Marič 13., Gregorinova 23. in Brankovičeva 26. na tekmi s skupinskim štartom

11.03.2007

Holmenkollen - Norveška prestolnica Oslo oz. nordijski in biatlonski center pod skakalnicama v Holmenkollnu je gostil predzadnjo letošnjo tekmo s skupinskim štartom za svetovni pokal. Na znak štartne pištole sta se na ženski tekmi najprej v smučino pognali slovenski predstavnici Tadeja Brankovič in Teja Gregorin, ki jima je na moški tekmi sledil še Janez Marič.

15-kilometrsko preizkušnjo je dobil domačin in biatlonski kralj Ole Einar Bjoerndalen. Z dvema zgrešenima streloma (1,1,0,0) je premagal Francoza Raphaela Poirreja (0,1,0,0). Tretji je bil nemški veteran Sven Fischer, ki mu je kljub 100-odstotni strelski statistiki zmanjkalo moči za naskok na stopničko višje.

Znova se je med najboljših petnajst uspelo uvrstiti Janezu Mariču, ki je bil tudi edini Slovenec na današnji tekmi. Štirje zgrešeni streli (1,0,2,1) so mu prinesli 13. mesto in dodatne točke svetovnega pokala, kjer sedaj zaseda 31. pozicijo. "Za menoj je še ena težka tekma in niti sam ne vem odkod še jemljem moči za nastope. Danes sem kar solidno streljal in s tekom ter zares odlično pripravljenimi smučmi, sem uspel prehiteti še nekaj tekmovalcev pred menoj. Poskušam z novim strelskim pristopom, ki se včasih obrestuje, včasih pa še ne. Vsekakor ga moram še dokončno osvojiti. Žal se je zaradi slabega počutja za mene svetovni pokal končal in odhajam domov. Do začetka nove sezone bo dovolj časa, da skupaj s trenerjem analizirava moje letošnje streljanje in ga popraviva. To je bila moja največja letošnja hiba za katero upam, da se mi ne bo več ponavljala, saj sem bil tekaško zelo dobro pripravljen in sem na ta račun izgubljal dobre uvrstitve", je po tekmi ugotavljal Janez Marič.

Njegov trener Uroš Velepec pa je pristavil: "Zgrešil je kakšen strel preveč, vendar je bil v tem trenutku zanj to zlata vreden rezultat. Žal je bil to tudi zadnji njegov nastop v letošnji sezoni, ker že nekaj dni tarna zaradi bolečega grla in smo se odločili, da naj raje odpotuje domov. Po informacijah so v Rusiji zelo nizke temperature in takšnega voziti na finale svetovnega pokala ni smiselno. Zaradi zaposlitve v Slovenski vojski bo moral nastopiti še na svetovnem vojaškem prvenstvu in je bolj modro, da pred tem zdravstveno okreva. Ker ni bilo možno urediti ruskih viz in dodatnih prijav, bomo v Khanty Mansyjsku nastopili le s Klemnom Bauerjem in Petrom Doklom."

Na ženski tekmi so zopet prevladovale črne, rdeče in rumene barve nemških tekmovalk. Zmagala je dvojna svetovna prvakinja Magdalena Neuner (1,0,1,0), pred rojakinjo Kathrin Hitzer (1,1,0,0) in Rusinjo Ekaterino Iourievo (0,0,0,0), ki je brez zgrešenega strela vodila še po zadnjem streljanju.

Slovenski biatlonki sta z borbenim tekom vsakič znova poskušali nadoknaditi njune strelske nastope, saj jima danes žal ni uspelo sestaviti niti enega streljanja brez zgrešenega strela. Teja Gregorin je dolgo držala uvrstitve ob robu dvajseterice in imela dobro možnost, da se prebije med najboljših dvajset, vendar je na zadnjem streljanju stoje zgrešila tri strele (1,1,1,3) in le ambiciozen tek v zadnjem krogu, ko je tik pred ciljem prehitela še estonsko tekmovalko, ji je omogočil uvrstitev na 23. mesto. Tadeja Brankovič je imela precej strelske smole že na prvih treh streljanjih, kjer je zbrala skupaj šest zgrešenih strelov in le zadnje streljanje stoje je opravila le z enim zgrešenim strelom (2,2,2,1). S sedmimi nepokritimi tarčami pa je bila skupaj s Kitajko Dongovo tudi najslabša strelka danes. Kljub temu ji je uspelo prehiteti še nekaj tekmovalk iz najboljše trideseterice svetovnega pokala (kjer je sama pred današnjo tekmo zasedala 13. mesto) in se v cilju uvrstila na 26. mesto.

Na ruskem severu v Khanty Mansiysku bo naslednji konec tedna potekalo finale biatlonskega svetovnega pokala za sezono 2006/07. V četrtek, soboto in nedeljo se bodo biatlonke in biatlonci še zadnjič v tej sezoni preizkusili na šprintu, v zasledovanju in na tekmah s skupinskim štartom.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2018 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov