Zelo dobra veleslaloma Kranjca in Hadalina

03.12.2017


Po superveleslalomski in smukaški preizkušnji je v Beaver Creeku v ZDA prišel na vrsto še veleslalom, prvi v tej sezoni svetovnega pokala. Na startu prvega teka sta bila tudi dva naša tekmovalca – Žan Kranjec, 14. najboljši smučar te discipline v pretekli sezoni in Štefan Hadalin.


Žan Kranjec, foto: Gepa

Preden smo stisnili pesti ob prvem slovenskem nastopu je prvo mesto zasedal Nemec Stefan Luitz, ki je za 39 stotink sekunde izboljšal čas Avstrijca Marcela Hirscherja. Kranjec je pokazal zelo dobro vožnjo in ob svojem četrtem nastopu na tej progi ob prihodu v cilj videl številko +1.43.

Kmalu za njim je nastopil povratnik po poškodbi, domači predstavnik Ted Ligety in zasedel drugo mesto z 0.29 sekunde zaostanka za Luitzom. Kranjec je bil po koncu uvodne vožnje na 15. mestu, v finale pa je prišel tudi Hadalin. Štefan je začel zelo dobro in bil na drugem merjenju časa 24., potem pa nekoliko popustil, a ciljno črto vseeno prečkal z 2.21 sekunde zaostanka ter se tako uvrstil na 28. mesto.

Hadalin je ob svojem sedmem veleslalomskem startu v svetovnem pokalu tako prvič nastopil v drugi vožnji. Svojo nalogo je opravil več kot odlično, saj je ob prihodu v cilj prevzel vodstvo s kar 2.41 sekunde prednosti, s čimer se je lahko že veselil prvih točk v tej disciplini, pa tudi zelo lepe uvrstitve.


Žan Kranjec, foto: Gepa

V drugo vožnjo Kranjca se je prikradlo nekaj manjših napak, ki so ga stale dragocenih desetink sekunde. Vseeno je bil nastop v celoti gledano zelo dober, predvsem v srednjem delu proge, tako da je prišel na tretje mesto, tik pred reprezentančnega kolega.

Hirscherju je v drugo uspela odlična vožnja, ki mu je prinesla tudi zmago. Norvežan Henrik Kristoffersen je napadel iz deveta mesta in se povzpel na drugo, Luitz pa je bil na koncu tretji. Naša smučarja sta poskrbela za zelo dober uvod v veleslalomsko sezono – Kranjec je bil 14., Hadalin pa po zaslugi četrtega najboljšega časa finala 16.

''To so moje prve točke v Beaver Creeku in lahko bi rekel, da sem kar zadovoljen. Sam pri sebi sicer vem, da so še bile rezerve pri vožnjah, a začetek sezone je dosti dober. Za Beaver Creek oziroma za to progo sem kar dobro oddelal. Imam še rezerve in bom delal naprej, da izkoristim vse kar imam. Ja, začetek je dober, predvsem za Štefana pa bi rekel, da je super oddelal danes,'' je rekel Žan in dodal še nekaj besed o novih smučeh, ki morajo biti za smučarje na veleslalomih dolge vsaj 193 cm in imeti vsaj 30 metrov radija: ''Z novimi smučmi sem se kar hitro ujel, v začetku pripravljalnega obdobja, na začetku poletja, sem se kakšnih 14 dni malo lovil, potem pa sem hitro prišel notri. Na treningih sem dobro smučal in sem vedel, da sem dobro pripravljen že pred tekmo. A kakor sem rekel, še vedno imam rezerve in na naslednjih tekmah bom probal to čim bolj izničiti.''


Štefan Hadalin, foto: Gepa

Štefan pa je za tem rekel: ''V bistvu sem se pred tekmo počutil bolj toplo – hladno, a sem si rekel, da moram samo ostati sproščen in odsmučati svoj najboljši tek. To sem že tudi kazal na zadnjih treningih, da sem lahko konkurenčen najboljšim. Tega sem se zavedal in izkoristil ter pokazal zelo solidno in zase kar dobro vožnjo, tako da sem vesel in ponosen nase.'' Nato je še dodal nekaj besed o pomoči ekipe: ''Po prvem teku je Žan dal nekaj kratkih informacij trenerjem, ki so mi jih potem prenesli. Sigurno je to koristilo za samozavest in boljšo pripravo. V drugem teku pa smo naredili obratno, sem jaz dal Žanu kratek ''info''.''

''To je bil prvi veleslalom v sezoni in še prvi na novih smučeh. Ne veš točno kje si, nekaj primerjave z drugimi smo imeli, a treba je potem iti na tekmo. Žan je prvič dobil točke, na tej progi se nikoli ni znašel. Peljal se je zelo korektno, za to progo celo malo preveč. Tudi s pristopom, kako se je lotil tekme, sem zelo zadovoljen. To kar je naredil Štefan je pa še kakšno stopničko ali dve višje. S številko 60 se je pripeljal notri, v drugem teku je naredil to, kar je delal že lansko leto v slalomih. Po dolgem času smo imeli dva, se pravi 100 odstotni izkupiček, v drugem teku veleslaloma in jasno, sem zelo zadovoljen. To je pokazatelj dobrega dela, da sta fanta dobro delala, da smo se konec koncev tudi ujeli s serviserjem, ki je nov, saj ima Štefan nove smuči. Za prvo tekmo moramo biti zelo zadovoljni. Stotinke pri Žanu niso bile v njegovo korist, a takšno je pač to smučanje. Zadovoljen sem, da smo zraven, za stopničke pa bo treba priti na drugo progo in imeti še malo več sreče,'' pa je bil po tekmi komentar glavnega trenerja tehničnih disciplin Klemna Berganta.

Zvočna izjava (mp3)
Žan Kranjec >>>
Štefan Hadalin >>>
Klemen Bergant >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2018 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov