Šušteršič: ˝Za vikend v Nemčijo, nato pa gre zares!˝

06.12.2017

Slovenski alpski deskarji so jesen preživeli na avstrijskih ledenikih, konec preteklega meseca pa so jim prijaznejše vremenske razmere vendarle omogočile selitev v nižje ležeča zimsko-športna središča. Tako so tudi na pobočju Pra di Tore v italijanski Carezzi, ta bo čez dober teden že tradicionalno gostila prvo tekmo za svetovni pokal, opravili kakovosten trening. Le-temu sta sledila še dva FIS paralelna veleslaloma pretekli vikend v bližnjem Pfeldersu. Po prihodu domov so se zbrali na Rogli, kjer bodo opravili zaključne treninge pred odhodom na prva paralelna  veleslaloma za evropski pokal, ki bosta  ta konec tedna v nemškem Hochfügnu. Na Pohorju smo se pogovarjali s trenerjem slovenske reprezentance, Izidorjem Šušteršičem.


Šušteršič se z ekipo pred decembrsko turnejo pripravlja na Rogli.

V Carezzi je bila prvič po dolgem času zbrana praktično celotna slovenska reprezentanca.

Tako je. Z izjemo Glorie Kotnik, ki je bila na Kitajskem, je v Dolomitih trenirala prva postava in tudi nekateri mladinci. Rok Marguč, Tim Mastnak, Jure Hafner, Črt Ikovic, Iva Polanec in mladinka Sara Goltes so opravili odličen šestdnevni trening na ˝race hill-u˝. Dva dni je bil z nami tudi Žan Košir. Žal se je italijanski trening slabo končal za mladinca Jerneja Glavana (zlom noge), že prej si je na avstrijskem Kaunertalu koleno poškodoval še en mladinec, Žiga Ozebek. Tako bo mladinska ekipa, v tej je poleg omenjenih še mladi Gal Leskovar, v prvem delu sezone precej oslabljena.

Kako ste zadovoljni s pripravljenostjo varovancev in uvodnima testnima preizkušnjama v Pfledersu?

Pravzaprav (še) nisem najbolj zadovoljen. Smo ˝tam nekje˝, v stiku s t.i. elito, kar je pokazala tudi primerjava z Italijani, s katerimi smo opravili en skupni trening. Še vedno pa je v vožnjah vse preveč nihanj, nihče ekstremno ne izstopa, FIS tekmi v okrnjeni konkurenci pa seveda nista tisti pravi pokazatelj stanja pripravljenosti za najbolj izostreno konkurenco svetovnega pokala. Seveda pa so solidni rezultati dobri za samozavest in lep obet pred decembrsko serijo, ki nas čaka v naslednjih dneh.

Za začetek, ta konec tedna, dva paralelna veleslalom za evropski pokal v Nemčiji. Kdo potuje v Hochfügen?

Gloria Kotnik, Iva Polanec, Jure Hafner in Črt Ikovic zagotovo. Odpotujemo v petek, neposredno z Rogle. Marguč in Mastnak bosta po vsej verjetnosti podaljšala trening na Rogli, vseeno obstaja možnost, da se nam pridružita na vsaj eni vikend tekmi. Z Nemčije se vrnemo v Carezzo na zaključni trening, nato pa sledi tisti pravi ˝pokaži kaj znaš˝. Najprej na uvodnem veleslalomu za svetovni pokal v Carezzi in nato takoj zatem na še enem veleslalomu ter slalomu za svetovni pokal v Cortini d´Ampezzo.  Ker na mladih svet stoji pa bi ob tej priložnosti omenil še, da se konec meseca sezona začne tudi zanje in sicer v avstrijskem Hausu, kjer bosta zaradi poškodb manjkala Glavan in Ozebek, nastopila pa bosta Sara Goltes in prvič tudi Gal Leskovar.

V prihajajoči sezoni so na sporedu Olimpijske igre, zato nekih večjih ˝kadrovskih ˝ sprememb v karavani ne bo. Večina izkušenih veteranov, z izjemo Američana Justina Reiterja, je kariero podaljšalo vsaj za eno sezono. Tudi z opremo deskarji pred tako pomembno sezono praviloma ne eksperimentirajo, letos pa se je z Mountin Slopeom zgodila prava revolucija pri čevljih, kjer dolga leta ni bilo sprememb.

 Ti čevlji so reciklaža legendarnega rumenega Northwavea, ki je bil v karavani najbolj zaželen, cene starih zalog so posledično zrasle v nebo. Zakaj? Tudi pri večjih obremenitvah se je čevelj dobro obnesel, ostali proizvajalci z uporabo trše plastike tega niso dosegli. Zdaj je ta material znova na trgu in na voljo vsem. Logično je, da tekmovalci posegajo po opremi, za katero menijo, da je najbolj konkurenčna. Sam tega čevlja kot tekmovalec nisem uporabljal in tudi nove različice še nisem testiral. Sem pa lani preizkusil prototip deskarskega čevlja slovenske blagovne znamke Sense (le-ta proizvaja tudi deske in med drugim opremlja Črta Ikovica, op.p). Gre za odličen proizvod, tako da se že lahko veselimo končnega izdelka. Sicer pa je oprema, tako kot pri vseh tehničnih športih, tudi pri alpskem deskanju na snegu zelo pomembna. Tekmovalec mora ujeti zanj dobitno kombinacijo. Deska, podložna plošča in čevelj se morajo ujeti in zliti z deskarjem. Za vsako ekipo pa je izredno pomembna tudi prisotnost kakovostnega serviserja.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2018 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov