Urška Pribošič do še enega dvanajstega mesta!

22.01.2020

Urška Pribošič, ki je dvanajsto mesto osvojila že pretekli teden, na prvi tekmi letošnje sezone za svetovni pokal v snežnem parku (Laax Open), je danes ta uspeh ponovila. Tudi na drugi tekmi za svetovni pokal v tej olimpijski disciplini, v južnotirolskem zimskošportnem središču Seiser Alm, je bila dvanajsta. Naj Mekinc  je v izredno močni moški konkurenci zasedel 38. mesto. Medtem ko sta A reprezentanta deskala v Italiji, pa je zadnji dan zimskih mladinskih olimpijskih iger v Švici na tekmi v skokih prostega sloga (big air) tekmoval naš B reprezentant, Ožbe Kuhar. Osvojil je 20. mesto. Kuhar se s Švice jutri vrača domov, tja pa na tekmo evropskega pokala v snežnem žlebu (Crans Montana) potujeta Kaja Verdnik In Max Kralj Kos.

Seisser Alm˝Seiser Alm Legends˝v Dolomitih je Urški Pribošič prinesel še eno 12. mesto. (Foto: FSA

Pribošičeva zgolj zaradi slabšega doskoka ostala brez finala

Po uspešnem nastopu na slovitem Laax Opnu je slovenska deskarska javnost z zanimanjem spremljala nov ˝slopestyle˝ nastop Urške Pribošič, ki se primarno sicer posveča skokom prostega sloga (big air). V prvi od dveh kvalifikacijskih voženj je bila solidna, odpeljala je celo z nekaj rezerve. ˝Prva vožnja se mi je povsem solidno izšla. V drugo sem nastop nameravala še nadgradit z nekaj zahtevnejšimi liki, a mi je slab doskok pri izvajanju ˝frontside 720˝ na zadnjem skoku odnesel finale, ˝ nam je po tekmi povedala Pribošičeva, ki se s še eno uvrstitvijo med petnajsterico (12. mesto) zadovoljna vrača v Slovenijo. V jutrišnjem finalu (prične se ob 12:30)  bo nastopilo osem najboljših kvalifikantk, najboljša med njimi je bila 26- letna Kanadčanka Brooke Voigt, ki je bila prejšnji teden v Laaxu deveta. Naj Mekinc je v obeh kvalifikacijskih vožnjah naredil nekaj manjših napak, tako da je tekmo (38. mesto) zaključil v predtekmovanju. V jutrišnje moško finale (prične se ob 10:15) se je neposredno uvrstilo najboljših šest iz dveh predtekmovalnih skupin (Mekinc je bil v prvi 20.), za dodatna štiri pa se bodo jutri v polfinalu pomerili deskarji, ki so se v posameznih skupinah razvrstil med sedmim in enajstim mestom. Najboljšo oceno v kvalifikacijah je prejel Japonec Hiroaki Kuntinake.

˝ Naj je v obeh vožnjah storil nekaj manjših napak, tako da se mu je uvrstitev v polfinale žal izmuznila. Urška je bila v prvo, predvsem na drsnih objektih, znova zelo samozavestna in suverena. V drugo je nastop želela nadgraditi z zahtevnejšimi skoki. Solidna izvedba bi jo pripeljala v finale. Žal se ji je doskok na zadnjem skoku ponesrečil, tako da je za končni rezultat obveljala ocena iz prvega nastopa, ta pa je zadoščala za novo dvanajsto mesto, ˝ nam je po tekmi povedal trener Matevž Pristavec. Deskarji prostega sloga se iz Evrope znova selijo v Severno Ameriko. V ameriškem Mammoth Mountainu bodo med 29. januarjem in 1. februarjem tekmovali v snežnem žlebu (half pipe) in snežnem parku (slopestyle), v kanadskem Calgaryju pa v obeh omenjenih disciplinah med 13. in 16. februarjem.

Kuhar Švico zapušča z 20. mestom v skokih prostega sloga (big air), Verdnikova in Kralj Kos tja potujeta z željo po uvrstitvi med najboljših deset

Loussane2020
Anej Miglar in Ožbe Kuhar na zadnji dan MOI 2020 v Leysinu. (Foto: SloSki Snowboard)

Vrhničan Ožbe Kuhar, mladi up slovenskega deskanja prostega sloga, je mladinske olimpijske igre ˝Lozana 2020˝ zaključil z nastopom v skokih prostega sloga (big air). Tako kot včeraj v snežnem parku (19.mesto), se mu tudi danes nastopa v Leysinu nista izšla po željah. Osvojil je 20. mesto. Nova ˝big air˝ mladinska olimpijska prvaka sta postala Nemka Annika Morgan in Japonec Ryoma Kimata. Kuhar se bo s trenerjem Anejem Miglarjem udeležil današnje večerne zaključne slovesnosti že jutri pa se vrača v Slovenijo, kjer ga čaka nekaj odmora in nato novi treningi ter nastopi na tekmah evropskega pokala. ˝Ožbe je prvič nastopil na tako velikem tekmovanju. Udeležba je bila kakovostna, saj smo videli kar nekaj deskarjev in deskark, ki se redno uvršajo med elitno deseterico na tekmah svetovnega pokala. Dejstvo je,  da naš Ožbe tudi v tej močni konkurenci realno sodi višje, ampak tokrat ga je ˝izdala˝ trema. Vsi skupaj, tako on kot jaz, smo pridobili ogromno dragocenih izkušenj in te so naložba za prihodnost. Z dobrim delom, boljšo psihološko pripravo in nekaj športne sreče se bomo v prihodnje zagotovo veselili dobrih rezultatov,˝ nam je pred odhodom na zaključno slovesnost 3. zimskih mladinskih olimpijskih iger povedal trener Miglar, ki se jutri že seli v Crans Montano. Tam bosta namreč konec tedna (25. in 26.1) na sporedu tekmi evropskega pokala v snežnem parku in snežnem žlebu. Na slednji bosta nastopila tudi naša B reprezentanta Kaja Verdnik in Max Kralj Kos. Oba štajerska deskarja, ki že imata izkušnje z nastopi na najvišjem nivoju (Verdnikova je nastopila tudi na OI 2018), si želita preboja v finale in uvrstitve med najboljših deset. ˝Po skorajda dveh letih tekmovalnega premora zaradi poškodbe hrbta se vračam na tekme. Želim si vsaj med prvih deset! Tudi v nadaljevanju sezone bom tekmovala na tekmah evropskega pokala, v prihodnje pa se želim znova prebiti na tekme najvišje ravni, ˝pravi Verdnikova. Pritrjuje ji tudi Kralj Kos. ˝Finale in nato deseterica ali celo peterica,˝ je optimističen Kralj Kos, ki se je v družbi Verdnikove danes s Podutiške 146 odpravil proti Švici. Tam ju bo pričakal trener Miglar s katerim sta opravila večji del priprav, z A ekipo in trenerjem Pristavcem pa sta trenirala tudi v ˝naj˝ evropskem žlebu, v Laaxu.

Zvočni izjavi:
>>> Matevž Pristavec  
>>> Urška Pribošič

Rezultati, Seiser Alm
Deskanje na snegu, MOI 2020

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov