Lampičeva še enkrat več sijajno, novo leto začela s 7. mestom

01.01.2020

Leto 2020 je Anamarija Lampič začela z rezultatom kariere v klasičnem koraku na razdalji, saj je na 10 km zasledovalni preizkušnji na 4. etapi Tour de Skija v Dobbiacu zasedla izvrstno 7. mesto.

Anamarija Lampič je za kratek čas posodila rdečo majico Norvežanki Johaugovi © GEPA

Novoletni dan se je na športnem področju v Evropi najprej začel za tekačice na smučeh, ki so se na Tour de Skiju pomerile na 4. preizkušnji. Po treh tekmah v prostem slogu so danes tekmovalke nastopile v klasičnem koraku, tako bo tudi na naslednjih dveh tekmah pred finalnim vzponom na Alpe Cermis. Danes so se tekmovalke in tekmovalci pomerili v zasledovanju na 10 oz. 15 km razdalji, zaostanki so bili vezani na včerajšnjo preizkušnjo in ne na skupni seštevek turneje. Anamarija Lampič je tako danes začela s 16. mesta, še vedno v rdeči majici vodilne v šprinterskem seštevku turneje. Za vodilno Therese Johaug je zaostajala minuto, za prvo deseterico pa le nekaj sekund.

Lampičeva je začela dobro, na prvem merjenju vmesnega časa na 1,3 km je tekla v večji skupini tekmovalk, razvrščenih od 10. do 17. mesta, zaostanek se je še vedno gibal okrog ene minute. Prvega od treh krogov je Lampičeva zaključila na 14. mestu, z zaostankom 1:03,4 za Johaugovo, še vedno je tekla v družbi večh tekmovalk. Drugi krog je Lampičeva zaključila na čelu večje skupinice od 7. do 14. mesta. Ta skupina je za vodilnima Norvežankama, Johaugovo in Östbergovo zaostajala 1:21,6 minute. Dobra dva kilometra pred ciljem je na čelu te skupine tekla Tiril Udens Weng, Lampičeva je bila na 11. mestu z 1:26,7 minute zaostanka za vodilnima Norvežankama. 

Izjemen zadnji krog prinesel pomembne točke v boju za rdečo majico

Boj za zmago je po šprintu na ciljni ravnini dobila Ingvild Flugstad Östberg pred Johaugovo, tretje mesto je po fotofinišu osvojila še ena Norvežanka, Heidi Weng, ki je ugnala Natalijo Neprjajevo in Astrid U. Jacobsen. Sijajno je znova svoj nastop opravila Lampičeva, ki je v cilj pritekla na sedmem mestu z zaostankom 1:29,4 za zmagovalko. Pritekla je na čelu manjše zasledovalne skupine, sedmo mesto je pomenilo najboljši njen rezultat v klasiki na razdalji v karieri, hkrati pa je osvojila pomembne štiri točke v boju za rdečo majico najboljše sprinterke na turneji. 

V omenjenem seštevku je na drugem mestu, a ima, tako kot prvouvrščena Therese Johaug 42 točk. Norvežanka, ki je danes dobila tudi opozorilo zaradi nepravilne tehnike, ima sicer zmago več od naše tekmovalke, tretja je s 36 točkami Jessica Diggins, ki je danes ostala brez točk na 14. mestu. V skupnem seštevku Tour de Skija v vodstvu ostaja Johaugova, Lampičeva pa je še naprej sedma z zaostankom 1:25 za Norvežanko.

"Glede na to, da novega leta nisem praznovala, sem danes kar utrujena. Čutim roke in noge, že na ogrevanju sem jih. A utrujeno smo že vse, sem pa spet dala vse od sebe. Želela sem obdržati rdečo majico, nekaj točk sem na sedmem mestu osvojila, a ne dovolj, da bi obdržala rdečo majico (o. p. prevzela jo je Johaugova zaradi večih zmag na turneji). Tekma je bila sicer zelo zanimiva, ena skupina okrog mene je bila zelo na kupu, vseskozi smo se malo "komolčkale", prehitevale smo se, a sem zelo zadovoljna," je po tekmi povedala Lampičeva, ki je razkrila tudi, da se sprememba taktike po Lenzerheideju vendarle ni izšla v praksi: "Na koncu smo ostali kar pri istem načrtu, kot smo ga imeli pred začetkom Toura. Ne moreš iti bolj počasi, na zadnjih dveh tekmah sem se borila do zadnjega, nič nisem popuščala. Načrt je bil, da malce spustim tempo, a to ne gre tako lahko, moraš kar borbati in se boriti za tole rdečo majico."

Nejc Bordar, naš glavni trener, je bil po današnji preizkušnji prav tako lahko zadovoljen: "Po včerajšnji tekmi je tarnala, da so bile v prvem krogu smuči odlične, v drugem pa nekoliko slabše. Za to je lahko več dejavnikov, od tega, da se je nekoliko ohladilo, do tega, da je Ana glede na visoko štartno številko v drugem krogu tekla bolj ali manj sama. Ta zaostanek za skupino pred sabo okrog 7. mesta vendarle ni bil prevelik. Danes so to skupino dekleta ujela v prvem krogu, potem pa taktičen tek v ozadju. Vemo, da ima Ana to sposobnost, da bolj kot gre tekma proti koncu, več moči ji v primerjavi s konkurenco tudi ostane. In to se je danes tudi odlično razporedila in na koncu pokazala suverenost in dobro pripravljenost in je zasluženo osvojila sedmo mesto."

Tudi Šimenc pridobil devet mest

Za tekačicami so v smučino na 15 km zasledovanju stopili še tekači. Znova smo videli rusko zmago, Aleksander Bolšunov je s tretjega mesta skočil na vrh pred včerajšnjega zmagovalca, Sergeja Ustjugova, izjemen je bil Finec Ivo Niskanen, ki je z 11. mesta prišel na tretje. Zelo je lahko zadovoljen tudi Miha Šimenc, ki je pridobil devet mest in je končal na 54. mestu z zaostankom 4:46,3 minut za zmagovalcem. Bolšunov je z zmago prevzel vodstvo v skupnem seštevku turneje, Šimenc, ki ostaja s karavano, pa je na 61. mestu.

Jutri je na turneji še drugi, zadnji dan premora, karavano pa nato od petka do nedelje čakajo še zadnje tri preizkušnje Tour de Skija v dolini Fiemme.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov