Junaka letošnje Rogle Coratti in Ledecka, Tim Mastnak dvanjasti

18.01.2020

Zmagovalca paralelnega veleslaloma za svetovni pokal na Rogli sta Italijan Edwin Coratti in Čehinja Ester Ledecka. Izmed slovenske šesterice se je iz kvalifikacij prebil le Tim Mastnak, ki je po porazu v osmini finala osvojil dvanajsto mesto. Rok Marguč (17. mesto), Žan Košir (20. mesto), Gloria Kotnik (31. mesto) Jernej Glavan (43. mesto) in Sara Goltes (44. mesto) se niso uvrstili v finalni del tekmovanja.

mastnakTim Mastnak je na domači tekmi znova deskal v finalu. (Foto: Miha Matavž)

Coratti ubranil zmago, Mastnak nesrečno izpadel v osmini finala 

Tim Mastnak se je na Rogli še tretjič zapored uvrstil v finalni del tekme za svetovni pokal, a žal še enkrat tekmovanje končal prej kot si je želel. V osmini finala je bil zanj že drugič letos usoden (prvič ga je premagal v četrtfinalu paralelnega veleslaloma v Scuolu) Poljak Oskar Kwiatkowski. Slednji je bil pred Mastnakom že v zgornjem delu proge, spodaj pa je naš as pospešil, na koncu pa mu je za uvrstitev v naslednji krog zmanjkala samo stotinka. Če bi tekmeca v cilj prišla z enakim časom, bi napredoval Mastnak, saj je bil v kvalifikacijah osmi, mesto pred Poljakom. Slednji je na koncu osvojil šesto, Tim Mastnak pa dvanajsto mesto. ˝Žal, stotinke danes niso bile na moji strani. V Scoulu sem imel z igro stotink srečo, danes pač ne. Seveda pa bi si bolj želel uspeha pred domačimi navijači. Razliko proti tekmecu bi na strmini težko nadoknadil, saj sem preveč izgubil zgoraj, v položnejšem delu proge. Ampak generalno gledano sem zadovoljen, ostajam v stiku z vrhov in se že veselim naslednjih tekem,˝ nam je po tekmi povedal Mastnak.

Tekmo na Jasi je že drugo leto zapored dobil Italijan Edwin Coratti, ki je v velikem finalu premagal rojaka Rolanda Fischnallerja. Boj za stopničke je dobil Vic Wild, Američan z ruskim potnim listom, ki se je šele drugič letos prebil v finale elitne šestnajsterice. Dvojni olimpijski prvak iz Sočija je bil  22 stotink sekunde hitrejši od reprezentančnega kolega Dimitryja Loginova, aktualnega članskega in mladinskega svetovnega prvaka v paralelnem veleslalomu  

Preostali naši deskarji so domačo tekmo zaključili že v dopoldanskih kvalifikacijah. Rok Marguč (lani tretji) je kljub dvem solidnim kvalifikacijskim vožnjam, brez večjih napak, ostal brez izločilnih dvobojev elitne šestnajsterice. Tekmo je zaključil na nehvaležnem 17. mestu, od finala ga je ločilo pičlih sedem stotink sekunde. ˝Žal se ni izšlo, na Rogli proga pač ne dopušča niti najmanjših napak,˝ po tekmi nezadovoljstva ni skrival Marguč. Tudi Žan Košir je bil zelo blizu (+0,26), zasedel je končno 20. mesto. ˝Še vedno se spopadam s težavami. Ampak do konca sezone me čaka še kar nekaj tekem in upam, da se prej ali slej znova znajdem na zmagovalnih stopničkah, ˝ pa je kljub vsemu optimističen Košir.  Mladi Jernej Glavan je svojo drugo letošnjo tekmo za svetovni pokal končal na 43. mestu (tekmo je končalo enainšestdeset deskarjev), uvrstitev s Cortine d´Ampezzo je izboljšal za pet mest. ˝S samo vožnjo sem zelo zadovoljen, zgolj majhna napaka me je ločila od druge kvalifikacijske vožnje na katero sem tudi ciljal. Lepa izkušnja, sledi nastop na tekmi evropskega pokala v švicarskem Lenzerheidu, tam pa je moj cilj finale, ˝nam je po tekmi povedal naš najmlajši predstavnik v moški konkurenci.

Ledecka postavila nov mejnik v zgoodovini vrhunskega športa, Slovenki brez finala

esterObjem finalistk. (Foto: Miha Matavž, FIS Snowboard)

Na ženski tekmi je zmagala Čehinja Ester Ledecka, ki je tako prekinila niz zmag Nemke Ramone Theresie Hofmeister in hkrati dosegla nov mejnik na področju vrhunskega športa, saj je v isti sezoni zmagala na deskarski in smučarski tekmi svetovnega pokala. Omenjena Nemka se je danes (v velikem finalu je odstopila) moral zadovoljiti z drugim mestom. Tretje pa je pripadlo Rusinji Nataliji Soboljevi. V boju za stopničke je bila za enajst stotink hitrejša od Avstrijke Daniele Ulbing.

Glorii Kotnik, ki je bila v prvi kvalifikacijski vožnji zelo hitra (na rdeči progi je dosegla tretji čas), se v drugi kvalifikacijski vožnji ni izšlo po pričakovanjih (devetintrideseti čas modre proge), tekmo je izkušena Velenjčanka zaključila na 31. mestu. Tudi njeni naslednici, 18-letni Sari Goltes, letošnja tekma na Rogli ne bo ostala v lepem spominu. Osvojila je 44. mesto med šestinštiridesetimi uvrščenimi deskarkami.  

˝Žal tudi tokrat tako težko pričakovanega preboja na vrh ni bilo. Seveda pa ni časa za obžalovanje. Analizirali bomo današnje vožnje in se osredotočili na slalomski preizkušnji v italiji, ˝ pa pravi glavni trener reprezentance Izidor Šušteršič. ˝Tekma na Rogli je bila, tako kot današnje smučarske, v znamenju stotink. Tim je izgubil za stotinko, Rok je bil na nehvaležnem sedemnajstem mestu. Vožnje niso bile popolne, zato je izostal željeni vidnejši rezultat. Še vedno verjamem, da bomo na naslednjih tekmah dokazali, da smo s praveega testa. Da ne bomo govorili o izgubljenih stotinkah, pač pa bomo ˝demolirali˝ Italijane, Ruse in vse ostale. Že v Pinacavallu! ,˝ še optimistično dodaja naš glavni trener.   

Deskarji alpskega sloga bodo naslednji vikend (25. in 26.1.) tekmovali v italijanskem Piancavallu (posamični in ekipni paralelni slalom).

Zvočne izjave:
>>> Izidor Šušteršič
>>> Tim Mastnak
>>> Žan Košir
>>> Rok Marguč
>>> Jernej Glavan

>>> rezultati
>>> fotografije ROGLA 2020 (brezplačna uporaba, ob navedbi avtorja --> Foto: Miha Matavž, FIS Snowboard)
>>> koledar tekem za svetovni pokal v alpskem deskanju na snegu (sezona 2019/2020)

Uradna spletna stran dogodka

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov