TDS: Lampičeva za konec leta pritekla do rezultata kariere na razdalji

31.12.2017

Na drugi preizkušnji 12. izvedbe tekaškega Tour de Skija v švicarskem Lenzerheideju, na tekmi na razdalji je Anamarija Lampič z 10. mestom poskrbela za slovenski rezultat sezone. S tem je poskrbela tudi za njen rezultat kariere na tekmah na razdalji.

Anamarija Lampič je v Lenzerheideju pritekla do rezultata kariere na razdalji (c) GEPA

Potem, ko včeraj štirje naši predstavniki niso prebili kvalifikacijske meje za uvrstitev v izločilne boje sprinta v prosti tehniki, je po današnji preizkušnji na razdalji slika povsem drugačna. Vsaj za Anamarijo Lampič, ki je z odlično predstavo na 10 km v klasičnem koraku dokazala svoj potencial. Lampičeva je začela zelo dobro, za razliko od minulih letošnjih tekem na razdalji pa je tokrat tudi nadaljevala odlično, stopnjevala svoj tek in na koncu zasedla super 10. mesto z zaostankom 1.10,9 minute za zmagovalko Ingvild Flugstad Östberg. Za dvojno norveško zmago je poskrbela Heidi Weng, tretja je bila Američanka Sadie Bjornsen. Vesna Fabjan je osvojila 63. mesto z zaostankom 5:06,3 minute za zmagovalko, skupni zaostanek pa je prevelik, da bi nadaljevala s Tour de Skijem in tako odhaja domov na trening.

Po včerajšnji tekmi ni bila prepričana, da bo danes sploh štartala

Anamarija Lampič je po rezultatu kariere na razdalji povedala: "Danes je bil res super dan zame. Včeraj sem se že zjutraj počutila zelo slabo, v bistvu je bilo tako že en dan prej. Tudi smuči niso bile dobre, lahko rečem, da so bile slabe in mislila sem, da danes sploh ne bi štartala. A vesela sem, da sem se odločila drugače in sem naredila dober rezultat. V primerjavi z včeraj smo danes imeli res vrhunske smuči. Fantje so se izkazali, veliko so testirali in zato jim kapo dol. Sem zelo zadovoljna. Zdi se mi, da danes nisem tako hitro začela, a sem stopnjevala tempo. Proga mi je ustrezala, je razgibana in na takih tekmah lahko naredim dober rezultat." 

Po tekmi je bil danes zelo zadovoljen tudi naš glavni trener, Stefano Saracco: "To je bila odlična tekma, odličen rezultat na razdalji za nas. Zelo dobro. Smuči so bile dobre, pogoji so bili dobri in v tem je Ana lahko zelo dobra v klasiki, verjamem da bi bila ob teh pogojih v klasičnem sprintu še boljša. Po navadi je bila v drugi polovici proge počasnejša, začela je izgubljati čas in mesta, danes pa je pridobivala. V drugi polovici proge je bila hitrejša. Odlična je na spustih, kjer je zelo močna in danes jih je bilo kar precej, nevarnih. Danes je bilo perfektno. Včeraj se ni počutila najbolje, danes pa smo dobili potrditev, da je dobro pripravljena. Jutri si želimo ostati v skupini, nato pa ciljamo znova na sprint v Oberstdorfu v klasičnem koraku. Tudi tam bo kakšen spust in znova lahko stavimo tudi na to." 

V moški konkurenci je pred domačimi gledalci na 15 km razdalji v klasičnem koraku tesno zmagal Dario Cologna, 0,6 sekunde je zaostal Kazahstanec Aleksej Poltoranin, tretji je bil z zaostankom 13,1 sekund Norvežan Martin Johnsrud Sundby. Boljši od naše dvojice je bil Miha Šimenc na 81. mestu z zaostankom 4:35,7 minut, Luka Prosen je osvojil 84. mesto, za reprezentančnim kolegom pa je zaostal dvajset sekund. "Fanta sta zaostala enostavno preveč. Zdaj potujeta domov na trening kamp za tekme v Dresdnu in v Planici. Na razdalji se najboljšim še ne moramo približati, zato moramo ciljati na sprinte. Zdaj morajo domov in trenirati za naslednje sprinte," je še povedal Saracco pred jutrišnjim zasledovanjem v prosti tehniki, ki se za dekleta začne že ob 11. uri: "Zame bo to prvič, da bo tekma prišla tako hitro. Bomo videli kako se bom regenerirala. Sem sicer tip človeka, ki potrebuje kar nekaj časa za regeneracijo. Vmes je še novo leto, malce bomo zato nazdravili, a ob 22. uri gremo v pojsteljo," je zaključila Lampičeva, ki si želi jutri ohraniti stik s skupino in nato po dnevu premora zopet napasti na klasičnem sprintu v Oberstdorfu. V skupnem seštevku TDS je Lampičeva kot edina Slovenka na 21. mestu z zaostankom 2:14,5 minuti za vodilno Östbergovo.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2018 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov