Potek priprav biatlonskih reprezentanc

16.08.2019

Biatlonska reprezentanca ima za seboj že velik del priprav za novo sezono. Natančen potek dosedanjih priprav, pa je opisan v spodnji novici.

A reprezentanca trenira pod vodstvom trenerja Uroša Velepca, ki mu v letošnji pripravljalni sezoni občasno pomaga Ljubo Tomažič, v prejšnjih sezonah predvsem strelski svetovalec za vse selekcije. Letos se ga je bolj vključilo v delo A ekipe, kar so fantje sprejeli zelo pozitivno. Nov obraz je tudi fizioterapevtka Ula Hafner, ki je v ekipo vnesla veliko pozitivne energije, saj je vnesla veliko novih metod in prijemov za pripravo in regeneracijo tekmovalcev.

Fantje so prvi blok treninga opravili na Pagu, kjer so izvajali predvsem daljše treninge na kolesu, sledile so priprave na Pokljuki in Obertilliachu v Avstriji, v juliju še v Hochfilznu. To so priprave z veliko urami treninga v nizkoaerobnem in aerobnem režimu in z kar najbolj pestrim izborom treninških sredstev, kombinirano z razvojem osnovne in specialne moči, dodajamo pa tudi maksimalno moč in nekaj treningov v visokoaerobnem oziroma mešanem režimu. Gre za strelsko zelo obsežen mesec, saj je enoti streljanja v mirnem, vedno dodana tudi enota kompleksnaga treninga. Bazo tri, pa že zaznamujejo tudi treningi v anaerobnem režimu, dodaja se obhodna vadba v moči in povečujemo število strelov v visokem intenzivnostnem območju. Seveda je prezgodaj za kakršnekoli natančnejše ocene, so pa s pristopom k začetku pripravljalnega obdobja zadovoljni in dobro je, da so tekmovalci vse načrtovano opravili tudi doma, prav tako ni bilo težav s poškodbami in boleznimi.

Kar se tiče zastavljenih ciljev je seveda o teh potrebno razmišljati skozi nekoliko daljše obdobje (reakcija na treninške obremenitve, testiranja oz. merjenje napredka…). Če pri Jakovu Faku, Roku Tršanu in Klemenu Bauerju ni potrebno veliko razmišljati, saj je edini cilj vrhunski rezultat, pa je pri Mihi Dovžanu za podrobnejšo postavitev tekmovalnih ciljev potrebno iti vsaj še skozi prvo testiranje in avgustovske priprave. Brez dvoma je njegov primarni cilj napredek pri vseh deležnikih, ki vplivajo na tekmovalni rezultat. Vsi fantje delajo zelo zavzeto in disciplinirano.

Žal pa se je medtem Mitja Drinovec odločil, da ne bo več nadaljeval s športno kariero, ampak se bo posvetil študiju. V prvi fazi priprav je še sodeloval, veliko opravil na svojem telesu, saj je izgubil kar nekaj kilogramov, odlično treniral, potem pa se je odločil za drugo pot, kjer mu seveda želimo veliko sreče in uspehov.

Fantje trenutno trenirajo v Obertilliachu, kjer v ključnem delu pripravljalne sezone opravljajo zelo naporne treninge. Tam pa so brez Jakova Faka, ki je zaradi veselega dogodka, rojstva hčerke Lucije, moral pripravam odpovedati. Celotni družini čestitamo ter želimo veliko zdravja in sreče.

Mladinke in članice trenirajo skupaj

Ženska reprezentanca je združena, članice in mladinke ter tudi letos trenira pod vodstvom Andreje Mali, ki pa se ji je letos pridružil Lenart Oblak. Oba skrbita za sedem punc – Urška Poje, Polona Klemenčič, Lea Einfalt, Nina Zadravec, Nika Vindišar, Živa Klemenčič ter Tais Vozelj. Ekipa trenira skupaj, pozimi pa se bodo razdelili, saj bo del ekipe nastopalo na tekmovanjih svetovnega pokala, ostale pa na IBU pokalu ali IBU junior pokalu.

Cilji za letošnjo sezono so visoki in realni; napredek pri posamezni tekmovalki na vseh nivojih, na svetovnem pokalu se redno uvrščati med dobitnice točk, redno nastopati z žensko štafeto na svetovnem pokalu, ohraniti trenutno kvoto števila tekmovalk na svetovnem pokalu, v mladinski kategoriji pa se uvrčati med najboljše.

Največ treninga opravijo na Pokljuki, imele so priprave v Obertilliachu, Kobaridu, tako da se nekoliko razbije monotonost in je ob napornih treningih bolj zanimivo.

Punce niso bile brez zdravstvenih težav, vendar tudi ni nič kritičnega in niso izgubile veliko dni treninga. Seveda pa bo potrebno izpad le tega pri nekaterih še nadoknaditi.

Moška mladinska reprezentanca se bistveno ni spremenila od lanske sezone. Nov član je le Jernej Goropečnik, ki se je v reprezentanco uvrstil iz regijskega centra, od koder se bo tudi v bodoče zapolnjevalo reprezentančne selekcije. Trener je že kar nekaj sezon Janez Marič, s pomočnikom Juretom Ožboltom, kar se je do sedaj izkazalo kot dobra kombinacija, saj so fantje v preteklih letih pokazali velik napredek. Nenazadnje so to dokazali z osvojitvijo štirih medalj na mladinskem svetovnem prvenstvu lansko sezono. Prvo ime ekipa je prav gotovo Alex Cisar, ki si je po uspešni sezoni vzel nekaj več časa za maturo, ki jo je opravil z odliko. Tudi ostali fantje so imeli precej šolskih obveznosti, zato so delali po prilagojenem programu. So pa poleg omenjenih dveh, Lovro Planko, Matic Repnik, Tilen Gregorka, Blaž Debeljak in Toni Vidmar celo poletje v polnem pogonu in zelo zavzeto trenirajo. Janez in Jure sta individualno pripravila programe treningov, glede na slabosti posameznikov. Nekateri so več dela opravili v fitnesu, drugi daljše treninge in podobno.

V letošnji sezoni se bodo lahko vsaj nekateri že preizkusili v svetovnem pokalu, saj je potrebno fante postopoma navajati na večje tekme in obremenitve. Predvsem Alexu bo dana možnost, da nabere potrebne izkušnje na najvišji ravni. Seveda bodo pri tem imeli glavno besedo trenerji, ki bodo ocenili katerih tekem se bo kdo udeležil.

Vsekakor se postopoma gradi ekipa, ki bo lahko uspešno nastopala na domačem svetovnem prvenstvu leta 2021 na Pokljuki.


Fotogalerija. priprave na sezono 2019/20>>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov