni zimi, omogoča kakovosten trening na progi Jasa, ki je zadnja leta drugi dom za najboljše slovenske alpske deskarje.

Rogla202Izkušena ekipa OK Rogla je pripravila še eno lepo tekmo svetovnega pokala na Jasi. (Foto: Miha Matavž, FIS Snowboard)

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov