DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Skakalci pred olimpijsko sezono pridno trenirajo doma in v tujini

29.06.2017

Naša najboljša ekipa v smučarskih skokih te dni trenira v Planici, kjer imajo idealne pogoje za odlične treninge na skakalnici. Petčlansko A ekipo vodi Goran Janus s pomočniki, že zdaj pa je čutiti, da letošnja sezona prinaša velik vrhunec z olimpijskimi igrami v Pjongčangu.

Naša najboljša peterica smučarjev skakalcev Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Anže Lanišek in Anže Semenič je  tehničnimi treningi na skakalnici začela v Avstriji, natančneje v Beljaku in Ramsau, prejšnji teden je bila v italijanskem Predazzu, zdaj tri dni trenira pod Poncami. Prihodnji teden se sezona nekako neuradno začne tudi s tekmami celinskega pokala v Kranju, le teden dni kasneje pa bosta že na sporedu prvi preizkušnji poletne velike nagrade v poljski Visli. Tam bo naša ekipa nastopila v najmočnejši postavi, ki zdaj občutke lovi v Planici, pridružila pa se ji bosta še dva najboljša člana s tekem celinskega pokala v Kranju. O nadaljnih načrtih in trenutnem stanju pa so tekmovalci in glavni trener po današnjem prvem treningu v Planici povedali sledeče.

Goran Janus, glavni trener

Za letošnjo sezono smo se odločili, da ekipo zmanjšamo, kar se tudi pozna pri samem delu. Je lažje. V mesecu juniju smo zamenjali veliko skakalnic, ker želimo spreminjati naklone skakalnic. Bili smo v Beljaku, v Ramsau, prejšnji teden v Predazu in zdaj smo spet v Planici. V zadnjih letih smo se držali bolj doma, zdaj pa smo kar precej v tujini. Tokrat menjamo število skakalnic. Kako kaže? Potrebno je priti v ritem, fantje v dveh ali treh skokih na treningu že pokažejo pravi obraz, kar je zelo dobro.

Letos poleti bomo na poletni veliki nagradi rotirali veliko število skakalcev, ozirali pa se bomo tudi h kvotam, da imamo za zimo šest zagotovljenih mest. Poletno obdobje pa bo predvsem namenjeno delu. Delo, delo in še enkrat delo. Poletje je za nas garanje.

V naslednjem tednu bomo trenirali v Kranju, prvič letos, nato pa gremo v Vislo, kjer bomo že dan pred tekmo, da bomo tam tudi trenirali, kar do zdaj ni bila naša praksa.

Kako se bo rotirala ekipa tekom poletne velike nagrade bomo še videli. B ekipa in mladinci imajo po tekmah celinskega pokala dopuste. Za Hinterzarten bomo morali tako zbrati ekipo, medtem ko za Vislo in Courchevel ne bo težave, ker potujemo s polno prvo ekipo. Veliko rotacij v ekipi pa bo predvsem v Hakubi, Čajkovskem in Almatyju.

Ta trenutek je težko gledati na konkurenco, ker nismo v neposrednem boju. Res smo bili skupaj z nemško ekipo v Ramsau, Avstrijci so trenirali v Planici in v Beljaku, blizu trenirajo tudi Poljaki. Nismo skupaj, smo blizu in se rotiramo. Kar se tiče dresov, se trudimo po najboljših močeh. 

Peter Prevc (c) SloSki

Peter Prevc

Samega treninga v primerjavi s prejšnjimi leti nismo prav veliko spreminjali. Nekaj smo dodali, kaj smo vzeli, to je pač stalnica. Osebno sem si več časa vzel po treningu, da sem premislil, kaj mi je prinesel, kaj mi je vzel, kaj je bilo dobrega, kaj slabega, na kaj moram biti bolj pozoren in kaj mi krade energijo. Ko to razčistim, trening umaknem in se zatopim v drugo stvar, da skoki niso v glavi.

Dolge skoke na treningu hitro prineseš, če greš z malo višjega naleta ali pa piha vzgonski veter. Kar se tiče same tehnike, pa je precej boljša, kot je bila še kakšen mesec dni nazaj. Zdaj se počasi sestavljam. Imel sem kar nekaj težav, da sem nekatere stvari iz lanske sezone izkoreninil iz glave. Sem pa kar zadovoljen, da se vsak trening kakšna puzla doda sestavljanki in tam tudi ostane. Stopnice do popolnega skoka so neskončne. Predvsem je potrebno dobiti zaupanje vase, da se vse zgodi avtomatsko. Da se posvetiš samo še kakšni malenkosti, ampak gre še vedno na polno.

Iz lanske sezone sem odnesel to, da se nikoli ne smeš prepustiti neki rutini, ampak da moraš biti z glavo čisto pri stvari.

Pred vsako olimpijsko sezono, ki sem jo imel, pred vsako se bolj spogledujem z olimpijskimi igrami. Res pa je do tja še dolga pot in potrebno je biti potrpežljiv.

Robert Kranjec (c) SloSki

Robert Kranjec

Za enkrat je s počutjem vse super, nimam nobenih težav s kolenom. Treniram normalno, skačem normalno. Nimam nobenih problemov pri doskoku ali pri ustavljanju, tako da je to res super. Kako bom poleti tekmoval ne vem. Grem v Vislo, da vidim, kako je tekmovati, da dobim malce teh občutkov spet nazaj. Potem bomo pa videli kako naprej. Odvisno od forme in poteka treningov. Tekmovanje kar pogrešam, a po drugi strani tudi ne, ker vem, da še nisem pripravljen. Veliko imam še za narediti do prave forme.

Po Visli si bom vzel teden dni premora, saj od februarja naprej delam skakalne treninge in zato si bom malce odklopil glavo od skokov. Pred olimpijsko sezono si vedno malo bolj skoncentiran na vsako stvar. Vse je morda narejeno malce bolj v podrobnosti, vse je bolj načrtovano. Ni toliko sproščenosti kot pred “navadno” sezono.

Jurij Tepeš (c) SloSki

Jurij Tepeš

Vsako sezono je potrebno začeti posebaj, vsaka se začne z ničle, z novimi pripravami in novimi občutki. Mislim, da je lanska sezona že za vsemi nami, da je pozabljena. Potrebno je gledati na novo sezono in se skoncentrirati na nove cilje. Letošnja bo dolga in naporna. Za enkrat gledam še iz skoka v skok, vsak skok mi predstavlja nov izziv. Skakati sem začel zelo slabo, nato pa je bilo iz treninga v trening bolje. V teh letih sem se naučil, da je na treningu potrebno vzeti vsak skok posebej, brez takriziranja in vsak skok narediti maksimalno dobro.

Upam, da me poleti čaka čim več tekem poletne velike nagrade. Na tiste manjše skaklnice verjetno ne bom hodil, kar se tiče večjih, pa imam namen iti na čim več le teh. Odvisno pa je tudi od forme. Če bo, bo tako, kot sem rekel, če pa je ne bo, bom pa raje ostal doma na treningu in se v miru pripravljal na zimo.

Sigurno je za tiste, ki smo se uvrstili v A reprezentanco velik plus, da nas je številčno manj. Več je časa za posameznika, več časa je za video posnetke, več časa je za analize. Bolj individualno delo, kot je to zdaj, je sigurno boljše.

Anže Lanišek (c) SloSki

Anže Lanišek

Občutki v zraku so dobri, nekaj malenkosti sem spremenil, za enkrat pa se vse dobro obnese. Počakajmo do prvih tekem in bomo videli tudi konkretno. Trenutno malo testiramo, malo delamo na tehniki. Smuči imam izbrane, a spremembe vedno prihajajo, bomo videli kako bo.

Prve tekme me čakajo v Visli na Poljskem s prvo tekmo poletne velike nagrade. Imam v glavi, da je to olimpijska sezona, a o tem veliko ne razmišljam. Poizkušam delati maksimalno, da sem z glavo pri stvari, da to ni narejeno na pol, ampak da je oddelano, kot je to potrebno.

To, da nas je v ekipi manj, pomeni, da se bolj dela na individualnosti. Več je pogovorov s trenerjem. Po treningu nam ostane več časa, misli lahko strnemo in tako imamo vsi lahko enake misli in želje.

Anže Semenič (c) SloSki

Anže Semenič

V tem tednu se je nivo skokov končno malo dvignil, zato sem zelo zadovoljen. To je potrebno vzdrževati in narediti še malo nadgradnje, potem bodo pa prišli tudi rezultati.

Tekmovalni plan tega poletja še ni čisto določen, videli bomo, kako se bodo odvijali skoki. Želja je čim več tekem na poletni veliki nagradi. Prihodnji teden na domači tekmi celinskega pokala v Kranju ne bom skakal, bom pa navijal za naše fante.

Kar se tiče opreme, sem le malce spremenil model smuči, ostalo je nespremenjeno. Zelo dobro se mi zdi, ker se je ekipa zmanjšala, več je časa za posameznika. To je super. Sicer pa imam v tej sezoni cilje takšne, da jo izpeljem s čim več točkami v svetovnem pokalu.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2018 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki