Anamarija Lampič je najboljša šprinterka 14. Tour de Skija!

05.01.2020

Na smučišču Alpe Čermis v dolini Val di Fiemme je Anamarija Lampič na zadnji etapi brez težav obranila rdečo majico najboljše šprinterke na 14. Tour de Skiju.

Najboljša šprinterka 14. Tour de Skija © GEPA

Tekaški Tour de Ski je danes ponudil finalni razplet z znamenitim vzponom na Alpe Čermis, kjer je tekmovalke in tekmovalce čakal tudi 28% naklon. Uspešno sta ga premagala tako Anamarija Lampič kot prvič v karieri Miha Šimenc.

Lampičeva je imela danes samo en cilj in sicer priti do vseh točk na prvem vmesnem času na 2,3 km, kjer so se delile danes točke za šprinterski seštevek. Načrt ji je uspel sijajno, z novimi 15 osvojenimi točkami je bilo že po krogu na štadionu jasno, da je najboljša šprinterka tega Toura! Nato je tempo močno upočasnila in le še prišla do vrha 9,9 km preizkušnje na 1280 metrov nadmorske višine sredi smučišča Alpe Čermis. V cilj je danes pritekla na zadnjem, 41. mestu, a če je kdaj lahko zadnja, je zagotovo danes najbolj primeren trenutek za to. 

Suvereno je danes zmagala Therese Johaug, ki je konkurenco pustila daleč za seboj in tako tretjič postala kraljica Tour de Skija, druga je bila, tako kot lani Rusinja Natalija Neprjajeva, ki je z Lampičevo izgubila boj za rdečo majico, tretja pa lanska zmagovalka, Ingvild Flugstad Östberg. V skupnem seštevku Toura je Lampičeva končala na 19. mestu.

"Že včeraj sem si zadala, da moram dobiti vse točke na štadionu, na prvem šprintu. Res sem se dobro ogrela, držala do konca, napadla na zadnjem klancu, šla na vso moč. Na vrhu pred ravnino sem malce zmanjšala, da so se tekmice malce "zaletele", nato pa sem pospešila in dobila to prednost in sem super vesela, da sem dobila te točke in da sem na koncu dobila tudi rdečo majico! Ko smo zapuščale stadion, sem se obračala proti Steffanu (o. p. Sarraco, osebni trener) in ga spraševala, če je dovolj in mi je potrdil ter rekel, naj grem le še počasi naprej. In sem šla, počasi (smeh)," se je smejalo Lampičevi po njenem drugem vzponu na Alpe Čermis.

Dve uri za dekleti so na progo šli še fantje. Obetal se je rusko-norveški dvoboj za zmago, na koncu je zmagal Norvežan Simen Hegstad Krüger, skupne zmage pa se je prvič v karieri razveselil Rus Aleksander Bolšunov, ki je bil danes sicer tretji. Zadovoljen je bil po svojem prvem dokončanem Tour de Skiju tudi Miha Šimenc, ki je pritekel na 52. mestu, skupno pa je končal dve mesti nižje: "Zelo sem vesel, da sem danes tole končal. To je bila najlažja tekma, šel sem za užitek, brez kakršnihkoli pričakovanj. Tekel sem tako, da mi ni bilo pretežko in sem res zadovoljen. Vmes se proga res postavi pokonci, kar ne pričakuješ. Če bi šel na polno, bi bilo peklensko. Že srednji tempo, kot je bil moj, te bolijo noge, ker so taki nakloni, da je že premikati težko noge. Ko si enkrtat čez to, ko vidiš vrh, ti odleže in jaz sem res vesel," je bil zadovoljen Šimenc.

Zadovoljen pa je bil danes v cilju tudi Nejc Brodar, glavni trener in prvi Slovenec, ki je osvojil Alpe Čermis pred 13 leti: "Najprej čestitke tako Ani kot Mihu za osvojen vrh. Že včeraj sem rekel, da je Tour za nas letos uspešen. Danes, ko potegnem črto pod celotnih deset dni pa so tu Anini zmagi, najboljši Mihov rezultat v karieri, Anina skupna zmaga v šprinterski razvrstitvi. Mislim, da si nekaj takega pred samim Tourom ne bi napovedal nihče!"

Svetovni pokal se nadaljuje prihodnji konec tedna v nemškem Dresdnu, kjer bodo Slovenijo zastopali Lampičeva, Katja Višnar, Vesna Fabjan, Alenka Čebašek, Šimenc in Janez Lampič, na sporedu pa bosta šprinta v posamični in ekipni konkurenci.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov