Dvojec Šimenc - Markun poskrbela za zgodovinski dosežek v Dresdnu

12.01.2020

Po včerajšnji sijajni predstavi Anamarije Lampič na posamičnem šprintu v prosti tehniki v Dresdnu, je bil danes na sporedu še ekipni šprint, v finalni tek pa se je presenetljivo uspela uvrstiti le moška posadka Miha Šimenc in Luka Markun.

Luka Markun je lahko z debijem v svetovnem pokalu več kot zadovoljen © GEPA

Danes zjutraj je v slovenski ženski zasedbi namreč prišlo do menjave, Anamarijo Lampič, ki je včeraj po kvalifikacijah začutila bolečine v trebuhu, je zamenjala Vesna Fabjan. Žal v paru s Katjo Višnar nista zasedli prvega ali drugega mesta v predtekmovanju, na koncu pa sta imeli tudi prepočasen čas, da bi se prebili v finale najboljših desetih ekip v Dresdnu. 

Odlično pa sta nastopila naša moška predstavnika, Miha Šimenc in Luka Markun, ki sta v prvi predtekmovalni skupini zasedla 6. mesto, a njun čas je bil, kot se je izkazalo kasneje, več kot dovolj hiter tudi za uvrstitev v finale z absolutno šestim časom. To je bila zgodovinska prva uvrstitev moške dvojice v finale ekipnega šprinta v svetovnem pokalu!

V finalu je naša dvojica odtekla zelo dobro in bila v boju z najboljšimi vse do zadnjega kilometra, ko pa so vendarle začele nastajati razlike, po ciljnem šprintu pa sta zasedla končno 10. mesto, dobrih sedem sekund za zmagovalcema iz Francije, Lucasom Chanavatom in Renaud Jay. "Mislim, da je konec tedna dobro uspel. Nervoze je bilo več pred včerajšnjim šprintom. Prvič je, ne veš kje si, ne veš kam spadaš. Upaš, da odtečeš dober tek in da to prinese tudi soliden rezultat. Danes je bilo zame precej lažje. Sigurno pa manjka še kilometrov. V polfinalu in finalu mi je danes v zadnji predaji zmanjkala zadnja predaja. Mislim, da bi se Miha lahko danes boril za 6., 7. mesto, ker je bil v zaključku zelo močen," je po debitantskem nastopu v svetovnem pokalu povedal Markun.

"Danes lahko vikend ocenimo kot znova uspešen, včeraj stopničke, danes prvi moški finale v svetovnem pokalu. Fanta sta danes pokazala izjemen tek, veseli me, da sta bila vseskozi zraven najboljših. To je tisto, na čemer gradimo, s tu rastemo. Verjamem, da bo tudi pri fantih prej ali slej prišel dan, ko bomo posegli še po višjih mestih," pa je črto pod Dresdnom potegnil Nejc Brodar, naš glavni trener, ki je še dodal: "13. mesto pri dekletih ni zadovoljivo, želeli smo si finale. Druga skupina je bila hitrejša, a nimaš vpliva na to. Nesrečno naključje, bile sta četrti v svoji skupini z majhnim zaostankom. To ni bilo dovolj, a pridejo nove tekme in nove priložnosti."

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval v češkem Novem mestu, kjer pa naši ne bodo nastopali.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov