Anamarija Lampič ostaja v resnem boju za rdečo majico

03.01.2020

Po dnevu premora se je 14. Tour de ski nadaljeval s 100. etapo v dolini Fiemme, kjer sta bili na sporedu tekmi na razdalji v klasičnem koraku s skupinskim štartom.

Anamarija Lampič ostaja v boju za rdečo majico © GEPA

V karavani, ki se vsak dan bolj redka, ostajata dva naša, Anamarija Lampič in Miha Šimenc. Prva je v smučino danes stopila Lampičeva, ki se bori predvsem za majico vodilne v seštevku šprintov in lovljenje bonus točk je bil tudi primarni cilj današnje preizkušnje. Točke so se delile po prvem izmed štirih krogov na 2,3 km, Lampičeva pa je osvojila tri za 8. mesto. Vseh 15 je pobrala Rusinja Natalija Nerpjajeva, Therese Johaug pa po padcu pri spustu v prvem krogu pet, kar pomeni, da je pred zadnjima dvema tekmama v vodstvu oz. v rdeči majici Neprjajeva z 49 točkami, druga je Johaugova s 47 točkami, tretja pa Lampičeva s 45 točkami. 

"Zagotovo je bila danes ena izmed najtežjih tekem do zdaj. Konfiguracija proge v Val di Fiemmeju je zelo težka, utrujen si in zame je bilo kar težko. Smuči so "letele" zelo dobro, a posledično so manj prijele, a ne moremo vedno imeti perfektnih. To je bila ena izmed težjih tekem," je tekmo opisala Lampičeva, ki je še dodala misli o boju za rdečo majico: "Nisem šla čisto do konca v šprintu na 2,3 km. Nisem šla na polno v zadnji klanec, zdi se mi, da bi se lahko še bolj potrudila, a potem bi tudi veliko, veliko bolj trpela do cilja. Rekla sem si, da moram nekaj energije prihraniti, saj so bili do konca še trije krogi. Bilo bi še bolj naporno, kot je že tako bilo."

Danes naša najboljša tekačica ni imela najboljšega dne na tej turneji, v cilj je pritekla na 18. mestu z dobro minuto zaostanka za zmagovalko Astrid U. Jacobsen. Skupno je padla na 10. mesto, v vodstvu pa ostaja danes četrta, Therese Johaug. 

Glavni trener naše reprezentance, Nejc Brodar, je takole potegnil črto pod nastopom Anamarije Lampič: "Kljub vsemu ne gledam 18. mesta kot 18. mesto. Ana je naredila še en dober tek, dober rezultat. Sigurno sta danes dva vzroka. Oprijem ni bil najbolj optimalen, a ni bil slab. Kakšna malenkost bi se še lahko izboljšala. Verjamem pa, da se pozna tudi že, kakorkoli, utrujenost. Jutri je cilj šprint in če je Ani ostalo kaj moči, verjamem, da jih je danes malo privarčevala. Kljub vsemu zaostanek danes ni bil prevelik, mislim, da je oddelala povsem zadovoljivo in dobro tekmo. Gremo naprej."

Šimencu povsem pošle moči

Moško preizkušnjo je dobil Norvežan Johannes Hösflot Kläbo pred Rusoma Sergejem Ustjugovom in Aleksandrom Bolšunovom, ki ostaja v skupnem vodstvu. Miha Šimenc je v cilj pritekel na 62. mestu, z zaostankom več kot petih minut in pol. "Za mano je peta zaporedna tekma, kar sem izkusil prvič v življenju. Danes so se mi nabrala prve štiri tekme, res je bilo težko. Rekel sem si, da bom poizkusil iti zraven, če bo šlo, če ne pa ustavim in se hranim za jutri. Prav hitro sem videl, da roke in noge niso bile prave. Ustavil sem se, šel toliko kot je bilo potrebno, da sem pretekel progo in skušal prihraniti moči za jutri," je bil utrujen Šimenc po današnjem dnevu v dolini Fiemme.

Jutri je na Touru na sporedu še drugi šprint, tokrat v klasičnem koraku.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov