Lampičeva na 10 km točke zamudila za tri sekunde

16.12.2017

Italijanski Dobbiaco je zadnja postojanka najboljših tekačev in tekačic na smučeh pred letošnjim Tour de Skijem, ki se začne konec decembra v Švici. Za nove točke svetovnega pokala so se v Italiji tekmovalci najprej merili na razdalji v prosti tehniki.

Anamarija Lampič je skoraj poskrbela za prve letošnje slovenske točke na razdalji (c) GEPA

Tekmovalke in tekmovalce je v italijanskem Dobbiacu pozdravilo lepo, sončno vreme in prava zimska idila. Peta tekma na razdalji je ponujala preizkušnjo na 10 km v prostem koraku za dekleta, med katerimi so bile v konkurenci 78 tekmovalk tudi štiri Slovenke. Prva je štartala Alenka Čebašek, med številkami 62 in 64 pa še Lea Einfalt, presenečenje zadnje tekme v Davosu, Manca Slabanja in Anamarija Lampič.

Točke odšle na drugi polovici proge

Najboljša od naših je bila tokrat Lampičeva, ki je začela z zaostankom okrog 20 sekund na 22. mestu, na polovici preizkušnje je bila z zaostankom 36,7 sekund na 23. mestu, do cilja pa je izgubljala preveč, da bi se veselila prvih letošnjih točk na razdalji. Na koncu je za zmagovalko zaostala 1:34 minute in osvojila 35. mesto, za točkami je zaostala tri sekunde. V območju dobitnic točk je začela tudi Čebaškova, ki je bila po dobrih 2 km na 29. mestu, na polovici proge pa že 38. z zaostankom 52 sekund. V cilj je prišla z zaostankom 1:51,7 na 45. mestu. Slabanja je bila po 36. mestu v Davosu tokrat dlje od točk, osvojila je 49. mesto z zaostankom 2:05,2, potrebno pa je poudariti, da je v drugi polovici preizkušnje pridobila nekaj mest. Einfaltova je končala na 63. mestu z zaostankom 2:40,4. minute.

Korak naprej je narejen, malenkosti ostajajo

Pomočnik glavnega trenerja naših deklet, Nejc Brodar, je takole povzel današnjo tekmo v Italiji: "Z Ano sem govoril takoj po prihodu v cilj. Na koncu jo je enostavno zmanjkalo. Začela je suvereno, tudi sama se je odločila, da bo, dokler bo šlo, narediti maksimum. Do polovice je to vsekakor izgledalo zelo dobro. Na koncu je plačala davek nekoliko hitrega štarta. Zadnje 2 ali 3 kilometre v tem trenutku še nismo sposobni preteči v istem ritmu kot ostalo progo in zaostanek se kopiči. Žal je do točk zmanjkalo le nekaj sekund, a tako je. Manca mi je povedala, da se danes ni počutila najbolje. A tu moramo vedeti, da je ona mlada tekmovalka. Sigurno je tudi želja po odličnem teku v Davosu naredila svoje, tekmovalec si želi še boljšega rezultata, kar je vsekakor pravilno, a na koncu plačaš tudi davek od te želje. Ne morem reči, da bi bila danes zelo razočarana. Alenka je tekmo začela zelo suvereno, podobno kot Ana, morda malce počasneje, na koncu pa se ji je prav tako zgodilo podobno in je popustila. Razloge za to moramo iskati v treningu, vemo kje nam določene stvati manjkajo. Če pogledamo začetek sezone, smo naredili korak naprej, a do željenih rezultatov nam še manjka kakšna malenkost. Jutri se lahko pridobi kar nekaj mest glede na zaostanke. Nato bomo čas do Tour de skija izkoristili za dober trening. V desetih dneh bomo trenirali na Pokljuki, kjer so dobri pogoji in se malce tudi odpočili in nato šli na Tour de ski," je zaključil Brodar. 

Kalla z odličnim zaključkom do nove zmage

Zmage se je po odličnem zaključku veselila vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, Švedinja Charlotte Kalla, ki je še tri kilometre pred ciljem zaostajala za Norvežanko Heidi Weng, za 4,4 sekunde. Wengova je v zadnjem delu popustila in je končala kot tretja, z zaostankom 13,8 sekund za Kallo, na drugem mestu je končala Raghnhild Haga iz Norveške z zaostankom 5,8 sekund za zmagovalko. Med prvo šesterico je končalo pet Norvežank. 

Jutri bo na sporedu še zasledovanje na enaki razdalji, a v klasični tehniki.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2018 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov