Gregorinova tudi na zadnji tekmi med najhitrejšimi

19.03.2017

S tekmo s skupinskim štartom na Holmenkollnu so danes sezono svetovnega pokala sklenile biatlonke. Na tej tekmi je nastopila tudi Teja Gregorin, ki je blestela na zadnjih dveh preizkušnjah, v sezoni 2013/14 pa je bila v Oslu na tej tekmi odlična druga.

V boju za veliki kristalni globus je bilo vse odločeno že pred začetkom današnje 12,5-kilometrske preizkušnje. Po Čehinji Gabrieli Koukalovi je prvič v roke romal Nemki Lauri Dahlmeier, ki te dni v Oslu ni blestela s čimer ji je na koncu spolzel še drugi mali kristalni globus, ki ji ga je ponovno izmaknila Čehinja. Teja Gregorin je v skupnem seštevku svetovnega pokala osvojila končno 30. mestu. Zbrala je 313 točk.

GregorinTeja Gregorin je sezono končala z 18. mestom. (C) GEPA

Na štartu prestižne in hkrati najmlajše biatlonske preizkušnje je bilo 30 najboljših biatlonk (25 najboljših v svetovnem pokalu in pet najboljših v seštevku rezultatov s sprinta in zasledovanja). Teja je bila na edini tekmi s skupinskim startom na kateri je nastopila letos, četrta. Štartala je iz predzadnje, devete vrste. Tempo je na uvodu narekovala Finka Kaisa Mäkäräine, pred streliškem pa so se v ospredje prebile Nemka Laura Dahlmeier, Koukalova in Italijanka Dorothea Wierer.

Strelišče je prva zapustila Susan Dunklee. Gregorinova je zgrešila začetni strel in morala odteči dodatnih 150 metrov. Nadaljevala je na 25. mestu, 35 sekund za Američanko. Brezhibno je ustrelilo 10 biatlonk, med njimi ni bilo Dahlmeirjeve, ki je prav tako morala v kazenski krog.

V ospredju je teklo sedem biatlonk, tempo pa sta narekovali Francozinja Justine Braisaz in Norvežanka Tiril Eckhoff, ki sta se prvi ulegli na strelsko preprogo. Prva je šla naprej Dunkleejeva, takoj za njo pa Eckhoffova. Gregorinova je drugič leže podrla vse pet tarč in se pomaknila na 15. mesto, zdaj 40.1 sekunde za Američanko. Po polovici tekme je bilo še sedem tekmovalk, ki so zadele vseh 10 strelov, v ospredju pa jih je teklo šest, ob Američanki in Norvežanki še Čehinja Veronika Vitkova, Braisazova in Nemka Franziska Hildebrand. Teja je v tretjem krogu tekla v veliki skupini v družbi Belorusinje Darje Domračeve in Dahlmeirjeve.

GregorinUtrinek z včerajšnje podelitve najboljšim. (C) GEPA

Na tretji strelski postanek je skupaj prišla omenjena šesterica. Vrstni red pri vrhu se je po streljanju stoje rahlo premešal, saj so nekatere vodilne grešile. Sama je v ospredju nadaljevala Hildebrandova, ki je ob rojakinji Hinezovi ostajala edina, ki je zadela vse strele in imela zdaj 19 sekund naskoka pred tekmicami. Žal Teji stoje ni uspelo pokriti vseh tarč. Zgrešila je četrti in peti strel in morala odteči dodatnih 300 metrov, kar jo je zopet pahnilo na 25. mesto. Njen zaostanek je znašal 1:27 sekunde.

Nemka je imela vse niti v svojih rokah, vendar pa ni zdržala pritiska in naredila klasično biatlonsko napako (zgrešila ja 20 strel). Na čelo sta se prebili Eckohoffova in Koukalova, ki sta podrli vse tarče in šle v zadnje 2,5 kilometra s 17 naskoka pred tekmicami. Gregorinova je zgrešila drugi strel in morala še četrtič v kazenski krog. V zadnji krog je šla na 24. mestu, 1:39 sekunde za vodilno Norvežanko. Ta  je hitro ušla Čehinji, ki je na koncu osvojila drugo mesto (+22.6) in si ob slabšem nastopu Dahlmeirjeve (8. mesto), ki je bila že povsem izčrpana, zagotovila mali kristalni globus tudi v tej disciplini (včeraj ga je osvojila tudi v zasledovanju). V boju za tretje mesto je bila na koncu najmočnejša Mäkäräinenova (+34.5). Gregorinova je do cilja prehitela precej tekmic in preizkušnjo končala na odličnam 18. mestu (+1:36.2). S tem dosežkom je letos že devetnajstič osvojila točke za svetovni pokal. Njena najboljša uvrstitev je četrto mesto, ki ga je osvojila na svetovnem prvenstvu in včeraj tu na Holmenkollnu.

Teja Gregorin je tudi v samem zaključku sezone tekla vrhunsko (danes je imela osmi tekaški čas). ''Kar se tiče teka, ni več kaj komentirati. Spet malo preveč strelov (mimo, op. p.), ampak sem vesela, da sem danes sploh štartala in da je sezone konec, ker bo enostavno treba nekaj narediti na streljanju. Mislim, da je zdaj pravi trenutek, da se glava malo spočije in da se potem začne spet iz ničle.''

''Glede na to, da so bile tri tekme zapored, sem se danes počutil kar v redu. Nisem imel večji težav s fizično pripravljenostjo, psihično pa smo že vse utrujene in se je že težko zbrati. Skušala sem narediti čim boljše, danes se ni čisto posrečilo, ampak sem kljub temu zadovoljna z 18. mestom,'' je svoj zadnji nastop ocenila Teja in se že zazrla v prihodnjo sezono: ''Sigurno bodo glaven cilj olimpijske igre, ampak leto sem dokazala, da se lahko skozi celo sezono zelo dobro teče oz. da si lahko zelo dobro pripravljen. V te priprave bom poskušala iti na podoben način kot smo šli pred letošnjo sezono, ker je bil ta pristop očitno uspešen, kar se je tudi pokazalo na fizični pripravljenosti. Definitivno pa bo treba nekaj spremeniti na streljanju. Ali bo treba malo več delati na psihični pripravljenosti, mogoče se malo več ukvarjati s puško … S trenerjem bova predebatirala in bomo videli kaj se da narediti.''

''Verjetno koncentracija ni bila več prava. Ampak po nekaj časa je bi to spet tista prava Teja. Z njo smo zelo zadovoljni. Na koncu sezone je potrdila, da je sposobna zelo zanesljivo streljati. Mislim, da je to dobra popotnica za naslednjo sezono,'' je takoj po tekmi razmišljal glavni trener Tomaš Kos. Navdušila je njena fizična pripravljenost vse do konca: ''To je pomembno za glavo. Da si lahko zaupa in da ve, da se je sposobna še naprej boriti z najboljšimi.''

''Vse tekmovalke, ki so sposobne držati visok nivo skozi celotno sezono, se borijo od začetka do konca. Naslednja sezona mora potekati kot letošnja,'' Kos ne napoveduje bistvenih spremembah v pristopu naslednjo zimo in dodaja: ''Njeno sezono lahko ocenim kot odlično. Predvsem me veseli, da je od prve do zadnje tekme držala zelo visoko fizično pripravljenost, ob tem, da ji je uspelo formo še malo dvignit na samem vrhuncu sezone na svetovnem prvenstvu.''

V Oslu kmalu sledi še 15-kilometrska moška preizkušnja (13.30), na kateri pa Slovenija svojih predstavnikov žal nima.


Zvočna izjava (mp3):
Teja Gregorin >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2018 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki