SP: Slovenke štiri mesta višje kot v Lahtiju, prvakinje Švedinje

28.02.2019

Slovenska ženska štafeta v postavi Katja Višnar, Anamarija Lampič, Alenka Čebašek in Eva Urevc, je na 4 x 5 km razdalji v Seefeldu na svetovnem prvenstvu osvojila zelo solidno 9. mesto.

Slovenska četverica je zadovoljila pričakovanja (c) SloSki

V spomladanskih razmerah 52. svetovnega prvenstva v Seefeldu je drugi četrtek gostil žensko štafetno preizkušnjo na 4 x 5 km razdalji. Za Slovenijo je v klasičnem slogu začela Katja Višnar, ki pa ni mogla ohraniti stika z najhitrejšimi in je štafeto z 69 sekundami zaostanka za vodilno Rusijo na 14. mestu. Po prvem krogu je bila še povsem zraven, za vodilno Kanado je zaostajala samo 7 sekund, nato pa so ji moči pošle. "Imela sem probleme v tem vremenu, na vzponu me je čisto odrezalo, vedela sem, da bo tam najtežje. Nekako nisem mogla preko sebe. Izgubljala sem. Do tja sem odtekla kar dobro, ni bilo neke velike razlike, a tam sem zelo veliko izgubila. V teh pogojih je zame enostavno pretežko. Ne morem pa si ničesar očitati, svojo nalogo sem naredila po svojih najboljših močeh."

Kot druga je za Slovenijo v klasiki tekla naša druga junakinja prvenstva, Anamarija Lampič. V prvem krogu je ohranila zaostanek Slovenije, a je pridobila dve mesti, na 12. pa je tudi predala štafeto, zaostanek Slovenije za takrat vodilno Norveško pa je znašal 1:49 minute: "Štartala sem res sama, takoj sem ujela Kitajko in Kazahstanko, ki sem ju tudi takoj prehitela. Nato nisem imela nobenega stika z ostalimi. Tako je res teči veliko težje, kot v skupini. Če imaš zraven vsaj eno tekmovalko, se izmenjujeta, ali pa se voziš vsaj v zaveterju. Danes je bilo res težko, vročina pa je neznostna," je bila znova slikovita Lampičeva.

Tekmovanje se je nato nadaljevalo v prostem slogu, za naše pa je najprej štartala Alenka Čebašek. V prvem krogu ni izgubila veliko v primerjavi z vodilnimi, še vedno pa je tekla osamljena, a na devetem mestu. V svojem drugem krogu je ohranila mesto, zaostanek pa se je povečal za minuto in je predala z 2:55 minutama zaostanka na 9. mestu. Vodila je Švedska, 18,8 sekund pred Norveško. "V preteklosti sem najboljše rezultate imela na 5 km, dokler je niso odstranili iz koledarja svetovnega pokala. Tudi, če forma ni prava, vem, da sem na 5 km sposobna odteči najbolje. Danes sem poizkusila dati vse od sebe in moramo biti zadovoljni," je po današnjem nastopu povedala Čebaškova.

Za Slovenijo je zadnja nastopila mlada Eva Urevc, ki je v prvem krogu pridobila mesto, prehitela je Francozinjo, žal pa ni zdržala do konca in je v cilj pritekla na še vedno zelo solidnem 9. mestu z zaostankom štirih minut in 21 sekund za zmagovalkami iz Švedske: "Zelo je bilo težko. Začela sem malo prehitro in res sem trpela. Držala sem tisto mesto, ki mi ga je predala Alenka in na koncu sem kar vesela, da je tako," je povedala zadnja naša danes. Švedinje so zmagale s 3 sekundami prednosti pred Norvežankami, več kot dve minuti so na tretjem mestu zaostale Rusinje.

Rezime tekme je naredil glavni trener naših, Nejc Brodar: "Dekletom ne morem očitati popolnoma nič. Vem, da so v težkih razmerah, ki so bile danes na progi, počasen sneg, dale svoj maksimum. Ko enkrat izgubiš stik, želiš priključiti nazaj. Progra kljub temu, da izgleda lahka, je zelo selektivna. Če si v prvih metrih porabil preveč energije, si sigurno ceno plačal v drugem krogu. To se nam je danes zgodilo. Punce so dale svoj maksimum in deveto mesto je trenuten domet slovnske štafete." Slovenke so za štiri mesta popravile uvrstitev iz Lahtija izpred dveh let.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov