Zlata Ilka Štuhec novim uspehom naproti

20.02.2017


Ilka Štuhec, svetovna prvakinja v smuku, je skupaj z ekipo obiskala Avtomarket Rebernik v Podvleki, in spregovorila o dogodkih v St. Moritzu. Na novinarska vprašanja sta odgovorili tudi njena mama, trenerka in serviserka Darja Črnko ter kineziologinja Anja Šešum. Ilka se bo s svojo ekipo kmalu podala na pot za novimi uspehi, kmalu namreč sledijo nove tekme svetovnega pokala. Ob tej priložnosti je Avtomarket Rebernik Ilki v uporabo podaril osebno vozilo Ford S-Max.

Iztok Klančnik, predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje, je v uvodu novinarske konference dejal: ''Za svetovno prvakinjo in njeno ekipo smo stiskali pesti. Ilko smo spremljali vsak dan, videli vsa prva mesta na treningih. Konec koncev so bila tudi pričakovanja postavljena precej visoko in vesel sem, da smo tukaj z Ilko in zlato medaljo. To je nekaj, na kar smo lahko vsi ponosni. Ilka, hvala za težko delo in veliko dela, ki sta ga vsi skupaj opravili, da ste dosegli ta rezultat. Moramo vedeti, da svetovno prvenstvo ni navadna tekma, tu je zraven veliko čustev in drugih stvari, ki jih skoraj ne moreš upoštevati.''ILKA ŠTUHEC

So ti dnevi, ko si doma, tudi tako naporni, kot so bili v St. Moritzu?
So drugače naporni. Sezona še ni končana, čakajo nas še štirje tedni tekem, potovanj in vsega ostalega. Poskušamo se čim bolj držati tega zastavljenega načrta, da v teh nekaj dneh ko smo doma vseeno nekaj treniramo in da se malo odpočijem.

Kdaj si začela razmišljati o tej medalji?
To je ena izmed stvari za katero delamo že od malega. Vsak si je želi, vsak želi to doseči, se za to trudi. Ko smo bili enkrat tam in sem imela dvakrat najhitrejši čas treninga in glede na sezono, ki sem jo imela, jo je bilo za pričakovati, a na koncu je to narediti daleč od tega da bi bilo lahko. Najbolj sem ponosna nase ravno zato, ker ni bilo lahko, ker sem uspela vse odmakniti iz glave in se skoncentrirati na tisto vožnjo.

Kako je bilo po superveleslalomu in alpski kombinaciji, kjer si bila ena izmed favoritinj?
Po superveleslalomu je bilo bistveno težje, ker sem vedela, kaj lahko dosežem, z dobrim smučanjem je bilo možno marsikaj. A žal sem naredila napako, stala me je preveč časa, da bi lahko posegla po medalji tudi tam. Po kombinaciji sem si rekla, bog pomagaj. Smuk je bil relativno v redu, na slalomu pa sem naredila napako, a na koncu dneva sem rekla, v redu, sem zdrava, sem v enem kosu, lahko nadaljujem s sezono, kar tisti dan niso mogle reči vse favoritinje. Potem sem se skoncentrirala na smuk.

Si bila v cilju zadovoljna z vožnjo ali si še trepetala?
Dosti je bilo še za trepetati, saj sem startala relativno hitro in vemo, ker so startne številke pomešane, je treba počakati malo dlje. Na koncu lahko z višjo startno številko še preseneti. Ko sem prišla v cilj sem vedela, da ni idealno a sem si mislila, dobro, prevzela sem vodstvo, čas pa je še pol sekunde boljši, kot na drugem treningu. Potem sem upala, da bo to dovolj.DARJA ČRNKO

Si to medaljo proslavila v vlogi serviserke in v vlogi mame?
Ne ločim več teh dveh vlog, ker je toliko stvari, sem jo proslavila kot eno skupaj.

Kako je bilo pripravljati smuči za tisti sneg?
Letos smo imeli že kar nekajkrat takšen sneg, kot je bil v St. Moritzu. Izbrala sem neke maže in namazala smuči, potem pa bila ponoči cela prestrašena in hodila gledati smuči, če je z njimi vse v redu. Zbudila sem se dve uri preden sem imela budilko, čeprav sem šla spat samo za tri ure. Predvidevaš kaj bo drugi dan, se odločiš in namažeš, potem pa bo kar bo.

Za katero disciplino je bilo najlažje in katero najtežje spremljati?
Smuk, saj smo, ste, pričakovali, želeli, računali. Smuk je bila zadnja disciplina. Bila sem grozno živčna in sem se nekam umaknila. Nisem bila na progi, nekje med ljudmi sem gledala tekmo. Bilo je turbulentno, tako, da ne znam opisati.

Si si kdaj upala sanjati, da se bo vse uresničilo tako, kot se je v tej sezoni?
Ja, sej si je Ilka tega želela in delala za to od nekdaj. Vedela sem, da je to možno, a stvari se morajo sestaviti. Pred leti si nisem predstavljala, da bom jaz tisti serviser, ki bo moral namazati smuči. Zdaj se je vse sestavilo, občutki pa so bili takšni, da jih ne znam opisati.ANJA ŠEŠUM

Si se zato tu tako dobro znašla, ker si športnica?
Ta svet mi je blizu, začela sem s smučanjem, potem sem veslala. Zame je bil kar velik šok, ko sem zaključila kariero, na srečo pa sva z Ilko potem spet obudila stike in me je vzela zraven. Hitro sem naredila preklop, čeprav sem se znašla v čisto drugi vlogi. Moram pa priznati, da mi ta vloga, v kateri sem zdaj, še dosti bolj ustreza kot prej, ko sem bila v vlogi tekmovalke.

Kako lahko ostaneš mirna ob vseh teh trenutkih?
Včasih sem res kot njena senca, včasih se tudi malo pohvalim, da bi lahko šla na AGRFT, saj znam malo igrati to mirnost. Na startu smuka sem bila vse prej kot mirna. Tisti dan mi je pa šlo na roko tudi to, da je bila Ilka dosti mirna, da nisem rabila kaj dosti govoriti. A občutkov je toliko, da ne veš čisto točno, kam bi jih dal. Si živčen, a na koncu je ona tista, ki mora odsmučati. Ko Ilka starta je to zame veliko olajšanje, saj se takrat lahko sprostim.

Kako tempiraš kondicijske priprave in ostale vaje?
Okviren načrt naredim kakšen mesec ali dva v naprej, potem pa vidim, kakšno je Ilkino počutje. Med samo sezono se stvari iz tedna v teden ponavljajo, trudim pa se kaj spremeniti, da ne postane dolgčas. Glede na to, da so tekme vsak vikend, nimaš kaj dosti izbire kaj boš počel. A izgleda, da stvari zaenkrat kar dobro uspevajo.

Z Ilko sta ''cimri'', kdaj hodita spat?
Načeloma Ilka trdno spi. Ko zaspi grem lahko tudi kam ven, a načeloma si od celega dneva tako utrujen, da greš spat. Če pa slučajno ne morem zaspati, kot se je zgodilo tudi v St. Moritzu, pa pogledam kakšen dokumentarec.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov