O zvezi - Predstavitev

 

Smučarska zveza Slovenije (SZS) je nacionalna panožna športna zveza in edina organizacija s področja smučanja, včlanjena v Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez.  SZS je zveza smučarskih društev, ki se v Republiki Sloveniji ukvarjajo z alpskim smučanjem, smučarskimi skoki, nordijsko kombinacijo, tekom na smučeh, biatlonom, smučanjem prostega sloga, deskanjem na snegu, telemark smučanjem, izobraževanjem in organiziranjem na področju smučanja. Društva se znotraj SZS združujejo po panogah, ki delujejo avtonomno v okviru celotne organizacije. Zgodovina SZS sega daleč nazaj. V sezoni 1920/1921, je potekalo prvo neuradno državno prvenstvo v smučarskih tekih in skokih v Bohinju. Slovenski smučarji, člani takratne Jugoslovanske reprezentance, so že nastopili na prvih zimskih olimpijskih igrah v Chamonixu leta 1924. Leta 1938 je skupina Gorenjskih športnih delavcev v okviru Jugoslovanske športne zveze predlagala ustanovitev Smučarske zveze Slovenije. Do leta 1948, ko je bila ustanovljena SZS s sedežem v Ljubljani, so se smučarski klubi združevali v centrih  na Jesenicah, Ravnah na Koroškem, Mariboru in Ljubljani. Zaradi dejstva, da so slovenske tekmovalke in tekmovalci predstavljali glavno silo skupne federacije, je SZS imela najpomembnejšo vlogo. Po osamosvojitvi Slovenije, je Mednarodna smučarska zveza (FIS), v nedeljo 10. novembra 1991, na sestanku predsedstva FIS soglasno priznala in sprejela SZS v svoje vrste. Kmalu za tem, na olimpijskih igrah v  Albertvillu leta1992, je slovenska reprezentanca že nastopila pod zastavo samostojne Slovenije.

V zadnjih tridesetih letih  so naše smučarke in smučarji osvojili več kot 220 lovorik v elitni mednarodni konkurenci: na olimpijskih igrah, svetovnih prvenstvih, mladinskih svetovnih prvenstvih in tekmovanjih za svetovni pokal v vseh smučarskih zvrsteh. Slovenski junaki, ki so skozi leta navduševali domačo in tujo javnost, so pripomogli  k razvoju in popularnosti smučarskih disciplin. Ne gre prezreti tistih, ki so s svojimi dosežki stopili na najvišjo raven. Primož Peterka je dvakrat osvojil veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, mali kristalni globus so osvojili: Rok Petrovič in Bojan Križaj v slalomu, Mateja Svet v veleslalom, Špela Pretnar v slalomu, Andreja Grašič posamično v biatlonu, Petra Majdič v sprintu teka na smučeh, Robert Kranjec v smučarskih poletih; olimpijske medalje smučarjev skakalcev in alpskih smučarjev in seveda dve srebrni medalji Tine Maze in bronasta Petre Majdič na zadnjih ZOI v Vancouvru. Vsa ta dejstva so del razvoja smučanja v Sloveniji, ki ima pomembno vlogo tudi pri promociji države in njenih krajev.

SZS združuje 223 društev iz vse Slovenije. Več kot 2300 tekmovalcev nas zastopa na tekmovanjih vseh rangov in kategorij. Veliko mladih se aktivno ukvarja s smučarskimi disciplinami, kar je dobra popotnica za prihodnost.

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2019 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov