Pribošičeva in Mekinc v Dolomitih, Kuhar na mladinskih olimpijskih igrah

21.01.2020

Deskarji prostega sloga, ki tekmujejo v svetovnem pokalu, so se iz Švice (Laax) preselili v Italijo (Seiser Alm). Na Južnem Tirolskem bodo namreč jutri (22.1.) na sporedu kvalifikacije druge letošnje tekme za svetovni pokal v snežnem parku (slopestyle). Na tekmi bosta nastopila tudi Urška Pribošič in Naj Mekinc. Medtem ko se naša A reprezentanta mudita v Italiji, pa naš B reprezentant Ožbe Kuhar nastopa na zimskih mladinskih olimpijskih igrah v švicarskem Leysinu. Za njim je že nastop v snežnem parku (slopestyle), osvojil je 19. mesto. Vrhničana jutri čaka še nastop v skokih prostega sloga (big air).

A free
Urška Pribošič, Matevž Pristavec in Naj Mekinc v Seiser Almu. (Foto: SloSki Snowboard) 

Po švicarskem ˝Laax opnu˝ na italijanski ˝Seiser Alm Legends˝

Urška Pribošič in Naj Mekinc sta pretekli teden, po nastopu na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala v snežnem parku (slopestyle), še nekaj dni ostala v Švici, saj so organizatorji Laax Opna deskarkam in deskarjem v tamkajšnjem parku tudi po tekmi nudili možnost kakovostnega treninga. Konec tedna je sledil premik v italijanske Dolomite, na prizorišče naslednje tekme za svetovni pokal, kjer sta pod vodstvom trenerja Matevža Pristavca prav tako že preizkusila park, za njima pa je tudi prvi uradni trening. ˝Za nami je uspešen prvi uradni trening. Oba naša deskarja se v parku, ta je odlično pripravljen, dobro počutita, ˝nam je včeraj popoldan iz Italije sporočil Pristavec, ki napoveduje lepo tekmo, saj naj bi se danes in jutri v Almu tudi nekoliko otoplilo, tako da bodo pogoji za deskanje v parku idealni. Lani sta na tekmi ˝Seiser Alm Legends˝ zmagala Švicarka Isabel Derungs in Norvežan Markus Olimstadt, Pribošičeva je bila osemnajsta, Mekinc pa dvainštirideseti.

Deskarke in deskarje danes čaka še zadnji uradni trening, jutri od 9. ure dalje pa bo šlo zares. V park se bodo prva podala dekleta in nekaj pred enajsto bo že znanih osem finalistk. Fantje se bodo po ogrevanju in zadnjem preizkusu parka za deset mest ki vodijo v finale, merili med 11:35 in 15:35. Finale bo na sporedu v četrtek (23.1.) ob 12.30. Finalistke in finalisti bodo imeli na voljo po tri vožnje (v kvalifikacija sta jim na voljo dve).

Ožbe Kuhar v snežnem parku devetnajsti

V švicarskem Leysinu, kjer v okviru zimskih mladinskih olimpijskih iger (MOI) potekajo deskarska in smučarska tekmovanja v disciplinah prostega sloga so po nekaj prestavitvah zaradi slabega vremena včeraj vendarle izvedli tekmo v snežnem parku. Ožbe Kuhar, edini slovenski deskar na igrah, ki jih gosti švicarska Lozana, je v disciplini snežni park (slopestyle) osvojil devetnajsto mesto. Zmagal je Američan Dusty Henricksen, srebro si je prideskal Kanadčan Liam Brearley, bron pa Švicar Nick Puenter. Med dekleti je prvakinja Belgijka Evy Poppe, vice prvakinja Nizozemka Melissa Peperkamp, bron pa je pripadel Švicarki Bianci Gisler. ˝ Ožbeju se v prvo ni izšlo po načrtih, v drugo pa je bil dobro na poti. Žal zaradi vetra (vzgornik), ki je začel pihati po prvi vožnji ter mehkejše podlage iz voženj ni mogel izvleči več, ˝ nam je po prvi tekmi deskarjev prostega sloga v okviru 3. zimskih MOI povedal trener Anej Miglar, ki v Švici spremlja še ne 16-letnega Vrhničana.

kuhar in miglarOžbe Kuhar in Anej Miglar v Lozani 2020 zastopata slovenske deskarske vrste. (Foto: Slovenia Olympic Team)

Kuharja jutri (22.1.), na zadnji dan iger, čaka še nastop v skokih prostega sloga (big air). Mladi deskarji in deskarke se za kolajne sicer merijo še v snežnem žlebu (halfpipe) in deskarkskem krosu (posamična in ekipna tekma), a v teh disciplinah med nastopajočimi Slovencev ni.

Zvočna izjava:
>>> Matevž Pristavec

Deskanje na snegu, MOI 2020

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov