Alpski smučarji zaključujejo sklop kondicijskih pripravah na Primorskem

22.06.2017

Slovenska moška reprezentanca v alpskem smučanju te dni zaključuje sklop kondicijskih priprav na Primorskem. Ob tej priložnosti je novinarje povabila v Solkan pri Novi Gorici v hotel Sabotin, kamor prihodnji teden prihajajo trenirati tudi slovenske alpske smučarke. Fante takrat čaka aktivni odmor, to je en trening na dan. Kasneje se selijo v kranjskogorski hotel Špik.

MoškiMoška reprezentanca v alpskem smučanju v družbi kondicijske trenerke.

Lavra Peršolja Jakončič, predstavnica za odnose z javnostmi pri podjetju Hit d.d.:

V Hitu si želimo takih partnerstev, kot je s Smučarko zvezo Slovenije. S tem dokazujemo, da je možno v različnih destinacijah peljati zgodbo športnega turizma zelo daleč. Nam zelo lepo živi Kranjska Gora, kjer se različne ekipe kondicijsko pripravljajo in tam opravijo velik delež rednih treningov. Podobno si takšno zgodbo s Smučarko zvezo želimo tudi tu na Goriškem. Nenazadnje se v Hitu tudi trudimo, da v ta prostor privabimo tudi velika čezmejna, mednarodna tekmovanja. V principu se tu že dogajajo tako italijanska prvenstva v sabljanju, prihaja italijansko prvenstvo v boksu. Lansko leto smo gostili italijansko prvenstvo v biljardu. Se dogaja, ima pa seveda Goriška na področju športnega turizma še zelo, zelo velik potencial.

Nika Radjenovič, glavna kondicijska trenerka:

Letos uradno prevzemam odgovornost odgovorne trenerka, čeprav sem z nekaterimi fanti že od začetka tega olimpijskega cikla. Že na začetku smo se pogovarjali o treningih, ki potekajo znotraj kampov. Zaživel je šele pred tremi leti pod vodstvom drugega trenerja. Mi to dediščino nadaljujemo, ker se je izkazala za dobro. Fantje imajo določen red in disciplino, imajo urnik od jutra do večera. Zato smo veseli smo, da lahko izkoristimo kampe in da imamo tako dobro pogoje tukaj v Gorici, predvsem z infrastrukturo, kar nam omogoča Hit s svojo dvorano in bivanjem.

Fantje so super, so visoko motivirani. Vsi se zavedajo, da je ta sezona zelo pomembna. V njej lahko dosežejo svoje sanje. Mislim, da to pripomore velik delež k motivaciji. Zelo dobro je, da vedno delamo po ciklih. Ta štiriletni cikel se zaključuje sedaj. Fantje niso prišli čisto na sveže v kondicijske kampe. Nosijo bogato dediščino iz preteklih let. Kljub temu, da si lahko po sezoni privoščijo kakšen teden, dva ali tri dopusta, se to ne pozna na njihovi pripravi oziroma je napredek, ki ga imajo iz tedna v teden toliko večji in vidnejši. Zelo sem zadovoljna z njihovim pristopom in samo pripravljenostjo. Menim, da lahko še veliko pokažejo in vesela sem, da imamo letos priložnost delati z njimi. Določene stvari smo nadgradili ali spremenili. Tako kot vse v življenju 'sfrizira', se tudi pripravljenost. Začneš v grobih okvirih, potem pa dodajaš zraven občutke. Mislim, da se skušamo temu letos malo bolj približati, da njihovo gibanje postane bolj povezano, bolj tekoče in da so res gospodje svojega telesa in da lahko to prenesejo na sneg.

Boštjan Kline o poteku priprav in lažji poškodbi kolena:

Ni bila niti poškodba. Imel sem bolečine v kolenu. Vezi so bile malo natrgane oziroma nategnjene. Hujšega ni bilo in lahko normalno delam že od začetka. Po finalu sem si preventivno vzel malo pavze, da se koleno malo sprosti, spočije in regenerira. Drugače pa sem vse delal normalno od začetka. Malo sem imel mogoče zatečeno koleno, ampak sva z Erikom, ki ga imamo na voljo tu v Gorici, stvari uredila oziroma jih še vedno urejava. Vse poteka gladko.

Klemen Kosi o poteku priprav in poškodbi gležnja, ki pa ga ni prikrajšala za treninge:

Treniral sem 100-odstotno, ker sem si zvil gleženj, pa nisem mogel delati vseh vaj. Ni bilo prvič. Zvil sem si ga tudi na prvem treningu z Massijem. Mogoče je to dober znak, če se nekaj ponavlja iz preteklosti, ko mi je tudi med sezono šlo boljše. Treniral sem od prvega dneva naprej. Nekatere treninge sem imel prilagojene, ampak gleženj je zdaj že v dokaj dobrem stanju. Lahko tudi že tečem, le namesto šprintov delam intervale na kolesu. To je edino bistveno, kar sem spremenil. Druge treninge sem večino izvajal s fanti. Število in količina treningov ter delo je bilo enako kot pri drugih.

Štefan Hadalin o zamenjavi smučarske opreme:

Zamenjal sem opremljevalca smuči. Sedaj grem na Rossignol. Z novo opremo in serviserjem – to je bilo tudi ključno, da sem se odločil za menjavo – grem prvič na sneg v ponedeljek. V menjavi vidim svoj potencial, ki ga še lahko vnovčim v veleslalomu. Za prihodnost je to sigurno dobra naložba.

Martin Čater o kondicijskih pripravah:

Te priprave so dobre, niso pa 'fajn'. Na morju je že 'fajn' trenirati. Ko pa imaš v fitnesu enkrat na hrbtu 150 kilogramov, pa začneš kleti. Ampak vse koristi in ne bi ničesar brisal (s seznama treningov, op. p.) in se bom kar držal vsega tega.

Tilen Debelak o tem, kaj mu pomeni, da je prvič del ekipe tudi na kondicijskih pripravah:

Občutek je drugačen, kot je bil prej. Dobiš občutek o pripadnosti ekipi. S fanti je bilo super delati. Bodrimo in spodbujamo en drugega. Smučanje je individualen šport, si pa en drugemu pomagamo, en drugega spodbujamo pri vsaki vaji, ker na koncu koncev vsi delamo za isti cilj. Z fanti smo bili že prej povezani in prijatelji. Zato vseeno ni to 'ful' na novo ali drugače. Sem pa zelo vesel, da sem bil lahko del teh priprav.

Žan Grošelj o kondicijskih pripravah in o temu, da je treba kdaj stisniti zobe:

Vsak trening se borimo in dajemo vse od sebe. Ni lahko.

Jakob Špik o sanirani poškodbi rame:

Stanje je v redu. Rehabilitacija je potekala dobro. Zdaj lahko normalno treniram. Menim, da se bom lahko dobro pripravil za novo sezono.

Miha Hrobat o primerjavi kondicijskih priprav pred tremi leti in danes:

Najbolj se je spremenila miselnost do kondicijskih priprav. Drugo se ni kaj dosti spremenilo. Treningi so podobni. Malo več je drugih stvari … kolesa, kajaka. Raziskujemo meje našega telesa, da lahko potem to uporabljamo tudi pri smučanju.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2018 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov