Slovenci dolgo v igri za deseterico

11.01.2017

Januarska turneja se nadaljuje v Ruhpoldingu na Bavarskem, v biatlonski meki, peti postaji letošnje sezone svetovnega pokala, ki jo je otvorila moška štafeta. Pod Senčno goro, kjer biatlonci vstopajo v drugo polovico sezone, se v karavano na petkovem sprintu po vsej verjetnosti vrača Jakov Fak, na današnji štafeti pa so za Slovenijo tekli Miha Dovžan, Klemen Bauer, Rok Tršan in Lenart Oblak, tudi v tem vrstnem redu. Na tekmi je manjkalo kar nekaj velikih imen, najbolj zdesetkana pa je bila zagotovo Norveška reprezentanca v kateri sta manjkala brata Boe. To je bila druga moška štafeta v letošnji sezoni, prva je bila na Pokljuki, kjer je bila Slovenija odlična 12. Lani so bili tu naši 16.

Za Slovenijo je začel. Miha Dovžan, ki slovi kot izjemno hiter strelec, je na strelišče prišel v skupini in z eno popravo zadel vseh pet tarč. Slovenija je po izhodu iz strelišča nadaljevala na 17. mestu. V velikem zaostanku se je znašla Francija (Simon Fourcade), na čelu pa so bili Nemci z Erikom Lesserjem, ki pa je povsem odpovedal na drugem strelskem postanku in Nemčija potisnil daleč zadaj. Dovžan je ekspresno opravil s streljanjem stoje in Slovenijo pomaknil na 15. mesto. Klemnu Bauerju je predal na 16. mestu, s 58.9 sekundami zaostanka za vodilno Italijo in 10 sekund za Nemci.

Štafeta

Slovenska moška štafeta je bila dolgo v igri celo za deseterico, na koncu pa je bila 15. Na prvi štafeti na Pokljuki so bili naši 12. (C) GEPA

Bauer je tekel v tempu vodilnih, bil na prvem strelskem postanku brezhiben rwe pridobil dve mesti (14.) in skoraj deset sekund glede na tedaj vodilno reprezentanco Italije, ki jo je v drugi predaji krmaril Dominik Windisch. Po četrtem streljanju so se na čelo prebili Rusi z Antonom Šipulinom, ki ni grešil in je Rusom priboril skoraj pol sekunde prednosti. Četrta strelska postaja je povzročala preglavice marsikateri reprezentanci. Povsem je odpovedal Windish, ki je moral celo v kazenski krog. Zato pa je blestel Bauer, ki je podrl vseh pet tarč in drugič v sezoni ustrelil ničlo (prvič se je to zgodilo na Pokljuki) in Slovenijo zavihtel na visoko osmo mesto. V družbi Nemca Benedikta Dolla je nadaljeval z vrhunskim tempom. Bauer je predal na 8. mestu, 49.6 sekunde za vodilnimi Rusi, ki so imeli pol sekunde zaloge pred Ukrajinci in Švedi. Medtem ko so Nemci že nekoliko napredovali, pa so bili po ''prvem polčasu'' favorizirani Francozi še vedno precej zadaj.

Bauer je v ogenj poslal Roka Tršana, ki je začel z 49.6 sekunde zaostanka za Rusi. ''Zbornajo komando'' je v trejit predaji vodil Matvey Eliseev, ki je s petimi pobeljenimi tarčami ohranjal prednost pred tekmeci. Tudi Rok Tršan je ohranjal dobro strelsko statistiko, saj si ni privoščil napake in Slovenija je imela z Rusijo po petih postankih na strelišču zgolj en strelski popravek. Medtem so se v boj za stopničke ponovno vmešali Nemci, Eliseev pa je še povečal naskok pred tekmeci, saj ni popravljal niti v drugo. Že kar na drugo mesto se je po šestem izhodu iz strelišča prebila Nemčija z Andrejem Pfeifferjem. Tršan je moral tokrat dvakrat popravljati, kar pa se ni poznalo na mestih, saj je nadaljeval na 10. in do predaje ni izgubljal časa v smučini ter celo pridobil dve mesti. Oblaku je predal na fenomenalnem 8. mestu, minuto in pol za Rusijo, ki je bila še vedno pol minute pred Norveško in Nemčijo.

BauerKlemen Bauer je drugič v sezoni ustrelil ničlo. (C) GEPA

Za Rusijo je v zadnji predaji tekel Anton Babikov, ki je po prvem strelskem postanku ohranil mirno roko in tekmecem ni ponudil priložnosti za naskok na vrh. Za Nemčijo je tekel Simon Schempp, ki mu je kot senca sledil Emil Hegle Svendsen. Oba sta podrla vseh pet tarč in sta še naprej vršila pritisk nad Rusi. Brez poprave je nadaljeval tudi Lenart Oblak, ki se je v smučino vrnil na 11. mestu. Do zadnjega streljanja sta Nemec in Norvežan nekoliko stopila prednost Rusa. Babikov je na zadnjem strelskem postanku moral popravljati zadnji strel in imel 15 sekund zaloge pred Norvežanom za zadnji krog. Schempp je enkrat popravljal in zaostajal dodatnih osem sekund. Francija se je medtem z Martinom Fourcadom prebila na 10. mesto, Oblak pa je z dvema popravama izgubil tri mesta in nadaljeval na 14. mestu. Slovenci so bili danes z Norvežani drugi najboljši strelci (0+5). Zgolj dve popravi so imeli Rusi, a to ni bilo dovolj za zmago, saj je Svendsen v zadnjem krogu prestavil v višjo prestavo, 200 metrov pred ciljem švignil mimo izmučeneg Babikova in Norveško popeljal do zmage (Rusi so na koncu klonili za 5.1 sekunde). Na prvih dveh mestih sta bili tako isti reprezentanci kot tu lani. Tretja je bila Nemčija (1+9), ki je zaostala 23.5 sekunde. Oblak je ciljno črto prečkal kot 15., 2:46.6 minute za zmagovalno reprezentanco.

''Z današnjo predstavo smo kar zadovolji. Do konca tretje predaje smo bili minut in pol za vodilnimi, kar mislim, da je zadovoljivo. Če bi imeli še Jakova, bi bila deseterica realna. Oblak ni bil stoprocenten in končno mesto je realno, kljub temu, da bi bili ob njegovem boljšem stanju lahko v deseterici. Vseeno mislim, da je bil nastop generalno gledano dober. Važno, da se tekma odteče tako kot je treba in uspe posameznikom narediti svoj maksimum ali se mu približati. To je tisto, kar najbolj pričakujemo.'' je tekmo ocenil glavni trener slovenskih biatloncev Tomaš Kos. Glede petkovega nastopa Jakova Faka pa je dejal: ''Imamo v načrtu, da bo skušal nastopiti. Zaenkrat vse kaže na to.''

V četrtek bo v Ruhpoldingu še ženska štafeta (žal brez slovenske udeležbe), v petek in soboto sta na sporedu šprinta, ki jima sledita zasledovalni preizkušnji v nedeljo.


Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2018 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki