SP: Öbergova olimpijskemu naslovu dodala še naslov svetovne prvakinje, Slovenke nenatančne na strelišču

12.03.2019

Z najdaljšo posamično preizkušnjo žensk se je nadaljevalo svetovno prvenstvo v Östersundu na Švedskem. Naslova svetovne prvakinje se je razveselila aktualna olimpijska prvakinja v tej preizkušnji, domačinka Hana Öberg, naše tekmovalke so bile na strelišču preveč nenatančne za viden rezultat.

Urška Poje se je vrnila na tekmovališča (c) Gepa

Danes je bila na svetovnem prvenstvu na sporedu individualna 15-kilometrska preizkušnja za dekleta. Na startu so bile tri naše biatlonke, Lea Einfalt, Polona Klemenčič in povratnica med svetovno elito Urška Poje. Na preizkušnji, ki zaradi svoje specifičnosti (vsak zgrešen strel pomeni minuta pribitka in ne kazenski krog), velikokrat pride tudi do presenečenj, in potihom smo nanj upali tudi v slovenskem taboru. Na žalsot se naše tekmovalke z zahtevnim streliščem na Švedsekem ne spoprijateljijo in zaradi velikega števila zgrešenih strelov presenečenja niso pripravile. Najvišje je danes posegla Polona Klemenčič, ki je ob šestih zgrešenih strelih zasedla 81. mesto, njen zaostanek pa na koncu znašal +9:31.8. Dva mesta za njo je zaostala Pojetova, ki je sicer zgrešila eno tarčo manj, a v teku zaostala malenkost več. Na koncu so ure pokazale +9:55.8. Lea Einfalt je zgrešila 8x in tekmovanje zaključila na 91. mestu.

"Naše punce so še zelo neizkušene, kar se je danes poznalo, saj je bilo zelo težko streljati. Enostavno se je veter ves čas obračal in je bilo treba pomeriti drugam, razmere niso bile take, da bi lahko merilne naprave punce omerile z korekcijami. V tek razmerah se predvsem Polona in Lea še ne znajdeta. Za Urško pa je danes nekakšna trening tekma. Mi smo bili dogovorjeni, da ona tukaj odteče samo štafeto ampak se je sama odločila, da danes nastopi. Želela je preizkusiti, kako se bo po 14 dneh treninga počutila na tekmi. Njen vstop je bil zelo rezerviran, potem pa tudi na streljanju ni bila najbolj zbrana. Imela je še smolo, saj je ravno ob njenem prvem nastopu stoje zelo pihalo. v celoti gledano pa s tekmo nismo zadovoljni, smo pričakovali kakšno uvrstitev višje. Je pa res, da se punce še učijo in pridobivajo izkušnje, tako da moramo tudi mi imeti še malo potrpljenja z njimi," je nastop povzel Uroš Velepec.

Odlično je domače tekmovališče izkoristila Hana Öberg, ki je še enkrat več pokazala, da je prava specialstka za individualno preizkušnjo. Odlično streljanje, zadela je vseh dvajset strelov, pa ji je prineslo naslov svetovne prvakinje na domačih tleh. Druga je bila danes vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Lisa Vittozi iz Italije, ki je prav tako zadela vse tarče, za domačinko pa zaostala +23.6. Na tretjem mestu je zaključila Justine Braisaz iz Francije, ki pa je zgrešila en strel leže na tretjem strelskem nastopu. Francozinja pa je bila zelo hitra v smučini in minuto pribitka, ki jo je dobila na strelišču, zmanjšala na samo 32.5 sekund zaostanka.

Jutri je na Švedskem na sporedu moška individualna preizkušnja.


Östersund, individualno .: Uradni rezultati :.

Zvočna izjava Uroš Velepec (mp3)>>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov