Na zadnjem veleslalomu sezone Drevova 15.

19.03.2017

Z zadnjima veleslaloma se bo končala 51. sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Prva so z njim opravila dekleta. Na finalni tekmi sta nastopili tudi Ana Drev in Ilka Štuhec.

Z zadnjim veleslalomom za dekleta se je končala tudi 51. sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Deveti veleslalom za dekleta je imel za razliko od slaloma več kot le prestižen pomen, saj je imela Francozinja Tessa Worley po osmih veleslalomih 80 točk naskoka pred Američanko Mikaelo Shiffrin, ki je tako še imela teoretične možnosti za globus. V igri za tretje mesto so bile še tri smučarke, vse tri Italijanke in sicer Sofia Goggia, Marta Bassino in Federica Brignone, ki so imele glavno tekmico v poškodovani Lari Gut. V najboljšem položaju je bila odkritje letošnje sezone Goggia, ki je za zbirom točk Švicarke zaostajala 35 točk. Ana Drev je bila pred zadnjim veleslalomom sezone z 223 točkami na devetem mestu, devet pa je bila danes tudi številka, ki jo je nosila na ramenih.

Drev

Ana Drev je izid sezone postavila na predzadnjem veleslalomu v Squaw Valleyju. (C) GEPA

Prvo progo je zakoličil avstrijski trener Gerhard Huttegge, tekmo pa je odprla Nemka Viktoria Rebensburg, ki je uro ustavila pri 1:00.51. Za stotinko je kmalu ta čas – istega je postavila tudi Bassinova – izboljšala Shiffrinova, toda že naslednja Brignonejeve je naravnost letela po progi in vodstvo prevzela za kar 94 stotink. To je bil tudi daleč najboljši čas prve vožnje. Kos v zaključku sezone odlični Italijanki ni bila niti rdeča majica. Worleyjeva je po prvem delu na šestem mestu zaostajala kar 1.45 sekunde.

Drevova na progi ni delala napak, nekajkrat je imela rahlo pozno linijo, njen zaostanek pa je iz začetnih 34 stotink do konca narastel na 1.83 sekunde. V cilju je prišla na osmem mestu, nobena od naslednjih smučark pa je ni prehitela. S štartno številko 25 je nastopila tudi Ilka Štuhec, ki ji je uspel soliden nastop. V cilj je prišla z zaostankom 3.46 sekunde in se uvrstila tik za Tino Weirather iz Lihtenštajna in Wendy Holdener iz Švice. Njena vožnja je zadoščala za 22. mesto po prvi vožnji. Vrstni red pri vrhu je bil sledeč – Brignone, Shiffrin, tretje mesto pa sta si delili Bassinova in Rebensburgova. Videli smo dva odstopa.

ŠtuhecIlka Štuhec je bila v Aspnu te dni v središču pozornosti. (C) GEPA

Drugo progo je postavil francoski trener Philippe Willmann, prva pa se je nanjo podala Italijanka Laura Pirovano, mladinska svetovna prvakinja. Pred Ilko je v cilju vodila Avstrijka Katharina Truppe, katere čas je Ilka po zelo napadalni vožnji izboljšala za 96 stotink. Kljub odličnem drugem teku na koncu njena predstava žal ni zadoščala za točke, ki jih na finalu delijo do 15. mesta. Nekaj mest je v finalu pridobila Weiratherjeva, ki je čas Mariborčanke izboljšala za 1.01 sekunde. Prva, ki jo je prehitela je bila včerajšnja zmagovalka, Slovakinja Petra Vlhova, šestnajsta po prvem teku, ki je vodila tudi pred nastopom Drevove, ki je imela pred njo 73 stotink prednosti. Druga vožnja se ji žal ni posrečila. Že zgoraj je namreč izgubila 53 stotink, v srednjem delu pa se je prednost pretopila v zaostanek (32 stotink). Na zadnjem merjenju vmesnega časa je zamujala 41 stotink in v cilj prišla s 74 stotinkami zaostanka., kar je zadoščalo za tedaj deveto mesto. Na koncu je s 15. mestom (+3.66) ujela točke za svetovni pokal in sezono končala kot osma veleslalomistka. Zbrala je 239 točk. Prva je Slovakinjo prehitela šele Worleyjeva, ki je bila boljša več kot sekundo. Že takoj za njo pa je novo najboljšo znamko postavila Goggia, ki je bila na koncu druga. Za las je za njo zaostala Bassinova, tekmo pa je s kar 1.44 sekunde naskoka dobila Brignonejeva, ki je bila danes obakrat razred zase. Shiffrinova je v drugem teku nazadovala na šesto mesto in prva tri mesta so šla v Italijo. S tem izidom je zadnjo veleslalomsko stopničko v skupnem seštevku zasedla Goggia. Mali kristalni globus pa je osvojila danes peta Francozinja. V finalu smo videli zgolj en odstop, skupno torej tri.

Ana Drev je na vprašanje, ali je bila zadovoljna s svojo vožnjo dejala: ''Sigurno da ne najbolj. Niti v prvem, predvsem pa v drugem teku nisem smučala dobro. Ni mi steklo. Res pa zelo težko kar koliko govorim kaj je vzrok, ker je še prekmalu. Podlaga je bila super, sploh ni bila slaba. Ne bi rekla, da je bilo premalo zahtevno. Ni se mi danes čisto sešlo. Težko je reče karkoli več.'' Lansko sezono je končala na sedmem mestu, letos je končala izven elitne sedmerice s čimer ni izpolnila lastnih pričakovanj, a pravi, da ''ne bi neke drame iz tega zganjala, ker sem mogoče malo nazadovala. V športu je kdaj žal tako, da greš stopnico nazaj. Moraš še analizirati zakaj se je to zgodilo.''

''V obeh tekih sem skušala odsmučati kolikor se da dobro. V prvem  ne ravno najboljše, drugi je bila pa le tisti ta boljši, tako da sem zadovoljna z njim. Super, še malo bolj počasi in več ovinkov za zaključek sezone,'' pa je zadnjo tekmo v sezoni, na kateri je bila s 4.32 sekunde zastanka 21., pospremila Ilka Štuhec, ki še ne razmišlja o svoji veleslalomski bodočnosti. ''Ne vem še nič za naslednjo sezono, zato ker smo ravno zaključili to in še res ne razmišljam kaj bo naslednje leto.''


Zvočna izjava (mp3):
Ana Drev >>>
Ilka Štuhec >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2018 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki